szerző:
hvg.hu

A TV2 csoport túlvásárolta magát, de most lehet, hogy kiszúrnak a focirajongókkal.

A TV2 csoport még májusban jelentette be, hogy gyakorlatilag minden fontos nemzetközi focimeccs náluk fut majd, most azonban úgy tűnik, ezzel több probléma is akad. Az Andy Vajna tulajdonát képező csoport legújabb sportcsatornája, a Spíler2 augusztus 11-én indult, a tulajdonos szerint leginkább azért, hogy spanyol és olasz meccset, illetve a BL-meccseket is lehessen nézni a TV2 kínálatában.

Az új csatorna ugyan elindult, de van egy kis probléma: hiába fizették ki a közvetítési jogokat, a Spíler2-t egyelőre nem lehet nézni gyakorlatilag sehol. A magyar televíziós szolgáltatási piacnak ma három szereplője van, akik lefedik a 3,4 milliós előfizetői piac 85 százalékát. Egyelőre viszont sem a Telekomnak, sem a UPC-nek, sem pedig a Digi Magyarországnak nincs érvényes szerződése a TV2-vel a Spíler2-re.

A nemzetközi topligák és a BL közvetítési jogait három évente hirdetik meg a szövetségek és az UEFA. Amikor egy szerződés kifut, a tévépiacokon általában nagy harc kezdődik a jogokért. A tévés piacon ma messze a topfoci a legértékesebb tartalom, a spanyol és az angol bajnokság licencárai két hároméves ciklus alatt egyenesen megduplázódtak. Mindezek alapján úgy tudni, hogy az idei évtől kezdve a TV2 csoport összesen nagyjából ötmilliárd forintot költ csak nemzetközi közvetítési jogokra.

A TV2 a 444 információi szerint nagyjából 130 forintot kért felhasználónként a szolgáltatóktól az új csatornáért, ám az összes cég sokallja az árat. A piacvezetővé lett Digi estében még bonyolultabb a helyzet, náluk ugyanis még a Spíler TV sincs a kínálatban. A UPC-nek nincs információja arról, bekerül-e a csatorna a kínálatba, a Telekom pedig azt írta a portálnak, hogy folynak az egyeztetések a TV2-vel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!