szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szakemberek szerint a beruházás veszélyeztetné a balatoni viharjelzések pontosságát.

Ha az állam nem akadályozza meg siófoki ötszintes apartmanház megépülését a balatoni viharjelző obszervatórium mellett, demonstrációt szervez a Jobbik a városban – idézte Potocskáné Kőrösi Anitát, a párt országgyűlési képviselőjét a Népszava.

Potocskáné hangsúlyozta, hogy nagy a felháborodás a döntés miatt, és elvileg a kormány szándékai is megegyeznek a tiltakozókéival, hiszen tavaly rendeletet alkotott, amely szerint a viharjelző 60 méteres körzetében nem lehet építkezni, a tervezett apartmanház viszont mindössze 13 méterre állna az obszervatóriumtól. Az építtető azonban már a rendelet hatályba lépése előtt jogot szerzett az építkezésre, ám nemzetstratégai szempontokra hivatkozva az állam még közbeléphet a politikus szerint.

A Somogy Megyei Kormányhivatal június 12-i határozatában engedélyezte, hogy megannyi szakmai és civil tiltakozás ellenére ötszintes apartmanházat építsenek az Országos Meteorológiai Szolgálat 1956 óta működő viharjelző obszervatóriumának tőszomszédságába.

Nem lépett az állam a balatoni viharjelzés érdekében, társasház épülhet a siófoki obszervatórium mellett

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke is megszólalt a beruházás ellen, a Somogy Megyei Kormányhivatal mégis hozzájárult ahhoz, hogy 5 emeletes, 8 lakásos társasház épüljön Siófokon a parton. Civilek és szakmai szervezetek a viharjelzés pontosságát féltik, a beruházó viszont ragaszkodik a telekhez.

A Balatoni Szövetség egy hónapja fordult a Belügyminisztériumhoz tartozó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz, hogy akadályozzák meg a siófoki obszervatórium közvetlen közelébe tervezett ötszintes társas lakóház megépítését. Lombár Gábor elnök szerint a beruházás veszélyeztetné a mérések, így a balatoni viharjelzés pontosságát is, amin emberéletek múlhatnak.

A civilek is tiltakoztak a beruházás ellen, Hajósy Adrienne, a Nők a Balatonért Egyesület aktivistája bejelentette: egyesületük az ombudsmanhoz fordult. A lap szerint Lengyel Róbert, Siófok független polgármestere arról beszélt, hogy a helyiek többsége bizonyosan ellenzi az építkezést.

A kormányhivatal döntése ellen 15 napig lehetett fellebbezni, ám arról még a politikusok sem tudtak, megtámadta-e bárki a döntést. A Népszava megkereste a meteorológiai szolgálatot, illetve főhatóságát, az Agrárminisztériumot de nem reagáltak a kérdésükre, hogy fellebbeztek-e az ügyben.

A lap szerint az apartmanházat Molnár György üzletember egyik vállalkozása húzná fel. A vállalkozó korábban a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market-csoport egyik tagjával alapított közös céget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Vállalkozás

Három balatoni önkormányzat kapott kikötőt a Baharttól

Balatonakali, Balatonkenese és Balatonudvari bizonyos feltételekkel 25 évre ingyenes használatba kapta a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) tulajdonában lévő közforgalmú kikötőjét - közölte Koncz Imre, Balatonakali polgármestere az MTI-vel szombaton.

Két államtitkár sem tudott választ adni Tordai Bence kérdéseire

Két államtitkár sem tudott választ adni Tordai Bence kérdéseire

Így néz ki a „tudományos-fantasztikus” Járványügyi Bevetési Egység

Így néz ki a „tudományos-fantasztikus” Járványügyi Bevetési Egység

Újabb vagyonkezelő született Habony-közelben

Újabb vagyonkezelő született Habony-közelben