A magyarok gondolkodása zöldül, ám környezetvédelmi ismereteik hiányosak. Luxusnak tartjuk-e a környezetvédelmet Magyarországon?

"Nepálban egy tragikus mezőgazdasági év után az embereknek szinte semmiféle jövedelmük nem képződött, ezért erdőirtásba fogtak. A kormány maga is források híján volt, s tehetetlenül nézte a hegyoldalak növényzetének elpusztítását. Végül Indiához fordult anyagi segítségért, ám ezt India elutasította, arra hivatkozva, hogy a környezetvédelem a gazdag országok luxusa. A következő évben a Himaláján megolvadt hó akadálytalanul lezúdult a hegyekből és óriási áradásokat okozott Indiában. A károk sokszorosára rúgtak a Nepáliak által kért segély összegének."
A példázat Lester Browntól, a Worldwatch Institute elnökétől, a State of the World (A világ állapota) jelentések kiadójától, a világ talán legelismertebb környezetvédőjétől származik. Akkor mondta el, amikor a tervezett nagymarosi erőműépítés hatásait vizsgálandó Magyarországra érkezett, s szembetalálta magát azzal, hogy itt a környezetvédelmet a gazdag országok luxusának tartják. Tíz évvel később a kárpáti erdőirtásokért Kárpátalja és Magyarország is megfizetett a tiszai árvizekkel. Az egyre hatékonyabb propaganda mellett talán e tapasztalatoknak is köszönhető, hogy a környezettudatosság erősödik Magyarországon.
A bel- és külföldi környezeti állapotot a lakosság fele súlyosan problémásnak, 18 százaléka katasztrofálisnak, a fennmaradó hányad pedig problémásnak gondolja, nem volt tehát olyan, aki szerint a környezet rendben lenne – derül ki abból az országos reprezentatív felmérésbôl, amelyet a Cognative Kft. készített a WWF Magyarország megbízásából. Honfitársaink elsősorban a tankhajók elsüllyedését, a vegyi üzemeket és a szemetelést tartják környezetkárosítónak. A magyarok többsége tisztában van számos egyéb tevékenység káros hatásával is, és ezek leküzdésére cselekedni is hajlandó, ám sok esetben nem érzékeli kellőképpen a szennyezés súlyát: a papírfelhasználást, a mezőgazdasági tevékenységet és a folyószabályozást nem ítélik annyira környezetterhelőnek – állapította meg a februárban, júniusban és júliusban ezer fo´´ megkérdezésével összeállított közvélemény-kutatás. "Pedig az utóbbiak - szögezte le Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója - ugyanúgy környezet- és természetkárosítók lehetnek, mint az ellenőrizetlen, szennyezőforrásként működő vegyi üzemek."
Környezettudatosság szempontjából a lakosság négy szegmensre osztható. A megkérdezettek egyharmadát képező "közönyösek" azok a tájékozatlanabb emberek, akik a tankhajókon, a vegyi üzemeken és a szemetelésen kívül nemigen tartanak más tevékenységet környezetszennyezo´´nek. A lakosság 27 százalékát képviselő "atomfélők" az említetteken túl már a nukleáris energiát is, a 28 százalékos részarányú "fogyasztási cikk fóbiások" pedig a hajtógázos spray-ket, műanyag flakonokat, mosóporokat is kiemelten környezetet terhelőnek tekintik. Az emberek egytizedét képviselő "aggódók" szerint minden, a felmérésben szereplő tevékenység káros. "Nem a jövedelemkülönbségek, inkább a lakóhely elhelyezkedése, az urbanizáció szintje és az iskolai végzettség a meghatározó a szegmenseket tekintve" – mondta Gergely Ferenc, a kutatást vezető cég ügyvezető igazgatója. A közönyösek inkább a kisebb településeken élő tájékozatlanabbak közül kerülnek ki, míg az aggódók a városokban lakó magasabb végzettségűekből.
"A környezettudatosság elsősorban a tájékoztató- és oktatótevékenységen, nem utolsósorban pedig a médián múlik" – jelentette ki Gergely, aki szerint ezt bizonyítja az áprilisi paksi üzemzavar sajtóvisszhangja, amelynek nyomán a környezetkárosítók listáján az atomerőművek a februári nyolcadik helyről az ötödikre jöttek fel júniusra, majd júliusban újra visszacsúsztak a hetedikre. A társadalom gondolkozása vitathatatlanul zöldül, s ez az EU-csatlakozást követően még erőteljesebb lesz: "a környezettudatosság fokozódása nagyrészt az egyre szakszerűbb oktatásnak köszönhető" - véli Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter is, aki a vizsgálatot megelőzően rosszabb összképre számított. A miniszter szeretné elősegíteni a környezetvédelmi tárca nemzetközi és belpolitikai súlyának növekedését, aminek első lépéseiként a tárca tagja lett a gazdasági kabinetnek, a kormány pedig elfogadta a második Nemzeti Környezetvédelmi Programot, amelynek célja, hogy a környezetvédelmi szempontok valamennyi ágazatban érvényesüljenek.
A magyarok már azzal is elégedettek lennének, ha megvalósulna a szelektív szemétgyűjtés, vagy mindenki eltakarítaná a saját szemetét. A felmérés szerint az emberek nagy része már most is tesz a környezetért, és hajlandóságot mutatna többet is vállalni. A lakosság fele szívesen gyűjtené szelektíven a szemetet, 41 százaléka előnyben részesíti a környezetbarát tisztítószereket, 31 százalékuk pedig nem szemetelne. A megkérdezettek szerint elsősorban a környezetet szennyező vállalatoknak, az adott környéken élőknek, az egyes embereknek saját maguknak, az önkormányzatoknak, a zöld szervezeteknek, a kormányzatnak, végül pedig a politikusoknak kellene legtöbbet tenniük a környezeti állapot javításáért.
Ön mit tenne ezért?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Olyan szöveggel árulhatják a homeopátiás szereket, hogy elmegy a kedve a vásárlástól

Olyan szöveggel árulhatják a homeopátiás szereket, hogy elmegy a kedve a vásárlástól

Újabb kémfotó buktatta le a Samsung Galaxy S10+ előlapját

Újabb kémfotó buktatta le a Samsung Galaxy S10+ előlapját

Ez látványos lesz: komoly változás jön jövőre a laptopokba

Ez látványos lesz: komoly változás jön jövőre a laptopokba

Jobban élnek a szlovákok, mint mi

Jobban élnek a szlovákok, mint mi

Ennyibe kerülhet majd az első 5G-s telefon Európában

Ennyibe kerülhet majd az első 5G-s telefon Európában

80 éves a finn babakelengye, mely minimálisra csökkentette a csecsemőhalandóságot Finnországban

80 éves a finn babakelengye, mely minimálisra csökkentette a csecsemőhalandóságot Finnországban