szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha a vállalkozót terheli majd a plusz adó, úgy a bankok ezzel a kifizetéssel is számolni fognak.

Alapjaiban változtathatja meg 2021-ben a katás kisadózók pénzügyi helyzetét az, ha elfogadják a kormány törvényjavaslatát, amely szerint az ugyanazon felek közötti számlák esetében a 3 millió forint feletti részre 40 százalékos elvonás lenne érvényes – hívja fel a figyelmet a bankmonitor.hu. A lap egy pontosításra hivatkozva azt is írja, hogy az összeget elvileg nem a vállalkozónak, hanem a kifizetőnek kell majd valószínűleg megfizetnie, ami a a kisvállalkozók hitelképessége miatt sem mindegy.

A katás adózók jövedelme ugyanis speciális eset, ezért a bankok máshogyan kezelik, mint a munkavállalói jövedelmeket. Ezt a katásoknak NAV jövedelemigazolással kell leigazolniuk a bank felé, amelyen az előző lezárt pénzügyi év bevételeinek 60 százaléka szerepel. Vagyis, ha a vállalkozó az adott évben 10 millió forint értékben számlázott, akkor 6 millió forint/év lesz az összjövedelme, amit ha elosztunk 12-vel, akkor 500 ezer forint havi nettónak felel meg.

A katások negyedét érinti a szigorítás

Nem először ugrott neki a kormány a kata szerinti adózás módosításának. A legnagyobb harcosa az ügynek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki a hvg.hu-nak azt mondta, a kabinet kis híján szó szerint vette át a javaslatát. Az új szabályozás jövőre lép életbe, célja, hogy felszámolja a munkaviszonynak álcázott foglalkoztatást és csökkentse a cégek közti versenyhátrányt.

Vannak bankok, amelyek a NAV igazoláson szereplő teljes jövedelmet elfogadják, más viszont szigorúbbak. Olyannal is találkozni azonban, amikor a bank nem csökkenti a kata adó összegével a NAV igazoláson szereplő jövedelmet, viszont annak 80%-ával számol csak. Azt ugyanakkor még nem tudni, hogy mi történik majd a változások után.

Friss információ ugyanis, hogy várhatóan mégsem a katás adózót, hanem a kifizetőt terhelné a már említett 3 millió forint feletti részre vetített 40 százalékos adó.

Amennyiben ez valóban így lesz, akkor ez a katás vállalkozó bevételeit nem érinti, így a hitelképesség sem változik"

– írja a bankmonitor.hu.

Ha azonban a katásnak kell megfizetnie a közterhet, az már egész más helyzetet teremt. Példa gyanánt számoljunk egy évi 10 millió forintos bevétellel, amely egyetlen helyről származik. Ebben az esetben 7 millió forint után kell leadózni a 40 százalékot, ami 2,8 millió forint kiadást jelent. "Persze a helyzete minden katásnak kicsit más lesz, azokat például, akik valóban sok ügyféltől szerzik a bevételüket, ez nem is fogja érinteni" – vélekednek a bankmonitor.hu-nál.

A szakértők szerint ha mégis a vállalkozót terheli majd a plusz adó, akkor bankok ezzel a kifizetéssel is számolni fognak. Vagyis, ha több adót fizet valaki, akkor kisebb lesz a hitelfelvételkor figyelembe vehető jövedelme, így az igényelhető hitelösszeg is csökkenni fog. Ez egy lakáshitel, egy személyi kölcsön, egy Babaváró vagy egy csok-hitel igénylésére egyaránt vonatkozik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Billingo

5 dolog, ami megváltozik, ha jön a NAV 2.0

Júliustól jelentősen átalakul a számlákkal kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettség, hiszen elindul a NAV 2.0. Milyen változásokat hoz ez a vállalkozások életében? És milyen lehetőségük van a cégeknek arra, hogy megfeleljenek az új kihívásoknak? Ezt szedtük össze 5 pontban.