Tetszett a cikk?

Egy minden eddiginél régebbi előembercsontváztól azt remélik a kutatók, hogy új ismeretekre tehetnek szert az ember fejlődéstörténetéről. A csontvázról a legújabb vizsgálatok kiderítették, hogy 1 millió évvel régebbről származik, mint korábban gondolták. Ez szakértők szerint azt is jelentheti, hogy az emberjellegű főemlős egész Afrika területén elterjedt volt.

Egy emberszabású majom 1997-ben, a dél-afrikai Johannesburg közelében talált csontvázát új módszerekkel vizsgálva kutatók kiderítették, hogy a lelet nem 3,3 millió, hanem 4,17 millió éves, azaz kora megegyezik a kontinens keleti részén talált, eddigi legrégebbi leletnek tekintett előemberi csontvázzal. Ez tovább gazdagíthatja az evolúcióra vonatkozó ismereteket - közölte Tim Partridge professzor a dél-afrikai rádióban. A johannesburgi Witwatersrand Egyetem tanára szerint a hominida (emberjellegű főemlős) csontváza arra enged következtetni, hogy a két lábon járó lény hosszú időn keresztül Afrika nagy részében elterjedt volt. Korábban tudósok azt feltételezték, hogy a részben fákon élő emberszabásúak a közép-afrikai Kenyából kiindulva, csak jóval később jutottak el Afrika déli részébe.
A csontlelettel foglalkozó kutatók abban reménykednek, hogy a vizsgálatok további ismeretekkel szolgálnak az australopithecus nevű előember "Little Foot" (kislábú) névvel illetett elődjének anatómiájáról. A Little Foot csontvázát régészek több hónapi munkával ásták ki a Johannesburgtól északnyugatra fekvő Sterkfontein barlangból. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!