szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Míg a vállalkozások által épített lakások esetében az 5 százalékos lakásáfa 2019 után is alkalmazható abban az esetben, ha a társasház 2019 év végéig eléri a szerkezetkész állapotot, a magánszemélyek által épített családi házakról nem szól a törvény.

A csok támogatáson felül 2016 januárja óta van lehetőség új ingatlanok építésekor maximum 5 millió forintig visszaigényelni az áfát. Ez például egy 20 milliós építkezés esetén 4,4 millió forint kedvezményt jelentett.

A kedvezményes áfa kivezetésekor nem volt egyértelmű, hogy a szabályok csak a generálkivitelezőktől vásárolt lakásokra, vagy a magánszemély által épített családi házakra is vonatkozik-e. A Portfolio szúrta ki, hogy az őszi adócsomagról szóló javaslatban ott rejlik a megoldás.

Az áfatörvény ugyanis egy olyan paragrafussal egészült ki, mely szerint a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcsot kell alkalmazni azon lakóingatlanok értékesítésére, melyeknél a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésének céljából az ehhez szükséges okiratot (különösen az adásvételi szerződést) az ingatlanügyi hatósághoz 2019. december 31-ig benyújtották, továbbá ugyanezen időpontig a lakóingatlan legalább szerkezetkész állapotúnak minősül, és erről az értékesítő az állami adóhatóság részére az e célra rendszeresített nyomtatványon nyilatkozatot tesz.

Magyarul a társasházi lakások értékesítésekor a kedvezményes lakásáfa bizonyos esetekben 2019 után is alkalmazható.

A magánszemélyek által épített lakóingatlanok esetében azonban továbbra is a 16/2016. (II. 10.), az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló kormányrendelet az irányadó. Ebben az áll, hogy „az adó-visszatérítési támogatás az (1) bekezdés szerinti költségekre egyidejűleg és legfeljebb egy alkalommal, 2015. január 1-jén vagy azt követően kiállított számla alapján legkésőbb 2019. december 31-ig igényelhető”.

Ez alapján az feltételezhető, hogy a jelenlegi 5 millió forintos összeghatárig visszaigényelhető lakásáfa 2020-tól megszűnik, és a magánszemélyek építkezéseire is a 27 százalékos áfakulcs fog vonatkozni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tízből nyolc középiskolás diplomát szeretne szerezni

Tízből nyolc középiskolás diplomát szeretne szerezni

Új távcső épül a magyar asztrofotósoknak

Új távcső épül a magyar asztrofotósoknak

Jön Tom Jones és Jamie Cullum

Jön Tom Jones és Jamie Cullum