szerző:
hvg.hu

A bírósági döntés szerint több mint 23 millió forintot kell fizetnie a fideszes városvezetés biztatására a Ledina Kerámiához átigazolt 117 volt Zsolnay-dolgozónak. Az önkormányzat azt ígérte, kifizeti helyettük az összeget, de holnap lejár a határidő, és a pénz még sehol.

Jogellenes volt a felmondásuk, ezért együttesen több mint 23 millió forint perköltséget és távolléti díjat kell megfizetnie annak a 117 dolgozónak, aki 2016 júniusában rendkívüli felmondással távozott a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-től. A bíróság februári ítélete szerint a tömeges, rendkívüli és azonnali felmondásban megjelölt indok nem volt valós, vagy nem tudták annak valóságtartalmát hitelt érdemlően bizonyítani a volt Zsolnay-dolgozók. A dolgozók a városvezetés biztatására mondtak fel a Zsolnaynál. A Zsolnay-gyár jogi képviselői a végrehajtási költségeket is be fogják nyújtani, így a most egy dolgozóra jutó 200 ezer forintos, bíróság általi kötelezéssel fizetendő összeg több tízezer forinttal is emelkedhet fejenként.

A fizetési határidő holnap jár le, az önkormányzat ígérete ellenére nem segített a bajbajutottaknak, így az exzsolnaysok tegnap levélben fordultak a fideszes polgármesterhez: „Végső elkeseredésünkben írunk Önnek, mint a Zsolnay Manufaktúra Zrt. volt dolgozói. 2016 júniusában, többször, szóban és írásban, Pécs város vezetői nevében arra buzdítottak bennünket, hogy egy nap alatt hagyjuk ott a munkahelyünket, mondjuk fel a munkaviszonyunkat. Azt mondták, hogy ez a város, ez a kormány érdeke és csak így tudjuk megtartani az állásunkat, megőrizni a végkielégítési jogosultságunkat.”

A dolgozók úgy fogalmaztak, már csak a végrehajtót várják, és azt, hogy álljon ki végre Páva Zsolt, és mondja el, hogyan és mikor lesznek kártalanítva, vagy ha nem, legalább ismerje be, hogy „át lettünk vágva és most magunkra lettünk hagyva, oldjuk meg, ahogy tudjuk, saját erőnkből”. A levelet Berkecz Balázs, az Együtt képviselője tette ki a blogjára – szúrta ki a napi.hu. Berkecz arról is beszámol, hogy a Szabad Pécs a napokban úgy értesült Zentai Istvántól, a Ledina Kerámiát vezető ügyvezetőtől, hogy a céget tulajdonló angliai székhelyű China Rose cégcsoport kifizeti a „ledinásokra” rótt, Zsolnaynak fizetendő 23 milliós büntetést. Berkecz az egykori zsolnays dolgozóktól úgy tudja, hogy ez csak a még a Ledinánál munkaviszonnyal rendelkezőkre érvényes, akik mostanság talán hatvanan lehetnek csak, azaz az érintettek felének jelenthetne ez megoldást.

Berkecz megemlíti, hogy 2017. március 1. óta van NAV-végrehajtás érvényben az ellen-Zsolnayként létrehozott Ledina Épületkerámia Kft. ellen, amiről az Átlátszónak így nyilatkozott Szabó Iván, Pécs város ügyvédje: „a közgyűlés hozott egy ilyen határozatot, hogy létrehozza a Ledina Kerámia Kft.-t annak érdekében, hogy a Zsolnay-kultuszt meg az embereket átmentse”. Berkecz szerint „gondolkodó emberben okkal merül fel a kérdés, hogy az egy éve NAV-végrehajtás alatt álló Ledina Kerámia Kft. miből fizeti ki a dolgozóira kirótt büntetést, ha az adótartozását sem tudja rendezni több mint egy éve?”

A Ledina kerámia kft. 2016-os árbevétele 28 ezer forint volt. Berkecz szerint a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonosával folytatott küzdelemben a „városvezetés elvesztette a kontrollt, melynek eredményeként Bachar Najari jelzálogjogot szerzett fontos pécsi önkormányzati ingatlanokra vonatkozóan. A Zsolnayra szemet vetett az Orbán–Tiborcz-érdekkörhöz tartozó WHB Kft. is, így Paár Attila cége közel 200 milliót kaszált a bulin, de végül az egész eltaktikázott sakkjátszma legnagyobb vesztese Pécs városa lett, amely így nem csak a vagyonát, hanem a pécsi gazdaságba befektetni szándékozók bizalmát is eljátszotta.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Gazdaság

Zsolnay-puccs: súlyos milliókat akasztottak a dolgozók nyakába

Több mint 23 millió forintot kell fizetnie a Ledina Kerámiához átigazolt 115 volt Zsolnay-dolgozónak, akiket a fideszes városvezetés csábított át korábban. Egy bírósági döntés szerint a dolgozók jogellenesen mondtak fel, így most kártérítést fizettetnek velük. A Szabad Pécs szerint fejenként nagyjából 200 ezer forintos összegről van szó, de ez akár több tízezer forinttal is emelkedhet.

A vállalkozások most szinte fürödhetnek a hitelajánlatokban

A vállalkozások most szinte fürödhetnek a hitelajánlatokban

Gond volt a TV2-nél, nem ment az élő műsor

Gond volt a TV2-nél, nem ment az élő műsor

Nézőpont Intézet: A rendőrviccek iróniája a múlté

Nézőpont Intézet: A rendőrviccek iróniája a múlté

11. számú Orbán Viktor Úttörőcsapat, vigyázz! Zászlónak tisztelegj!

11. számú Orbán Viktor Úttörőcsapat, vigyázz! Zászlónak tisztelegj!

Ez csak az lehet, rendszerellenes provokáció

Ez csak az lehet, rendszerellenes provokáció

Megindult a domb egy útépítés miatt

Megindult a domb egy útépítés miatt