szerző:
Bankmonitor / Csányi Franciska
Tetszett a cikk?

A Széchenyi Beruházási Hitel és a Növekedési Hitel fej-fej mellett „versenyeznek” egymással a vállalkozók kegyeiért. Elmondható, hogy a bőven infláció alatti fix kamat mindkét hitel esetében verhetetlen. Az egyéb költségek, feltételek és finanszírozott célok tekintetében azonban vannak eltérések.

Kezdjük a megmérettetést az árak összehasonlításával, hiszen a legtöbb vállalkozó erre kérdez rá elsőként! Ha csupán a kamat nagyságából indulunk ki, akkor a Széchenyi Hitel Plusz nyerné a versenyt, hiszen a kamattámogatásnak köszönhetően itt mindössze 0,5%-os kamatot kell fizetni, szemben a Növekedési Hitel 2,5%-os kamatszintjével. Ne álljunk meg azonban itt!

Milyen költségek kapcsolódnak a hitelfelvételhez?

A Széchenyi Hiteleknél a kamatköltségen túl számolnunk kell egyéb költségekkel is:

  • A szerződéskötési díjjal, ami a hitelösszeg 1,5%-a, de maximum 1,5 millió forint.
  • A folyósítási díjjal, ami minden egyes folyósításnál 15 ezer forint.
  • A Garantiqa Hitelbiztosító állami kezességvállalás díjával, ami évi 0,3%–1% közötti kamatjellegű kiadást jelent.

A Növekedési Hitelnél a kamatköltségen felül semmi mást nem számolhatnak fel a bankok, ráadásul a Garantiqa Hitelbiztosító kezességvállalásának igénybevétele sem kötelező, de nem is kizárt persze.

A Növekedési Hitelnél ráadásul a 2,5%-os kamat csak a maximum, a bankok saját döntésük alapján ebből akár engedhetnek is. A Bankmonitor.hu hitelszakértőinek tapasztalata szerint emiatt nem ritkák a fix 1,5%-2% alatti ajánlatok sem. Ezért érdemes mindkét termékre ajánlatot kérni a bankoktól, majd a konkrét ajánlatokhoz kapcsolódó teljes költségeket összehasonlítani.

Lehetnek költségek a hitelfelvételt követően is

Nem szabad megfeledkezni a két termék összehasonlításakor a hitelfelvétel utáni költségekről sem. Itt a mérleg nyelve már inkább a Növekedési Hitel felé billen, mivel ennél például nem kell előtörlesztési díjjal számolnunk. Ez például akkor lehet fontos, ha futamidő előtt szeretnénk a hitelt visszafizetni, esetleg fedezetet cserélni a hitel mögött, például azért, mert a jelzálogba adott ingatlant értékesíteni akarjuk.

A Széchenyi Hiteleknél ugyanezen esetekben a banki kondíciók az irányadók: általában 1-1,5%-os előtörlesztési és szerződésmódosítási díjjal találhatjuk magunkat szemben.

Különbségek az igénylési feltételekben

Megosztja a vállalkozói társadalmat a tulajdonosi kezességvállalás kérdése. Vannak, akik nem szívesen teszik fel teljes magánvagyonukat a hitel mögé, míg másoknak ez nem okoz problémát. A bankok számára a magánszemélyként való felelősségvállalás azt tükrözi, hogy a tulajdonos elkötelezett az adott ügy mellett, és valóban hisz a beruházás sikerességében.

A szkeptikusokat szeretnénk megnyugtatni: a bankoknak sem az az érdekük, hogy egy kezességvállalást érvényesítsenek. Iszonyú macera és sok idő. Problémás helyzetben sokkal inkább törekszenek az alternatív megoldások felkutatására az ügyfél számára – pl. törlesztés átütemezés formájában.

A Széchenyi Hitel esetében a tulajdonosi kezességvállalás a konstrukció kötelező eleme, a Növekedési Hitelnél viszont nem, ugyanis a biztosítéki struktúrát a bankok itt szabadon határozhatják meg. A tapasztalat az, hogy sok esetben ez a pont dönti el a vállalkozóknál, hogy melyik hitelkonstrukció mellett teszik le a voksukat!

Eltérő hitelcélok

A hitelezhető célok tekintetében a Széchenyi Hitel megengedőbb, nincs konstrukciós szinten kizárt beruházási cél. A Növekedési Hitelnél azonban terjedelmes és viszonylag bonyolult terméktájékoztatóval találjuk magunkat szemben a hitelezhető beruházási célok szabályozása kapcsán.

A leggyakrabban felmerülő kérdés az, hogy a hitelből vásárolt ingatlant vajon bérbe lehet-e adni? Nagy hátránya a Növekedési Hitelnek, hogy bérbeadási célú ingatlan-beruházást nem finanszíroz, kizárólag a vállalkozás saját működését szolgáló ingatlan vásárolható meg a segítségével. Még az sem megengedett, hogy saját irodánk kihasználatlan területeit adjuk részben bérbe, akkor sem, ha az ebből befolyó bérleti díj hozzájárulhatna a hitel törlesztéséhez.

Nem fekete vagy fehér tehát a kép, mindkét hitelkonstrukció kihagyhatatlan a maga nemében. Azt kell megtalálni, hogy a vállalkozásunk hitelcélját melyik szolgálja jobban a számunkra komfortosabb feltételek mellett.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!