szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sajtóinformációk szerint a tulajdonosok nem látják biztosítottnak a szükséges munkaerőt.

Elhalasztotta rácalmási abroncsgyárának bővítését a Hankook – erősítette meg a Világgazdaságnak a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA).

A cég tavaly márciusban jelentette be a teherabroncs-gyártó egység bővítését, akkor azt írták, hogy a munkálatok 2018 első felében már megkezdődnek, a gyártás pedig várhatóan két évvel később indul el.

A munkálatokat a magyar állam is kiemelten kezelte, a kormány közel hárommilliárd forintos támogatást nyújtott volna hozzá. A HIPA most azt is jelezte, hogy mivel a fejlesztés megvalósítása egyelőre áll, sem a beruházáshoz kapcsolódó támogatási szerződés megkötésére, sem pedig a beígért állami támogatás kifizetésére nem került sor.

Időközben azonban fordulat állt be a projektben: a tervezés díjait még kifizette a Hankook, a munkálatok előkészületei viszont már nem történtek meg.

Ennek okai sokrétűek lehetnek, a Világgazdaság forrásai szerint az egyik legfontosabb tényező a hazai munkaerőpiac helyzete. Bár a körülbelül 3200 dolgozót foglalkoztató dél-koreai hátterű vállalat nem küzd humánerőforrás-gondokkal, a tulajdonosok nem látják biztosítottnak az új egység működéséhez szükséges munkaerőt.

Az új üzemben legalább 150-en dolgoznának olyan munkakörökben, amelyek magas hozzáadott értéket állítanak elő. Az építkezés tehát sárga jelzést kapott, bár ez korántsem jelenti azt, hogy lekerült volna a napirendről.

A Hankook rácalmási gyárában idén márciusban napokig sztrájkoltak a dolgozók, a szakszervezetnek végül sikerült béremelést kiharcolnia.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vizsgálat indult a Facebooknál a magyar politikusok elérésének csökkenése miatt [frissítve]

Vizsgálat indult a Facebooknál a magyar politikusok elérésének csökkenése miatt [frissítve]

Orbán Viktor szerint mindenki Petry Zsolttal van

Orbán Viktor szerint mindenki Petry Zsolttal van

Koronavírus: 285-en meghaltak, 11 ezer ember fekszik kórházban

Koronavírus: 285-en meghaltak, 11 ezer ember fekszik kórházban