szerző:
hvg.hu

A nagyjából 150 éve létező optometria második félidejét asszisztálta végig a Pilvax közben dolgozó Feszl család. Tanúi voltak a régi technikák eltűnésének, úttörők az új eszközök alkalmazásában, de egyvalami nem változott: sokan nem is tudjuk, hogy csak a felét látjuk a világnak.

„New Yorkba vitt ki nemrég tanulmányútra egy japán lencsegyártó, ahol teljesen elképedtek azon, milyen igényesen készíttetik szemüvegeiket a magyarok. Mi viszont tudjuk, mennyit romlott itthon a helyzet ahhoz képest, mikor még mindenkit beutaltak kétévente az SZTK-ba felülvizsgálatra” - mondja Feszl Adrienn, a család nevét viselő optika harmadik generációt képviselő tulajdonosa.

Míg mi csak ámulunk egy-egy régi fotót nézve az SZTK-keretek „esztétikáján”, az optikusok szerint az volt az aranykor. „Most nagyon drága a szemüveg. Hiába járt több munkával a kézi csiszolás, a rendelőkben felírt, MOM-ban legyártott lencsék és az olcsó keretek régebben mindenki számára elérhetővé tették ezt a terméket” - magyarázza Adrienn édesanyja, Gyöngyi.

Feszl Gyöngyi és Adrienn
©

A hazai piac igényességét talán az is igazolja, hogy a világ három jelentős lencsegyártója közül a japán Hoya - miután thaiföldi üzemüket az árvíz elmosta - épp Mátészalkára hozta a már rég nem üvegből, hanem műanyagból készülő lencsék gyártását.

Nem optikai csalódás, hogy egyre több a szemüveges. „Vezetés vagy számítógépezés közben huzamosabb ideig kell egy irányba néznünk, többen is olvasunk, ez mind terheli a szemet. De az is igaz, hogy ezek a tevékenységek felhívják a figyelmet egy-egy olyan korrigálandó hibára, amit egyébként észre sem vennénk. Régen nem számított, ha kicsit homályosabban látták a mezőn a marhát” elemzi Gyöngyi az ok-okozatot.

Gyöngyi apósa, Feszl István a harmincas években tanulta ki a mesterséget, de karrierjét derékba törte a háború: behívták katonának, és három évet orosz hadifogságban töltött. A Pilvax közi üzletbe az ötvenes évek elején került; a tenyérnyi boltot akkoriban egy házaspár vezette, tőlük vette át néhány év múlva az üzletet István, majd apránként hozzávásárolta a két szomszédos helyiséget is. Feleségét betanította, mérnökként dolgozó fiát pedig a csak komoly tudással megoldható optikai talányokkal átcsábította a szakmába.

Anya és lánya külföldieket szolgálnak ki
©

„Apu nagyon okos volt. Mérnöknek tanult, az egyetemre úgy került be, hogy matematikai versenyt nyert, de fizikából is kitűnő volt” - emlékszik ifjabb Istvánra lánya, aki pályát módosító édesapjával ellentétben érettségi után a SOTE-n végzett optometrikusként. Ott egyébként megtanították őket kézzel csiszolni, "de nagyon nehéz, és hatalmas gyakorlatot igényel. Igény sincs rá, így senki nem csinálja már.” 

Amikor a 2015-ben megözvegyült Feszlné a pályát kezdte, az állami Ofotért mellett alig akadt néhány magánoptika. Bár ma már szinte minden forgalmasabb utcában működik optikus, olyan üzlet, mint a Feszl, kevés akad. Ők ugyanis a hátul rejtőző műhelyben egyedi igényekre szabva csiszolják a nyers lencséket, javítják a kereteket. A szakma ugyan nem vész el, csak átalakul, de épp a szaktudásra építő, vevőközpontú formája előtt nem áll biztos jövő.  

Klasszikus, fél szemet letakaró vizsgálat olvasótáblával
©

A család a tradicionális üzletformát modern tartalommal töltötte meg; nemcsak az automatizálásban, hanem a kontaktlencsék forgalmazásában is úttörők voltak a hazai piacon. „Lencséket először csak az Ofotértben lehetett kapni, később már mi is árulhattunk. Az első hirdetést a Pesti Estben adtuk fel, tömegesen jöttek a vevők, hihetetlen volt.” Az üzletágat szemorvos segítségével indították, de „mai szemmel nézve egy röhej volt, mert a doktornő senkit sem tanított be a lencse használatára. Ennek ellenére valahogy mindenki megoldotta otthon az első felhelyezést”, nevet Gyöngyi.

A Feszlbe az egész országból érkeznek a javításra váró titánkeretek, a családnak ugyanis a lézeres hegesztésben is nagy tapasztalata van. A fémkeretek mellett akadnak szaruból készültek is, de a legtöbbet acetátból, vagy valamilyen kevert összetételű műanyagból állítják elő. „Bármennyire is efelé haladunk, reméljük, hogy sosem jön el az idő, mikor mindenki ugyanolyan keretet vásárol” vallják Feszlék, akik a kínai gyártók által képviselt gyengébb minőség helyett igyekeznek tartós, és a legkeresettebbeken kívül különleges modelleket is kínálni - más kérdés, hogy nincs, aki a merészebb darabokat viselni merné.

Éva káprázatos szemüvegét kevesen mernék bevállalni
©

Az üzletben három, családtagnak számító alkalmazottal dolgoznak; egyikük, Éva meg is mutatja kedvenc, de piros színe és vagány mintája miatt szinte eladhatatlan, olasz gyártmányú keretét. „A leggyakrabban azzal utasítják el, hogy nem tudnák mihez felvenni - pedig mindenhez megy. A másik kedvenc kifogásom, hogy megbámulnák a metrón, de hát ott egymásra sem nézünk” mondja Éva. A magyar vásárlók ráadásul nemcsak a színektől, hanem a formáktól is tartanak, így nem követik az egyre gyorsabban változó szemüvegdivatot. Jóllehet egy ideje már a kerek és a nyújtott cicás, hatvanas évekbeli keret a trend, itt még mindig a keskeny szögletesre esküsznek a vevők.

Feszlné szerint rengeteg olyan vásárlójuk van, aki azt állítja, jól lát, de a vizsgálatnál kiderül, hogy csak az egyik szemére - „közben meg kocsival ékezett.” Ez a jelenség általánosnak mondható, az agyunk ugyanis csodákra képes; egyszerűen „elrakja a sufniba” azt a képet, amit a rosszul látó szem érzékel, és a jól működő által közvetítettet fogadja be. Gyöngyi szerint az is gyakori, hogy valaki az egyik szemével csak olvas, a másikkal csak vezet, és nem is tud róla, hogy „félszemű”.

Bár még sosem történt kellemetlen találkozás, kormánypárti és ellenzéki politikusok is rendszeresen felkeresik az üzletet, a színházak közelsége miatt pedig ismert színészek – pl. Mácsai Pál, Kern András vagy Szacsvay László – is időről időre betérnek a boltba. Feszléknek több idős vevőjük van, mint fiatal, és akad, aki már negyven éve ide jár. A fiatalok inkább kontaktlencsét hordanak, azt pedig olcsóbb online rendelni, a netes cégekkel viszont a család nem tud versenyezni: előbbieknek ugyanis nem kell boltot fenntartani, és más vonalakon szerzik be a minimális haszonkulccsal eladott terméket.

Idősebb Feszl István gyűjtötte a régi, különleges szemüvegeket
©

Feszlék most megint egy újdonsággal próbálkoznak, az elsők között vezetik be Magyarországon a 3D-szemvizsgálatot, mely leszámol az egyik szemet mindig eltakaró vizsgálati módszerrel, és némi extra vizuális élményt is nyújt; a klasszikus olvasótábla helyett ugyanis számozott, tájban lebegő léghajókat kell majd távolság szerint rangsorolni.

„A gépi csiszolás miatt mi már főleg a szemvizsgálatban és a kiszolgálásban találjuk meg a szakma szépségét. Pszichológusnak kell lennünk, mikor kikérdezzük a vevőt” - állítja Gyöngyi. A keret kapcsán például elsőként azt kell felmérni, vajon szemüveggyilkossal állnak-e szemben. „Ez egy létező embertípus, mindenki ismer olyat, aki folyton ráül, vagy az asztalra csapja az okulárét.”

A lencse kiválasztásánál pedig azt kell mérlegelniük, tudja-e majd használni a vevő az adott típust. A multifokális lencsék használatának elsajátításához ugyanis türelem kell; a távolra látó pont középen, az olvasó rész pedig a lencse alján helyezkedik el, de köztük is többször változik a csiszolás. „Ehhez speciálisan kell mozgatni a fejet, szemet. Mondják is a vevők, hogy mióta ilyet hordanak, nem meszes a nyakuk.”

Állítják, több a sírnivaló
©

Problémás ügyfél akad bőven, a panaszokat viszont nehéz szavakba önteni. „Próbálják persze megfogalmazni, mi rosszabb az új szemüvegben, de ez nem egyszerű. Azzal sem megyünk sokra, ha felpróbálom a szemüvegét, mert én valahogy mindegyikben jól látok” nevet Gyöngyi.

Egy drasztikus dioptriaromlás után például nagyon nehéz kielégíteni az ügyfél látásigényét. „Idősebbek, türelmetlenebbek, fáradtabbak” mondják az optikában, és a két csupa mosoly hölgy váltig állítja: nekik nincsenek vicces történeteik, „inkább csak sírnivalók”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Óriási megfejtést adott egy pécsi besúgó a popzene sikeréről

Óriási megfejtést adott egy pécsi besúgó a popzene sikeréről

A királynő is menstruál, még egy filmben is

A királynő is menstruál, még egy filmben is

Nem volt válogatós a tolvaj, fűkaszát, jelzőtáblát és biciklit is lopott, utóbbihoz sör is járt

Nem volt válogatós a tolvaj, fűkaszát, jelzőtáblát és biciklit is lopott, utóbbihoz sör is járt

Nem vacakoltak, fényes nappal vágja ki a tolvaj az autó aljáról a katalizátort – videó

Nem vacakoltak, fényes nappal vágja ki a tolvaj az autó aljáról a katalizátort – videó

Tömeges elbocsátás Elon Musk cégénél, 600 embert tesznek lapátra

Tömeges elbocsátás Elon Musk cégénél, 600 embert tesznek lapátra

Teljes fejetlenség a briteknél: fogadhatunk-e rá, hogy nem is lesz Brexit?

Teljes fejetlenség a briteknél: fogadhatunk-e rá, hogy nem is lesz Brexit?