szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szombati Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, melynek értelmében a versenyképesség-növelő támogatás eddigi 169 milliárd forintos keretét 50 milliárd forinttal növeli meg a kormány.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

A versenyképesség-növelő támogatás előirányzatának megemeléséről szóló kormánydöntés értelmében a hazai cégek számára rendelkezésre álló 169,3 milliárd forintos pályázati keretösszeget azonnal 30 milliárd forinttal meg kell emelni, valamint további 20 milliárd forintot a későbbi igények fényében elő kell teremteni. A forrás előteremtésének felelőse a pénzügyminiszter és a külgazdasági miniszter.

A feltételek a következők:

A pályázaton Magyarországon székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező, közép-vagy nagyvállalkozás formájában működő gazdasági társaság vehet részt. A nyerteseknek kötelezettségek kell vállalniuk arra, hogy bázislétszámukat a pályázat benyújtásától a beruházás befejezéséig, de legalább 2020. december 31-ig fenntartják és 2021. június 30-ig legalább nettó 150 ezer euró értékű beruházást valósítanak meg Magyarországon.

Ezzel a kormány összesen 219 milliárd forintnyi ingyenpénzzel (vissza nem térítendő forrással) támogatja a feldolgozóipari és üzleti szolgáltató központi szektorban működő közép- és nagyvállalatokat.A pályázat részletei szerint a támogatás formáját tekintve vissza nem térítendő készpénztámogatás, amely 2020. december 31-ig nyújtható és előlegként fog a feldolgozóipari és üzleti szolgáltató központi szektorban működő közép-és nagyvállalatok számára rendelkezésre állni. A beruházási értékhez kötött támogatás mértéke nem haladhatja meg a 800 ezer eurónak megfelelő forintösszeget.

A portfolio.hu beszámolója szerint az elmúlt két hónapban (a pályázatot április közepén hirdette ki a kormány) minden héten újabb és újabb nagyvállalati nyerteseket mutatott be a kormány, rendszerint Szijjártó Péter külgazdasági miniszter felszólalásával. A pályázati keretösszeget pedig folyamatosan bővíteni kellett a felmerülő jelentős igények fényében. Az induló keretösszeg áprilisban 50 milliárd forint volt, majd a Gazdaságvédelmi Alap terhére május végén 50 milliárd forinttal emelte a pályázat keretét, majd június végén további 69 milliárd forintot csoportosított át erre a célra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mindfulness-céget alapított Habony Árpád unokatestvére

Mindfulness-céget alapított Habony Árpád unokatestvére

Michelle Obama tabukat döntöget

Michelle Obama tabukat döntöget

1,5 méter – új táblákat rak az utak mellé a közútkezelő

1,5 méter – új táblákat rak az utak mellé a közútkezelő