szerző:
hvg.hu

A miniszterelnök Brüsszelbe készülve villantotta meg öltönytartóját, amin egy neves pesti szabóság neve látható.

Luxusminőségű öltönyöket gyárt az a szabóság, amelynek ruhazsákja Orbán Viktor mögött lóg kocsijában a Facebookra szerdán kiposztolt videón. A videón látható ruhazsákon ugyanis a Galamb felirat látható, márpedig a pesti belvárosban van egy ilyen nevű öltönyös, az, amelyet két évvel ezelőtti cikkünkben mutattuk be alaposabban.

Azt azért hozzá kell tenni, hogy az öltönyzsák már nem új darab, mivel az utóbbi években már modernebb a Galamb szabóság logója. (A régi itt látható a szabóság galériájában.) És hát az is lehet, hogy a zsákban egy sima konfekcióöltöny van, ezt nem tudhatjuk.

A pesti belvárosban készül az öltönyök Maseratija

Vajon mit tudhatnak a pesti belváros egy félreeső utcájában készült öltönyök, amik legkevesebb 2500 euróba kerülnek?

A Belvárosban készülő öltönyök általában 2500-3500 euróba kerülnek, de előfordul 4500-5000 eurós is. A szalonban egyszerre csak egy vevővel foglalkoznak. Egy évben összesen 80 öltöny készül, de azoknak az összes öltését kézzel szúrják be, miután a vásárló testéről egyedi szabásmintát szerkesztett a Dél-Olaszországból érkezett mester.

A cég vezetői úgy mutatták be kérdésünkre az öltönykészítés menetét: ha a vásárló megtalálta a Galambot, telefonon vagy e-mailen bejelentkezik, rendszerint 2-3 napon belül kap is időpontot. Abban a terminusban csak vele foglalkoznak, más vevő nincs is az üzletben. Az első találkozáson ki kell találni, amihez alaposan meg kell ismerni a vevőt, milyen értékeket követ, milyen a stílusa, tudni kell, hogy mire használná, alkalomra, vagy napi használatra. Ezután alakítják ki, hogy milyen is legyen az öltöny, a zakó kinézete. A következő lépés a szövetválasztás, majd a konzultáció vége a méretvétel, amit a mester végez. Megvizsgálják a vevő mozgását, ez is befolyásolhatja a szövetválasztást.

Az első próba előtt a mester számítógép használata nélkül kiszerkeszti a szabásmintát. Az első próba 4-6 nap múlva esedékes, ekkorra elkészül a zakó teste, még nincs benne az ujja, a bélés és a zsebek sem. Ekkor következhet a szabásminta első módosítása, mert a szövet esése változtathat rajta.

A nagyjából két hét múlva következő második próbára már össze van fércelve a zakó, de még nincs összevarrva. Általában a második próba az utolsó, a főszabály szerint ez után már az átadásra kell jönnie a megrendelőnek. Ritkán, de lehet még egy próba, ha a megrendelő például nehéz testalkatú.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Molnár Csaba Vállalkozás

A pesti belvárosban készül az öltönyök Maseratija

Két fiatal mérnök a budapesti belvárosban világszínvonalú biznisszé fejlesztette egyikük gyerekkori hobbiját. Minden mozzanatában kézzel varrott, szigorúan méretre szabott férfiruha szalont menedzselnek úgy, hogy varrni egyikük sem tud. Euróezrekért kapható öltönyeik viszont nagyon sokat "tudnak".

Több mint 30 százalékos szakápolóhiány van az egészségügyben

Több mint 30 százalékos szakápolóhiány van az egészségügyben

Oroszlánkölyköt találtak a párizsi Champs-Élysées-n

Oroszlánkölyköt találtak a párizsi Champs-Élysées-n

Trónok harca: kiderült, mikor indul az utolsó évad

Trónok harca: kiderült, mikor indul az utolsó évad

Nincs menekvés: Kínában már arcfelismerés sem kell, bárkit beazonosítanak a járásáról

Nincs menekvés: Kínában már arcfelismerés sem kell, bárkit beazonosítanak a járásáról

Az ingyen takarító családtagokon bukhat el az airbnb-zés

Az ingyen takarító családtagokon bukhat el az airbnb-zés

80 napja nem mozdul az út széléről egy kutya, amelyik halott gazdáját várja – videó

80 napja nem mozdul az út széléről egy kutya, amelyik halott gazdáját várja – videó