szerző:
hvg.hu

Abszurdnak és elfogadhatatlannak tartják az olasz Pernigotti édességgyártót birtokló török Toksöz döntését, miszerint hazaviszi a szinte olasz nemzeti jelképnek számító csokik gyártását. A miniszterelnökhelyettes Luigi di Maio szerint a miniszterelnök magához kéreti majd őket.

Az olasz Pernigotti 1860 óta gyárt csokoládét, termékeit az olaszok a csokik Ferrarijaként aposztrofálják. Bár maga a márka valószínűleg továbbra is fennmarad, a csokoládégyártás külföldre kerül, írta a La Stampa, hozzátéve, hogy ez munkahelyek elvesztéséhez vezet a Novi Ligure cég székhelyén, ahol jelenleg 200 alkalmazott dolgozik – írta a European Supermarket Magazine.

A Pernigottit öt generáción keresztül a névadó család vezette, majd 1995-ben eladták a Averna likőrgyártónak. Utóbbitól 2013-ban vette meg az isztambuli székhelyű Toksöz.

©

A gyár bezárását a török tulajdonos jelentette be, a termelés egy része már Törökországban folyik. A szakszervezetet annak ellenére meglepetésként érte a hír, hogy a cég az elmúlt 5 évben 13 millió eurós veszteséget termelt, ők ugyanis szerkezeti átalakításban reménykedtek. A cég egy hete még a termelésbe besegítő olasz partnereket keresett.

A miniszterelnökhelyettes és munkaügyi, valamint gazdasági miniszter Luigi di Maio azt nyilatkozta az Ansának, hogy Giuseppe Conte miniszterelnök fel fogja hívni a Toksözt, hogy bekéresse őket az irodájába. A legutóbb egyeztetésen a céget csak tanácsadók képviselték, di maio szerint viszont csak akkor tudnak majd tovább lépni a tervezett bezárással, ha személyesen a tulajdonosok jönnek el.

A Pernigotti termékei között van a csaknem 100 éve gyártott Gianduiotto, illetve a Cremino, Pepitas és Nocciolato is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Majmok garázdálkodnak az indiai kormány hivatalaiban

Majmok garázdálkodnak az indiai kormány hivatalaiban

Nevet változtatott Rokker Zsoltti - Nehezebb lesz kamujelöltet indítani ellene

Nevet változtatott Rokker Zsoltti - Nehezebb lesz kamujelöltet indítani ellene

Palkovics visszaszólt Pokorninak oktatásügyben

Palkovics visszaszólt Pokorninak oktatásügyben

Botrány a Parlamentben: Áder gyorsan elhagyta az üléstermet

Botrány a Parlamentben: Áder gyorsan elhagyta az üléstermet

A nap kérdése: Mennyit autózhatnánk a leghosszabb repülőjárat üzemanyagából?

A nap kérdése: Mennyit autózhatnánk a leghosszabb repülőjárat üzemanyagából?

A kereszténységről kérdezi a KDNP a fiatalokat

A kereszténységről kérdezi a KDNP a fiatalokat