Tetszett a cikk?

Irakban kutató német tudósok valószínűleg megtalálták a legendás mezopotámiai király, Gilgames elveszett városát, Urukot, amelyről Irak a mai nevét kapta - írja a BBC. Gilgames nevéhez fűződik az emberiség történelmének első írásos műve; a kőtáblába vésett eposz a tudósok szerint az időszámítás előtt 2500 évvel íródott.

A német kutatók a sivatag homokjába temetett város mellett az Eufrátesz korábbi medre alatt a legendás király, Gilgames sírját is megtalálni vélték. "Nem mondanám, hogy ez biztosan Gilgames sírja, de nagyon úgy néz ki, ahogy azt az eposz leírja" - nyilatkozta a BBC-nek Jörg Fassbinder müncheni régész. Gilgames eposzában az áll, hogy az uralkodót az Eufrátesz alá temették el, s sírkamráját akkor építették, amikor a folyó Gilgames halála után Uruknál kettévált. Fassbinder szerint egy temetkezési célt szolgáló impozáns épületre utaló romokat is találtak éppen ott, ahol hajdanán az Eufrátesz folyt.
A kutatók a legújabb technológia által előállított eszközök segítségével tudták megtalálni Urukot: a talaj mágnesességét vizsgálva úgy bukkantak rá a hajdani virágzó városra, hogy nem kellett több száz hektárnyi területet mélyen felásniuk. Az így kapott magnetogram segítségével sikerült megrajzolniuk Uruk város teljes térképét is, amely igencsak meglepte a kutatókat. "A legfantasztikusabb az, hogy Uruk a megszólalásig úgy néz ki, ahogy azt Gilgames eposzában a történetírók több ezer éve leírták" - jelentette ki Fassbinder, aki szerint a kutatás egyik legérdekesebb felfedezése a város igen kiterjedt csatornarendszere. A kutató szerint a sivatagban fekvő Uruk olyan lehetett, mint a mai Velence.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!