A Vigadó nem engedte meg, hogy nem sokkal a kommunizmus áldozatainak emléknapja után falai között rendezzék meg a Nyílt Társadalomért Archívum úgynevezett Sztálin-koncertjét, amelyen Hacsaturján, Prokofjev és Sosztakovics-művek hangzottak volna el. New Yorkban  lement a koncert, Budapesten nem. A Vigadó a címre és az időzítésre hivatkozva mondott nemet a március 5-i rendezvényre. Ön szerint helyesen?

A Nyílt Társadalom Archívum, az elmúlt rendszert dokumentáló, sokszor történeti vitákra késztető kiállítás-sorozatának folytatásaként, Sztálin halálának ötvenedik évfordulója körül kiállítást és koncertet tervezett. A Sztálin-koncerten, amelyet meg is hirdettek, illetve amelyre már a jegyeket is elkezdték árusítani, a szovjet idők zeneszerzőinek Sztálinnal kapcsolatos propagandisztikus zeneműveiből játszott volna Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar. Prokofjev Zdravica (Köszöntő) és Hacsaturján Sztálin-óda című műve mellett Sosztakovics a zenetörténet szerint inkább "ördögi látomásnak", mint dicshimnusznak számító X. szimfóniája hangzott volna el.

A Zeneakadémia és az Olasz Intézet már korábban elzárkózott attól, hogy helyet adjon a a Centrális Galériában nyíló kiállításhoz kapcsolódó és New Yorkban, a Garnegie Hallban Vlagyimir Ashkenazival és a Cseh Filharmonikusokkal már bemutatott programnak (a New York-i koncert egy sorozat részeként hangzott el, címe “Music and Dictatorship: Russia under Stalin”, vagyis Zene és diktatúra: Oroszország Sztálin alatt volt), s végül a Vigadó is visszaépett. Csonka András, a Vigadót működtető Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány nevében a hvg.hu-nak azt mondta, sem az ötlettel, sem a művekkel nincs problémájuk, egyedül a címmel és az időzítéssel. Nem sokkal a kommunizmus áldozatainak emléknapja után szerencsétlennek éreznek egy olyan címet, amelyben a véreskezű diktátor neve szerepel. Ha valahol Hitler-koncertet hirdetnének - mondta Csonka - vizsgálódni kezdene az ügyészség. A Sztálin-koncert cím éppen ennyire elfogadhatatlan - mondta, s jelezte, más címmel bármikor lemehetne a koncert. Elismerte ugyanakkor, hogy a kifogásaikról nem beszéltek időben a koncert szervezőivel, de szerinte ennek az az oka, hogy a Vigadó nem szerzett időben tudomást a program jellegéről. Ábrahám Nóra, a Nyílt Társadalom Archívum sajtóreferense a hvg.hu-nak azt mondta, a Magyarországon szokásos módon szervezték meg a koncertet, a Dohnányi zenekarral közösen.
Ön szerint rosszul választottak címet a koncert rendezői? Kell-e félni ötven évvel a diktátor halála után olyan zenedaraboktól, amelyeket ma már a zenetörténet és történettudomány is helyükön kezel? Káros-e olyan művek bemutatása (akár a képzőművészetben, irodalomban is) amelyek diktatúrákat szolgáltak ki?  

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
KSH-népszámlálás: az emberek szerint a politkusok a legtúlfizetettebbek

KSH-népszámlálás: az emberek szerint a politkusok a legtúlfizetettebbek

Most derült ki: 6,8 millió Facebook-felhasználó fényképeihez férhettek hozzá idegenek

Most derült ki: 6,8 millió Facebook-felhasználó fényképeihez férhettek hozzá idegenek

Kijavította a Hírcsárda a Ripost tüntetőket gyalázó címlapját

Kijavította a Hírcsárda a Ripost tüntetőket gyalázó címlapját

Iszlám Állam: A mi katonánk volt a strasbourgi merénylő

Iszlám Állam: A mi katonánk volt a strasbourgi merénylő

A balhé sem maradt el a Vidi–Chelsea-meccsen

A balhé sem maradt el a Vidi–Chelsea-meccsen

Hivatalosan is közölte a bíróság, miért engedték ki Czeglédyt

Hivatalosan is közölte a bíróság, miért engedték ki Czeglédyt