Tetszett a cikk?

A The Times információja szerint megkerült a Bagdadi Nemzeti Múzeum – korábban ellopott - legértékesebb kincse, egy 5200 éves agyagváza. Brit lapértesülések szerint a múzeumban lezajlott fosztogatás nem volt olyan súlyos, ahogy azt a háború után sejtették.

Egy háromtagú társaság vitte vissza azt az agyagvázát, amely egyike volt a múzeumból elttűnt 47 legfontosabb tárgynak - írja pénteki számában a The Times. A szövetségesek által működtetett átmeneti adminisztráció szóvivője szerint a váza előkerülése olyan, mintha "valaki a Mona Lisát hozta volna vissza". A British Museum egyik vezető szakértője elmondta: a 120 centiméter magas váza az időszámítás előtti korai harmadik évezredből ismert legnagyobb műalkotás, amely bepillantást enged a kor mindennapi életébe.
A brit lap szerint egyébként a Bagdadi Nemzeti Múzeumból a korábban forgalomban lévő adatnál jóval kevesebb tárgy tűnt el a háború utáni fosztogatások alatt. A The Times háromezerre becsüli az elvitt értékek számát, jóllehet a világ nemrégiben még 170 ezer tárgy eltűnéséről tudott.
A minap már a baloldali The Guardian is olyan értesülést közölt, hogy az ellopottnak minősített tárgyak zömét még a háború előtt biztonságba helyezték; ezt Donny George, a bagdadi múzeum kutatási igazgatója is elismerte. Az igazgató szerint az ellopott tárgyak a teljes gyűjtemény kis hányadát képezik csak, és a felületes újságírók a felelősek az adatok eltúlzásáért. Brit szakértők ugyanakkor meglepetéssel értesültek az újságírókat ért vádról, mivel szerintük George-nak bőséggel lett volna alkalma tisztáznia a számokat. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bill Gates szerint az androidos telefonok jobbak, mint az iPhone-ok

Bill Gates szerint az androidos telefonok jobbak, mint az iPhone-ok

Az ország szép lassan elmerül a vakcinairigységben – és ezzel nincs is semmi baj

Az ország szép lassan elmerül a vakcinairigységben – és ezzel nincs is semmi baj

Újoncok megalázása és népirtás után puccsal jutott hatalomra a mianmari tábornok

Újoncok megalázása és népirtás után puccsal jutott hatalomra a mianmari tábornok