szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szijjártó Péter külügyminiszter Párizsig ment, hogy tárgyaljon a vállalat itthoni gyárainak bővítéséről. A miniszter az Opel korábbi gyárait üzemeltető francia Peugeot-csoport vezetőivel is találkozott.

Megállapodást kötött Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Schneider Electric vezetőivel Párizsban csütörtökön az elektronikai vállalat magyarországi gyárainak bővítéséről. "Európa egyik legnagyobb elektronikai cége a zalaegerszegi, a gyöngyösi és a kunszentmiklósi gyárat is bővíteni fogja" – mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Párizsban.

A beruházás értéke négy és fél milliárd forint, amelyhez a kormány 600 millió forintos támogatást biztosít.

Ezek a gyárak elsősorban az autóipari beszállításhoz és más elektronikai gyártáshoz állítanak elő különböző alkatrészeket. A fejlesztés keretében a vállalat Budapestre hozza az egyik európai beszerzési központját, amelynek nyomán több mint száz új munkavállalót fognak alkalmazni a szolgáltató központjukban.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a francia beruházók a negyedik legnagyobb befektetők Magyarországon. Mintegy ötszáz céggel több mint 5 milliárd eurónyi beruházást hoztak Magyarországra és 45 ezer embernek biztosítanak munkát.

Szijjártó Péter találkozott az Opel korábbi gyárait üzemeltető francia Peugeot-csoport vezetőivel is, akik jelentős átalakításokat terveznek a Fiat Chryslerrel történő egyesülést követően. Céljuk, hogy a világ negyedik legnagyobb autóipari konglomerátuma jöjjön létre. "Fontos, hogy felhívjuk az új vállalat vezetőinek a figyelmét, hogy Szentgotthárd eddig egy kifejezetten versenyképes és hatékony gyártóbázisa volt az Opelnek, majd a Peugeot-csoportnak" – hangsúlyozta. Arra is emlékeztetett, hogy "idén kezdték meg az újgenerációs motorok gyártását, amelyből évente 350 ezer készül Szentgotthárdon", és jelezte, hogy "van arra kapacitás, hogy ezt a számot bővíteni lehessen".

Miután az új konglomerátum létrejöttével a Peugeot csoport felülvizsgálja az eddigi működését, a magyar kormány célja, hogy "Szentgotthárd a jövőben is egy fontos gyártóbázisa legyen a létrejövő új autóipari vállalatnak" – mondta a miniszter.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A koronavírus hozhatja el az otthonszülés forradalmát?

A koronavírus hozhatja el az otthonszülés forradalmát?

A református egyháznak adná az Ódry Színpadot az SZFE kuratóriuma

A református egyháznak adná az Ódry Színpadot az SZFE kuratóriuma

Két vezető is lemondott a kínai cégnél, amely 1 millió vakcinát küldene Magyarországra

Két vezető is lemondott a kínai cégnél, amely 1 millió vakcinát küldene Magyarországra