szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felmondási védelem illeti meg a reprodukciós eljárásban részt vevő munkavállalót, de legfeljebb hat hónapig, és csak akkor, ha előre közli a munkáltatóval, hogy kezelést fog kapni. A bejelentéssel viszont komoly kockázatot vállal az alkalmazott.

A reprodukciós eljárásban részt vevő munkavállalók száma egyre jelentősebb, ezért rendkívül fontos, hogy a munkajogi szabályok kellő védelmet biztosítanak a gyermekvállalás előtt állók részére.
A felmondási tilalomra vonatkozó rendelkezés annak tartama, továbbá a kezdő és befejező időpontja tekintetében számos kérdést vet fel.

A leendő kismama számára mindig nagy fejtörést okoz a munkáltató reprodukciós eljárásban való részvételről történő tájékoztatása: vagy azért, mert ezzel egy kevésbé családbarát munkahelyen "bogarat ültethet" a munkáltató fülébe, vagy azért, mert az esetleges sikertelenség(ek) tényére, fájdalmára a kollégák folyamatos érdeklődése is emlékeztetni fogja.

A jogszabály nem írja elő a bejelentési kötelezettséget, azonban a védelem érvényesítésének logikusan ez a feltétele. Nem mindegy azonban, hogy ez a védettség mettől meddig tart, egy elhamarkodott munkáltatói döntés sok pénzbe kerülhet.

A rendelkezés további részleteiről az Adózónán olvashat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Könnyen lehet, hogy most kezdődik az olajpiac alkonya

Könnyen lehet, hogy most kezdődik az olajpiac alkonya

Villanyautókra váltanak a Bayern München focistái

Villanyautókra váltanak a Bayern München focistái

Feljelentésnek vette a Járóka Lívia ügyében feltett kérdést Polt Péter

Feljelentésnek vette a Járóka Lívia ügyében feltett kérdést Polt Péter