szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 30 éves Nadia jogot végzett, államilag hitelesített arab tolmács és fordító. Főállásban a bíróságokon dolgozik, szakértőként, fordítóként. De hetente kétszer vállal egy extra munkát. Mert megfizetik.

Nadia most éppen a Ritz hotelben, vagyis Párizs egyik legdrágább szállodájában vigyázott egy dúsgazdag emírségekbeli hercegi pár gyermekére. A pár órás szolgálat után hatszáz euró (190 ezer forint) borravalót kapott. Minderről persze álnéven beszélt a L’Express tudósítójának. A párizsi lap utánajárt a bébiszitter biznisznek.

 A 26 éves Roxane csúcsdiplomás művészettörténész. De nemrég két hétre otthagyta párizsi galériáját, hogy egy gazdag amerikai család segítségére legyen egy karib-tengeri luxus hajókázáson. Nem sokkal később a párizsi Georges V. hotelben egy sztármanöken kislányára vigyázott. Anyuka az egyik vezető divatcég szezonnyitó bemutatójára érkezett a francia fővárosba.

A magas fokú pénzügyi végzettséggel rendelkező Dalila, aki egy nagy francia banknál van állandó alkalmazásban, egy hosszú hétvégére a Párizs melletti európai Disneyland-be kísért el egy dúsgazdag szaúdi családot, és amíg a szülők az éttermek esti programját élvezték, felügyelt a gyermekekre. Az utóbb idézett két magasan képzett bébiszitter borravalója titokban maradt. De az nyilvános adat, hogy a „Baby Prestige” cég, amely diplomás gyermekfelügyelőket kínál, hivatalosan 16,50 eurót kér óránként. Ez egy átlagos francia házaspárnak nagy pénz, ők megelégednek alkalmanként az olcsóbb kelet-európai vagy fülöp-szigeteki bébiszitterrrel is. De a gazdagok körében egyre inkább elterjedt, hogy magasan képzett fiatalokra, vagy elit egyetemek hallgatóira bízzák a gyereket egy estére.

A Be My Nounon ügynökség alapítója jelezte a l’Expressnek, hogy az egyetemisták alkalmazása összetett folyamat, vagyis de facto feketén zajlik, így tehát az árakról sem közöltek semmit. De a megkérdezett egyetemisták elmondták, hogy nem csak a jó pénz miatt vállalják ezt az alkalmi melót. Hanem azért is, mert a gyerekekkel való kapcsolatban kipróbálhatják, hogy át tudják adni tudásukat, és felkészülhetnek a leendő szülői szerepre. Aztán pedig összességében sokkal jobb meló egy elegáns lakásban vagy hotelben elbarátkozni a gyerekekkel, mint egy fast food étteremben dolgozni.

A Déclic Eveil baby-sitter ügynökség vezetője szerint a tehetős szülők egyre inkább magasan képzett fiatalokra bízzák gyermekeik felügyeletét egy esti program idejére. Különösen keresik a megrendelők az angolul tökéletesen beszélőket, hiszen így csak a bébiszitter szolgáltatásért fizetnek, de közben a gyerek ingyen nyelvoktatásban is részesül, ráadásul játékos, vonzó formában.

 A l’Express persze ismertette az ellenvéleményeket is. Sok nevelési szakértő szerint a csúcsdiplomás bébiszitterek alkalmazása a modern világ és azon belül is a gazdagok aberrációja. Ezen persze el lehet vitatkozgatni, de a biznisz virágzik. (via L’Express)  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mire megy egy magányos forradalmár, ha mellé állnak az emberek?

Mire megy egy magányos forradalmár, ha mellé állnak az emberek?

Vulkáni kőzet és hamu hullott eső helyett a szicíliai kisvárosra

Vulkáni kőzet és hamu hullott eső helyett a szicíliai kisvárosra

Így változtatta meg a vásárlói szokásainkat a koronavírus

Így változtatta meg a vásárlói szokásainkat a koronavírus