szerző:
Lengyel Miklós

Szigorúan titkosnak mondott találkozót tartottak Berlinben az Egyesült Államok nagykövetségén, hogy megelőzzék az autós vámháborút az USA és az Európai Unió között. Richard Grenell nagykövet fogadta a Mercedes, a BMW és a Volkswagen vezetőit. A Handelsblatt szerint a németek elégedetten hallgatták a nagykövet javaslatát. Ennyit a titokról.

Az előzmény az, hogy 20%-os büntetővámmal fenyegette meg az Európai Unióban gyártott autókat  Donald Trump mondván, sokkal több Mercedes fut New Yorkban, mint amerikai autó Berlinben. Az amerikai elnök utasította a kereskedelmi minisztériumot, hogy nézzen utána, nem fenyegeti mindez az USA nemzetbiztonságát ( ez azért fontos, mert a WTO szabályai szerint a nemzetbiztonsági érdek sérelme indokolhatja büntetővámok alkalmazását). A németek felháborodtak. Merkel kancellár is felhívta Trumpot a Fehér Házban. A tervezett 20%-os védővámok ugyanis padlóra vitték volna az egész európai autóipart – beleértve a Magyarországon működő vállalatokat is. Jelenleg ugyanis csak 2,5% az uniós autók vámja az USA-ban, a teherautóké 25%. Az amerikai autók vámja 10%.

Mit javasolt az USA nemrég kinevezett berlini nagykövete – nyilvánvalóan Trump megbízásából? Azt, hogy mindenki töröljön el minden vámot az autóiparban. A zéró vám ötlete megnyerte Dieter Zetsche (Mercedes), Harald Krüger (BMW) és Herbert Diess (Vokswagen) tetszését – írja a Handelsblatt című gazdasági lap. Ha csakugyan így van, akkor mindenki fellélegezhet, mert elhárul az amerikai-európai autós vámháború réme az USA–EU amúgy is meglehetősen feszült viszonyában.

 Donald Trump nemsokára Európába jön. A NATO-csúcson vesz részt Brüsszelben. Előtte fontosnak tartotta, hogy újra felhívja a figyelmet a maga meglehetősen nyers modorában arra, Németország nem teljesíti a NATO előírásait. Nem költi a GDP 2%-át katonai célra. Merkel kancellár és Olaf Scholz pénzügyminiszter értette a finom célzást, csaknem 700 millióval megemelte a jövő évi katonai költségvetés előirányzatát. Így összesen több mint 4 milliárd euróval nő a Bundeswehr költségvetése – közölte büszkén Ursula von der Leyen hadügyminiszter asszony. Persze Németország GDP-je 3652 milliárd dollár, míg a jövő évi felemelt katonai költségvetés is csak alig több mint 42 milliárd euró. Németország 2021-re akarja teljesíteni a NATO-normát.

Az Európai Unió vezető hatalmának és az USA-nak a kapcsolata megenyhülhet, ha az autós háború veszélyét sikerül elhárítani. Richard Grenell amerikai nagykövet nemrég még teljes európai elitcserét sürgetett Berlinben. Most pedig olyan észszerű javaslattal állt elő, amelyre rábólinthattak a német autóipar fejesei is. Ebből is látszik, hogy Donald Trump csak játssza az elefánt a porcelánboltban szerepet, valójában pragmatikus megoldásokat akar, mert tudja: az amerikai biznisz fejesei ezt várják el tőle.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem csak Istenért, a luxusholmikért is rajongott egy orosz pap – lett is belőle botrány

Nem csak Istenért, a luxusholmikért is rajongott egy orosz pap – lett is belőle botrány

Pamela Anderson nem olyan nagy rajongója az olasz belügyminiszternek, mint Orbán Viktor

Pamela Anderson nem olyan nagy rajongója az olasz belügyminiszternek, mint Orbán Viktor

Kézilabda: magyar siker Nancyban!

Kézilabda: magyar siker Nancyban!

Szeretné elrejteni Spotify-on a lejátszási listáit? Így teheti meg egy gombnyomással

Szeretné elrejteni Spotify-on a lejátszási listáit? Így teheti meg egy gombnyomással

Brexit: A brit kormányt nem érdekli az EU Bírósága által nyitott kiskapu

Brexit: A brit kormányt nem érdekli az EU Bírósága által nyitott kiskapu

Akkora rés tátongott a Google+-on, hogy kikerült 52 000 000 felhasználó személyes adata

Akkora rés tátongott a Google+-on, hogy kikerült 52 000 000 felhasználó személyes adata