szerző:
Tetszett a cikk?

A 22 éves Barnóczki Regina nyerte a Linde Targonca Kupa női mezőnyének versenyét. A férfiak közül Juhász Imre lett a legjobb. Ma Magyarországon átlagosan kétszáz férfi targoncavezetőre esik öt női. Ez volt az arány az idei versenyen is, amit a hvg.hu is megnézett.

„Hajrá, Móni!” – üvöltik a versenypálya mellett, miközben a szőke családanya, szerényen mosolyogva, bepattan egy kis targoncába. Ő a Linde Targonca Kupa idei versenyének ötödik, egyben utolsó női versenyzője, az ország legjobb női targoncavezetője díjának egyik esélyese. A feladat nem egyszerű: egy apró gyufaszálat kell előbb a targonca villájával felemelnie, majd elvinnie egy mécsesig, és meggyújtania azt. Budapesten, a Hungexpon tíz éve rendezik meg ezt a versenyt, idén 205-en jelentkeztek, közülük öt nő. A szervező, Kis Anna a hvg.hu-nak azt mondta, ahhoz képest, hogy volt olyan év, amikor egyetlen nő sem érkezett, az idei öt versenyző kifejezetten jó aránynak számít.  

©

„Ügyesek, ügyesek” – dicséri mellettem a női targoncásokat egy idősebb férfi. Ő 18 éve űzi az ipart, „sokat változott a világ”, sóhajt, „a feleségem is kitanulta a szakmát”. Kiderül, muszáj volt neki, csak így dolgozhatott tovább a logisztikában. „Itt a precizitás, az összpontosítás, az apró részletekre való figyelés a lényeg, a nők ebben ügyesek” – ismeri el.

Káréné Berkes Mónikának éppen az előírt 3 percen belül sikerül befejeznie a feladatot. Nála is gyorsabb volt Barnóczki Regina, neki 2 perc sem kellett a mutatványhoz, ezzel ő lett az ország legjobb női targoncása.

Káréné Berkes Mónika
©

„Kisebb koromban volt az utcánkban egy TÜZÉP, és ott volt egy igazán fapados targonca, annyira megtetszett, hogy eldöntöttem, akármi leszek az életben, nekem kell targoncajogosítvány, mert én szeretnék targoncázni” – magyarázza az indulást.

Regina 22 éves, az iskolapadból ült át a targoncára. Alig hét hónapja szerezte meg a jogosítványt, és máris csaknem 100 férfit utasított maga mögé a versenyen. Hiába, ma Magyarországon még mindig zömmel férfiak vezetik a targoncákat. Első munkanapján ő is meglepte kollégáit, „az első reakciójuk az volt, hogy úristen, te mit keresel itt?!”. Azt meséli, kíváncsian nézték, hogy mit fog produkálni, és időbe telt, mire nem legyintettek rá, hogy „nem baj, úgyis nő”. „Ma már gyakran hallom azt, hogy lepipálom a férfi kollégáimat” – nevet.

Barnóczki Regina
©

Egyiküket, az örök ellenfelet, Nagy Csabát hat éve nem lehet letaszítani a dobogóról. Most is szinte az utolsó pillanatig kivár, szerinte ugyanis értékes másodpercek múlhatnak például azon, hogy az aszfaltozott, vagy a betonkockás pályát választja-e. „A győzelemhez nem elég gyorsnak, ügyesnek és tapasztaltnak lenni, koncentrálni kell, és nem szabad pánikba esni” – sorolja, majd hozzáteszi, „taktikázni kell”. Arra a kérdésre, hogy mi sorozatos győzelmének titka, annyit felel, „sokat kell gondolkodni”. A kupára külön sohasem készül, munka közben gyakorol.

A feladatokat minden évben a német anyavállalat találja ki, azért, hogy bizonyítsa, targoncáival akár milliméter pontos mozdulatokat is el lehet végezni.

„Ez nekem most olyan lesz, mintha a Trabantból átülnék a Mercedesbe” – kiált fel kisfiúi örömmel egy másik férfiversenyző. Alig várja, hogy végezzenek a nők, és végre ő is beülhessen.

Az idei versenyt mégsem ő, hanem Juhász Imre nyeri. Ő mehet tovább a németországi fordulóra. Magyarország eddig még mindig ott volt a top 3-ban a nemzetközi versenyen, a magyar csapat tavaly – a németeket is maga mögé utasítva – a második helyen végzett.

Álommeló?

Targoncát vezetni sok gyermek álma. A munka ugyan egyszerűnek tűnik, valójában nem az, kifejezetten fárasztó, folyamatosan koncentrálni, figyelni kell, az áru nem törhet, a gép nem sérülhet.

A targoncavezetői tanfolyamokon egy ideje egyre több a nő, ők a jó fizetés és a biztos állás reményében választják ezt a munkát. A férfiversenyzők szerint könnyebben megtanítható a kisgép vezetésére az a nő, akinek már van jogosítványa és érdeklik a gépek. „Csak az tud targoncázni, aki érzi, ezt tanulni nem nagyon lehet” – vélekedik egyikük.

De persze targoncavezetőnek születni nem elég, ahhoz, hogy valaki szakmát szerezzen, másfél hónapos tanfolyamot kell elvégeznie. Ez az egyik legnépszerűbb OKJ-s képzés ma Magyarországon. Hiányszakmáról van ugyanis szó, keresik őket az építőipar, a szállítás, a raktározás, a logisztika területén. És külföldön is, ahol a magyarországi minimálbér akár 3-4-szeresét is megkereshetik. Sokan vállalnak ezért munkát Németországban, Hollandiában vagy Nagy-Britanniában. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tízből kilenc: ennyire nagy a frissítési kedv az iPhone-osoknál

Tízből kilenc: ennyire nagy a frissítési kedv az iPhone-osoknál

Elcsábítja a Meizu az iPhone-osokat?

Elcsábítja a Meizu az iPhone-osokat?

A Covid miatt még többen maradnak pszichiátriai ellátás nélkül, mint a járvány előtt

A Covid miatt még többen maradnak pszichiátriai ellátás nélkül, mint a járvány előtt