A The Times információja szerint megkerült a Bagdadi Nemzeti Múzeum – korábban ellopott - legértékesebb kincse, egy 5200 éves agyagváza. Brit lapértesülések szerint a múzeumban lezajlott fosztogatás nem volt olyan súlyos, ahogy azt a háború után sejtették.

Egy háromtagú társaság vitte vissza azt az agyagvázát, amely egyike volt a múzeumból elttűnt 47 legfontosabb tárgynak - írja pénteki számában a The Times. A szövetségesek által működtetett átmeneti adminisztráció szóvivője szerint a váza előkerülése olyan, mintha "valaki a Mona Lisát hozta volna vissza". A British Museum egyik vezető szakértője elmondta: a 120 centiméter magas váza az időszámítás előtti korai harmadik évezredből ismert legnagyobb műalkotás, amely bepillantást enged a kor mindennapi életébe.
A brit lap szerint egyébként a Bagdadi Nemzeti Múzeumból a korábban forgalomban lévő adatnál jóval kevesebb tárgy tűnt el a háború utáni fosztogatások alatt. A The Times háromezerre becsüli az elvitt értékek számát, jóllehet a világ nemrégiben még 170 ezer tárgy eltűnéséről tudott.
A minap már a baloldali The Guardian is olyan értesülést közölt, hogy az ellopottnak minősített tárgyak zömét még a háború előtt biztonságba helyezték; ezt Donny George, a bagdadi múzeum kutatási igazgatója is elismerte. Az igazgató szerint az ellopott tárgyak a teljes gyűjtemény kis hányadát képezik csak, és a felületes újságírók a felelősek az adatok eltúlzásáért. Brit szakértők ugyanakkor meglepetéssel értesültek az újságírókat ért vádról, mivel szerintük George-nak bőséggel lett volna alkalma tisztáznia a számokat. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nagyon lebukott (megint) az orosz állami tévé

Nagyon lebukott (megint) az orosz állami tévé

Borókai nélkül, de újraindul a „Heti Válasz”

Borókai nélkül, de újraindul a „Heti Válasz”

Megint a szén-monoxid ölhetett, ezúttal Nógrádban

Megint a szén-monoxid ölhetett, ezúttal Nógrádban

Jönnek a rabszolgatörvény miatti útelzárások

Jönnek a rabszolgatörvény miatti útelzárások

Budapestért kampányol Rózsa György

Budapestért kampányol Rózsa György

Azonnal legitimálta a közmédia Hadházy tüntetését

Azonnal legitimálta a közmédia Hadházy tüntetését