szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Van ingyenebéd – ha nem is mindenütt és nem is mindig. De mit és kinek akart ezzel üzenni az ismeretlen jótevő?

A délkelet-franciaországi nagyváros, Grenoble egyik büféjébe, 12 óra 30 perckor egy ötven év körüli férfi lépett be. A „Sandwiche House”-ban nem volt ismeretlen, reggelente gyakran betért egy kávéra és egy croissant-ra. De mindig tartózkodó és diszkrét volt, ritkán elegyedett szóba a személyzettel. Most azt kérdezte a büfét vezető Adrien Tavitiantól, hogy a pulton lévő, fogyasztásra kész szendvicsek, sütemények pizzák és saláták összértéke mennyi. Rövid számolás után kijött a 240 eurós összeg. A vendég bankkártyával kifizette a rendelkezésre álló készletet, majd anélkül, hogy egyetlen falatot evett, vagy bármit magával vitt volna, távozott. Csak annyit mondott: remélem az utánam jövő, netán rászoruló vendégeknek jól jön az ingyen ebéd. 

A ritka lehetőségből a következő húsz vendég profitált. Egyikük még tudott pár szót váltani a nagylelkű adakozóval. Elmondta, hogy a bőkezű adományozó diszkrét és visszafogott volt, gyorsan távozott és azonnal felszállt a szendvicsbárnál lévő megállóban a villamosra. Senki nem tudja pillanatnyilag, hogy ki biztosított ingyen ebédet húsz grenoble-i polgárnak, egy drágának egyáltalán nem nevezhető büfében. A francia sajtó felkapta a sztorit és annyi kiderült, hogy a „Sandwiche House” forgalma az utóbbi két napban fellendült. De aligha reklámfogásról van szó, hiszen ez a kis büfé egyike a város több száz hasonló, kizárólag napközben nyitva tartó, gyors és általában hideg déli étkezést kínáló üzleteinek. A titokzatos jótékonykodó talán üzenni akart a jómódú franciáknak: segítsétek a rászorulókat.

A gazdagok és a szegények közötti szakadék Franciaországban is nő, de a francia állam jóléti rendszere hatalmas pénzekkel, például, olcsó bérlakásokkal, bőkezű családi pótlékkal támogatja, nem csak a relatíve jól eleresztett alsó középosztályt, hanem a legszegényebb rászorulókat is, sőt inkább őket. De a titokzatos grenoble-i adakozó üzenete az, hogy a biztonságos jólétben élő franciák tehetnének még többet is a relatív szegénységben élő honfitársaikért, akik a társadalomnak egyébként sokkal kisebb hányadát teszik ki Franciaországban, mint nálunk. (via Franceinfo)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kisteherautónak csapódott és szörnyethalt egy 24 éves motoros

Kisteherautónak csapódott és szörnyethalt egy 24 éves motoros

Publicus: A budapestiek egy része semmilyen botrányra nem emlékszik a Tarlós-érából

Publicus: A budapestiek egy része semmilyen botrányra nem emlékszik a Tarlós-érából

A Koenigsegg svéd hiperautóhoz van egy opció, ami önmagában 130 millió forintba kerül

A Koenigsegg svéd hiperautóhoz van egy opció, ami önmagában 130 millió forintba kerül