szerző:
Dobos Emese - Nyusztay Máté
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A törzsvendégek egyből birtokba vették a hétfőn újranyitó vidéki kávézók, éttermek teraszait. Persze nem mindenki sietett az újranyitással, mert több étteremnek jobban beindult a házhozszállítás, mint ahogy először remélték és azért tömeg sem tolongott az újjáéledő vidéki városokban a korlátozások lazításának első napján. A balatoniak viszont bíznak abban, hogy külföld helyett a magyar tengert választják idén nyáron.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A kenesei Fregatt presszóban mintha megállt volna az idő. Csak most már a pultot támasztják a törzsvendégek, miközben a lottóeredményeket taglalják, vagy éppen létszámellenőrzést tartanak:

- Isti vót?

- Vót.

- Reggel?

-E.

©
Három népszerű üdülőhelyen néztünk körül a Balatonnál: Balatonkenesén, Balatonfűzfőn és Almádiban jártuk végig a strandokat és vendéglátóhelyeket, többségüket továbbra is hibernált állapotban találtuk.

Kenesén hétfőn változatlanul zárva voltak az éttermek, büfék, és a fizetős strand sem nyitott ki. A parkolók kordonnal lezárva, a part szinte teljesen kiürült. A város népszerű kávézójának terasza ugyan kinyitott, de ott sem tapasztaltunk nagyobb forgalmat.

A part menti helyek egy része korlátozott nyitvatartással kezdi a szezont, két büfé is csak hétvégéken tart nyitva, köztük a Sorompó büfé a mólónál. A part közelében, a város egyik legrégebbi vendéglőjében viszont kezd visszatérni az élet.

©

„Több mint harminc éve vagyunk itt, így van egy állandó, kialakult vendégkörünk. Persze hébe-hóba betérnek új vendégek is, de nem a terasz miatt” – mondja a vendéglő tulajdonosa. Ő nem tart bukástól, mivel az elmúlt hetekben már nyitva voltak, elvitelre és házhoz szállítással tudtak érdemi forgalmat bonyolítani. A hétfői nap alapján nem akart következtetést levonni, hétvégére már ő is erősebb forgalommal számol, ahogy a szomszédos települések vendéglősei is.

Balatonfűzfőn hétfőn már kinyitották ugyan a strand kapuit, de gyakorlatilag szabadstrandként működik, semmi sem üzemel, az éttermek, kávézók, büfék csak pénteken nyitnak ki. "A büfések azért elég nagyot buktak, hiszen kiesett két forgalmas hétvége, a húsvét és a május elseje is. De sok helyen eleve csak pünkösdkor kezdődik a szezon, tehát inkább csak az előszezon indult gyengébben" – véli a strand gondnoka.

©

A gondnok optimista, "lesz itt szezon", mondja, az almádi strand is csak hónap közepén nyit ki, mindenhol folynak az ilyenkor szokásos munkálatok, gyepesítés, készletek feltöltése. A környék másik népszerű strandja – Tobruk városrészben – viszont teljesen kihalt, itt semmi nyomát nem tapasztaltuk a készülődésnek.

Almádi felé útközben betérünk a környék egyik népszerű vendéglőjébe, ahol már szintén nyitva a terasz – és már fel is került a napi ajánlat: szalontüdő és velőspacal. Náluk sem volt bukás az elmúlt pár hét, ők is házhoz szállítással és elviteles kiszolgálással vészelték át a korlátozásokat. A vendégek is feltalálták magukat: voltak, akik elvitelre kérték az ebédjüket, majd a szomszéd parkolóban kicsapták a kempingasztalt, és úgy falatoztak.

©

Az viszont már nagyobb probléma a tulaj szerint, hogy a két helyszín – a terasz és a parkoló között – 22%-os a különbség áfában: az éttermi szolgáltatás forgalmi adója 5, az elvitelé, házhoz szállításé viszont 27 százalék, és ezen a kormány akcióterve sem változtatott. Ezt leszámítva a tulajdonos derűlátó: „Január–márciusban eleve erős volt a forgalom, és bár az elmúlt két hétvégét mi is buktuk, úgy gondolom, az emberek nem fognak külföldre menni, a Balatonra jönnek majd. Tele vannak a SZÉP-kártyák, úgyhogy nem aggódom." A fűzfői állomásnál található fagylaltozónál is hasonlóak a tapasztalatok. Itt a hétfő annyiban hozott változást, hogy az érkező bringásoknak, családoknak nem az utcán állva kell fagyizniuk, végre leülhetnek szusszanni egyet.

Ugyanez a bezárt és teljesen elhagyatottnak látszó almádi strand egyetlen nyitva lévő büféjénél úgy néz ki, hogy minden le van kordonozva, még a kerékpártárolót is elkerítették, így, bár ki lehetne ülni a teraszra, néhányan inkább a kocsiban fogyasztják el a hekket. Itt is inkább a hétvégén számítanak erősebb forgalomra, bár kérdés, hogy ha a strand nem nyit ki, a büféseknek megéri-e felhúzni a rolót.

©

Újjáéledő vidék – lassan, de biztosan

Persze van, ahol már előbb beindult az élet: Győrben a polgármester rendelkezése alapján már hétvégén kinyithattak a kávézók és a kocsmák. Ezzel a legtöbben éltek is, hiszen az éttermekkel szemben nem tudtak átállítani házhozszállításra. Pintér Bence, az Ugytudjuk.hu újságírója úgy tapasztalta, hogy az utcán annyian voltak, mint egy szokásos hétköznap délelőtt, a vendéglátóhelyeknél pedig mindenhol kevesebb asztalt látott. Aki nem is nyitott még ki, az is készülődött.

©

Pécsett is újraindult az élet, a belvárosi sétálóutcákban ráadásul többnyire vendéglátóhelyek követik egymást, a kereskedelmi egységek kiszorultak. „Ha valaki ismeri egy hely korábbi elrendezését, akkor láthatta, hogy az asztalok felét kivették. Volt, ahol mérőszalaggal mérték a pincérek az asztalok közti helyet” – számol be a hétfői újranyitás tapasztalatairól Babos Attila, a Szabad Pécs szerkesztője. A vidéki városban hazai viszonylatban pezsgőbb az „utcai élet” – a korábbi törzsvendégek is egyből megjelentek és a Pécsen maradt külföldi egyetemisták is „terápiás céllal” birtokba vették az újranyitó helyek teraszait.

Volt olyan vendéglátós, aki arról számolt be kollégánknak, hogy nagyobb rohamra számított: „Lehet, hogy még nem mernek annyira kimenni az emberek” – jegyzi meg. Arról is mesélt, hogy a tapasztalatok alapján több étteremnek jobban beindult a házhozszállítás, mint ahogy azt remélték. Persze itt is van olyan hely, ami nem nyitott még ki és kivárnak egyelőre. Bár a személyzet betartja a maszk- és a kesztyűviselést, a vendégek többsége azonban nem viselt maszkot.

Van honnan visszajönni, hiszen a járvány miatti korlátozások végzetesnek bizonyultak az ágazatban. Korábban 2020-tól minden idők legjobb évét remélték, ehhez képest „50 nap alatt összeomlott a magyar turizmus” – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója még március közepén. A belföldi turizmust már nyártól újraindíthatónak találták, ez pedig úgy tűnik, be is igazolódott: „50 napja vártunk erre” – mondta Guller az MTÜ legutóbbi podcast adásában az április 29-én közzétett kijárási korlátozások lazításáról szóló bejelentésről, amelyek Budapesten és Pest megyén kívül léptek hétfőn életbe.

©

Mindvégig bizakodtak a hazai turizmus szereplői és a magyarok utazási kedve sem lankadt annyira: míg korábban egy, az ügynökség által készített reprezentatív felmérés arról számolt be, hogy a magyarok 22 százaléka tervez külföldi utat a járvány lecsengését követő fél évben. Április harmadik hetében ez az arány 23 százalékra nőtt, a megkérdezettek 54 százaléka pedig belföldön utazna. Április 29-éig már 12 900 foglalás érkezett a hazai szálláshelyekre külföldről, belföldről pedig 21 700 – ez 46 százalékkal magasabb, mint 35 nap nappal korábban. Arról is beszámolt az MTÜ, hogy a bejelentés hatására máris megindultak a foglalások, a balatonfüredi szálláshelyek már 20-50 százalékos foglaltságról számolhattak be a nyári hónapokra.

A lazítások értelmében május 4-től kinyithattak a vidéki városok éttermeinek, szállodáinak és kávézóinak teraszai, valamint kerthelyiségei, emellett a strandok, a szabadtéri fürdők, az állatkertek, valamint a szabadtéri múzeumok is. A vezérigazgató azonban azt is hangsúlyozta, hogy a megfontoltságra van szükség és szó sincs arról, hogy minden a régi kerékvágásba kerülne vissza a mostani újraindulással: „Az élménykeresés helyett a biztonság lesz a fő” – mondta. Szerinte az fog jól szerepelni, aki biztosítani tudja azt, hogy a vendégek biztonságban érezzék magukat. A biztonság az, ami versenyelőnyt fog nyújtani. Hétfőn eljuttattak egy ajánlásokat tartalmazó Covid-kézikönyvet is a hazai szálláshelyek és vendéglátóegységek számára, amelyet nyugat-európai minták és egészségügyi szervezetek ajánlásai alapján állítottak össze. Bár még nem ismerjük az ajánlásokat, azt már tudjuk, hogy ezek értelmében:

  • osztrák mintára 1,5 méterre kell elhelyezni egymástól az asztalokat
  • egy asztalnál maximum 4 ember foglalhat helyet egyszerre
  • a személyzetnek maszkot és gumikesztyűt kell viselnie.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Cecília a járvány legunalmasabb monológját tartotta az ország lezárásának napján

Müller Cecília a járvány legunalmasabb monológját tartotta az ország lezárásának napján

A DK a szigorításokról: Zárják be a kaszinókat és a templomokat

A DK a szigorításokról: Zárják be a kaszinókat és a templomokat

Több mint 2500 szakdolgozó mondott búcsút az állami egészségügynek

Több mint 2500 szakdolgozó mondott búcsút az állami egészségügynek