szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Ipsos Omnibusz legfrissebb felmérésében azt vizsgálta, hogy a koronavírus-járvány milyen hatással volt a mindennapi életre. A kutatás eredménye szerint több lett az álláskereső, és csökkent a bizalom a média iránt, viszont egyre tudatosabban élnek a magyarok, és bíznak a gyógyszergyártókban.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A tudósok és a WHO (Egészségügyi Világszervezet) a leghitelesebb véleményformálók a koronavírussal kapcsolatban, míg a közösségi média az átlagos bizalomindexének enyhe növekedése mellett is a legkevésbé hiteles forrás, többek között erre a következtetésre jutott az Ipsos Omnibusz.

A közvéleménykutató cég friss felmérése szerint a megkérdezettek 48% érzi túlzónak a vírus körüli médiaaktivitást.

A 18-39 évesek kifejezetten szkeptikusan kezelik a COVID-19-járvány kitörésének média által sugallt súlyosságát.

Kétharmados többség bízik a gyógyszergyártók vakcinafejlesztésében, míg 37% hisz abban, hogy júniusra visszaáll a korábbi rend (ez utóbbi értékkel világviszonylatban is óvatosnak számítanak a magyarok).

A friss mérés eredményei szerint az aktív munkavállalók közel tizede vesztette el korábbi állását a járvány hatására.

A férfiak körében 7%, míg a nők esetében közel 11% ez az érték.

A legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezők a leginkább érintett csoport, negyedük munkája vagy munkahelye szűnt meg az elmúlt hónapokban.

Az Ipsos Omnibusz felmérése szerint tíz diplomás közül hat él a home office lehetőségével (58%), míg a legfeljebb általános iskolai tanulmányokat végzett munkavállalók mindössze negyede (24%). Legnagyobb arányban (63%) a budapestiek tudnak részben vagy teljesen otthonról dolgozni jelenleg.

A kutatás szerint az arcmaszk viselésének aránya 13 százalékponttal, 60%-ra emelkedett egy hónap alatt, a különösen veszélyeztetett korosztályban, a 60 év felettiek körében ennél jóval magasabb érték, 74% mérhető.

A tömegközlekedési eszközöket változatlanul kb. kétharmados többség kerüli, míg a további megelőző intézkedések súlya valamelyest gyengült az előző mérés óta, a gyakori kézmosás vagy a fertőtlenítőszer használata továbbra is fontos a magyaroknak.

Az Ipsos Omnibusz felmérése szerint a rendezvényeken való részvétel vagy a külföldi és belföldi utazások gyakorisága várhatóan közelíti majd a járvány előtti időszakét.

A lakosság negyede (26%) attól teszi leginkább függővé a felvett szokásai enyhítését, hogy elérhető lesz-e a koronavírus elleni védőoltás, ötödük pedig elsősorban a kormány vagy a járványügyi hatóság, tiszti főorvos bejelentését várja a vészhelyzet végéről.

A felmérést 1000 felnőttkorú magyar állampolgár megkérdezésével, országos mintán zajló online kutatással készítette el az Ipsos Omnibusz április végén. Az eredmények reprezentálják a hazai 18 éven felüli népességet a legfontosabb társadalmi-demográfiai mutatók (így életkor, nem, iskolai végzettség, lakóhely szerinti régió, településtípus) szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!