szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Véletlenül sodródott bele az üzletbe, de aztán jól ott maradt.

Hogyan utazzuk be a világot a leghíresebb rockcsillagok kíséretében? Ennek több módja van, ám az egyedülállónak mondható, amit a német Hans-Jürgen Topf művel. Mosó- és szárítógépeivel kíséri a turnékat, és mindenki megelégedésére gyorsan és alaposan tisztítja a fellépők és a kísérők szennyesét. Az üzleti ötlet nem mondható különlegesnek, mégis azt olvashattuk a Süddeutsche Zeitungban, hogy világszerte ő az egyetlen, aki ilyen szolgáltatást nyújt, méghozzá immár három évtizede.

Annyi bizonyos, hogy a feladat nem egyszerű. A népes csapat többnyire mindennap más városba utazik, és a helyi mosodák nemigen tudják a hatalmas mennyiségű szennyest idejében mosni-vasalni. A technikai nehézségekre Topf megtalálta a megoldást. Olyan mosó- és szárítógépeket szerzett be, amelyek gyorsan és szinkronban dolgoznak, vagyis egy szárítás nem tart tovább, mint egy mosás. Pont háromnegyed óra mindkét ciklus, különben felborulna a rend. A 45 perc pedig éppen elég a vasalásra, amíg jön a következő adag. Kezdetben improvizálnia is kellett. Megfelelő csatlakozók híján előfordult, hogy a használt vizet a férfivécék lefolyóiba kellett engednie. A fejlődés jele, hogy ma már a mosógéppel is könnyebben elérhető mozgássérültvécék is a rendelkezésére állnak, de tevékenységének eredménye, hogy a nagyobb koncerthelyszíneken újabban vannak mosógép-csatlakozók is.

A zenebolond Topf egy szerencsés véletlen folytán sodródott az üzletbe. Szülei kis mosodájában dolgozott Ludwigshafenben, midőn egy reggel, a tiszta ruhát szállítva, a szomszédos Mannheimban turnébuszra lett figyelmes a piros lámpánál. Szöget ütött a fejébe, hogy aznap este ott nincs is koncert – és valóban: Ted Nugent amerikai énekes sofőrje eltévedt. Topf a ludwigshafeni koncertteremhez navigálta őket, köszönetképpen természetesen backstage-jegyet kapott – és ha már ott volt, elvitt a mosodába egy adag koszos gatyát. Nugent menedzsere adta a tippet: senki sem szereti a turnékon termelődő szennyest mosni, érdemes lenne más bandáknál is próbálkoznia. Így is lett. Topf minden ludwigshafeni koncert előtt felajánlotta szolgálatait az érkezőknek, míg annyira elterjedt a híre, hogy megkapta első fizetős megrendelését: a Motörhead menedzsere telefonált Japánból, hogy Németországba érkeznek, és Topfot ajánlották nekik. Aztán jelentkezett a Bee Gees, Joe Cocker és a többiek.

Pár év múlva a mosodás megalapította erre szakosodott cégét, a Rock'n'Roll Laundryt. Gyakorlatias módon kiegészítette az üzletet törülközők bérbeadásával, amivel persze még több mosnivalója lett. Megnyílt előtte a világ, részben egy további véletlen folytán is. A U2 együttes 2010-es világ körüli turnéjának milánói állomásán egy helyi mosodára bíztak hatszáz alsógatyát, és a vállalkozó összekeverve adta vissza a fehér- (pontosabban fekete-)neműket, és a turné hátralévő részében senki sem tudta, kinek a bokszersortját viseli. A menedzser felkérte Topfot, hogy attól fogva az utazáson ő legyen velük.

A turnémosodának ma már 50 gépe van, és ezen a nyáron mind foglalt. Topf persze nem lehet ott mindenhol, a gépek többségét csak bérbe adja. Ő maga a fontosabb fellépéseket kíséri, például júniusban a dél-németországi Southside fesztiválon ötezer törülközővel, három mosó- és három szárítógéppel volt jelen. A vállalkozó hosszú haja időközben megőszült. A nyugdíjaskorhoz közeledve a fő gondja, hogy nincs kinek továbbadnia a fárasztó tevékenységet. Nagyobbik fia vezeti Ludwigshafenben a családi mosodát, szervezi a törülközőbérlést, de a színfalak mögötti piszkos munkára senki sem vágyik.

A cikk eredetileg a HVG 2018/33. számában jelent meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez a jövő? Jön a nemzeti húsgalambprogram

Ez a jövő? Jön a nemzeti húsgalambprogram

Megsérült a szakszervezeti tüntetésen az MSZP alelnöke

Megsérült a szakszervezeti tüntetésen az MSZP alelnöke

Pamela Anderson nem olyan nagy rajongója az olasz belügyminiszternek, mint Orbán Viktor

Pamela Anderson nem olyan nagy rajongója az olasz belügyminiszternek, mint Orbán Viktor

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Trump kabinetfőnöke is elmegy

Trump kabinetfőnöke is elmegy

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa