szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hogyan lehet a legkisebb közteher mellett vagy köztehermentesen támogatni súlyosan beteg, drága gyógykezelést igénylő betegeket? Ezt mutatta be az Adózóna.

A beteg támogatása történhet

  • közhasznú alapítványon keresztül,
  • önsegélyező egyesület, vagy önsegélyező feladatot is vállaló egyesület által történő szociális segéllyel,
  • jótékony célú közadakozás formájában,
  • vagy közérdekű kötelezettségvállalással.

A nem közhasznú egyesület, alapítvány, közalapítvány által nyújtott juttatás csak akkor adómentes, ha a kedvezményezett szociálisan rászorulónak minősül és a támogatást segély címen kapja. Erre azért érdemes felhívni a figyelmet, mert a Ptk. szerint egy alapítvány kedvezményezettje lehet az alapító vagy a csatlakozó hozzátartozója is, ha az alapítvány célja a hozzátartozó ápolása, gondozása, tartása, egészségügyi ellátási költségeinek viselése.

További részleteket az Adózónán olvashatnak, ahol azt is összegyűjtötték, hogyan kell adóznia annak, aki adakozik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!