szerző:
hvg.hu

A 30 éves Nadia jogot végzett, államilag hitelesített arab tolmács és fordító. Főállásban a bíróságokon dolgozik, szakértőként, fordítóként. De hetente kétszer vállal egy extra munkát. Mert megfizetik.

Nadia most éppen a Ritz hotelben, vagyis Párizs egyik legdrágább szállodájában vigyázott egy dúsgazdag emírségekbeli hercegi pár gyermekére. A pár órás szolgálat után hatszáz euró (190 ezer forint) borravalót kapott. Minderről persze álnéven beszélt a L’Express tudósítójának. A párizsi lap utánajárt a bébiszitter biznisznek.

 A 26 éves Roxane csúcsdiplomás művészettörténész. De nemrég két hétre otthagyta párizsi galériáját, hogy egy gazdag amerikai család segítségére legyen egy karib-tengeri luxus hajókázáson. Nem sokkal később a párizsi Georges V. hotelben egy sztármanöken kislányára vigyázott. Anyuka az egyik vezető divatcég szezonnyitó bemutatójára érkezett a francia fővárosba.

A magas fokú pénzügyi végzettséggel rendelkező Dalila, aki egy nagy francia banknál van állandó alkalmazásban, egy hosszú hétvégére a Párizs melletti európai Disneyland-be kísért el egy dúsgazdag szaúdi családot, és amíg a szülők az éttermek esti programját élvezték, felügyelt a gyermekekre. Az utóbb idézett két magasan képzett bébiszitter borravalója titokban maradt. De az nyilvános adat, hogy a „Baby Prestige” cég, amely diplomás gyermekfelügyelőket kínál, hivatalosan 16,50 eurót kér óránként. Ez egy átlagos francia házaspárnak nagy pénz, ők megelégednek alkalmanként az olcsóbb kelet-európai vagy fülöp-szigeteki bébiszitterrrel is. De a gazdagok körében egyre inkább elterjedt, hogy magasan képzett fiatalokra, vagy elit egyetemek hallgatóira bízzák a gyereket egy estére.

A Be My Nounon ügynökség alapítója jelezte a l’Expressnek, hogy az egyetemisták alkalmazása összetett folyamat, vagyis de facto feketén zajlik, így tehát az árakról sem közöltek semmit. De a megkérdezett egyetemisták elmondták, hogy nem csak a jó pénz miatt vállalják ezt az alkalmi melót. Hanem azért is, mert a gyerekekkel való kapcsolatban kipróbálhatják, hogy át tudják adni tudásukat, és felkészülhetnek a leendő szülői szerepre. Aztán pedig összességében sokkal jobb meló egy elegáns lakásban vagy hotelben elbarátkozni a gyerekekkel, mint egy fast food étteremben dolgozni.

A Déclic Eveil baby-sitter ügynökség vezetője szerint a tehetős szülők egyre inkább magasan képzett fiatalokra bízzák gyermekeik felügyeletét egy esti program idejére. Különösen keresik a megrendelők az angolul tökéletesen beszélőket, hiszen így csak a bébiszitter szolgáltatásért fizetnek, de közben a gyerek ingyen nyelvoktatásban is részesül, ráadásul játékos, vonzó formában.

 A l’Express persze ismertette az ellenvéleményeket is. Sok nevelési szakértő szerint a csúcsdiplomás bébiszitterek alkalmazása a modern világ és azon belül is a gazdagok aberrációja. Ezen persze el lehet vitatkozgatni, de a biznisz virágzik. (via L’Express)  

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egyre több helyen lesznek tüntetések az országban a túlóratörvény ellen

Egyre több helyen lesznek tüntetések az országban a túlóratörvény ellen

Három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren

Három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren

400 millió Office-felhasználó adata volt veszélyben egy hónapokon át nyitva álló kiskapu miatt

400 millió Office-felhasználó adata volt veszélyben egy hónapokon át nyitva álló kiskapu miatt

35 százalékos béremelés, 320 ezres bónusz: a cég, ahol elégedett a szakszervezet

35 százalékos béremelés, 320 ezres bónusz: a cég, ahol elégedett a szakszervezet

Fekete-Győr: A péntek esti tüntetésen felszólal a letepert momentumos

Fekete-Győr: A péntek esti tüntetésen felszólal a letepert momentumos

Trump: Az ügyvédem csak azért vallotta magát bűnösnek, hogy zavarba hozzon

Trump: Az ügyvédem csak azért vallotta magát bűnösnek, hogy zavarba hozzon