Tetszett a cikk?

Odabent sokkoló képek, kőkemény művek, kint a béke és kultúra szigete Bécs kellős közepén: ez a háború, a média és a művészet kapcsolatát vizsgáló Attack! című kiállítás.

A XX. és XXI. század háborúinak számos dokumentumát és a művészetben hagyott lenyomatát mutatja be az Attack!, a Museumsquartier komplexumában, a Kunsthalléban. Nem akar sokkoló és provokáló lenni, egyszerűen a téma teszi azzá: azoknak az afganisztáni kéziszőtteseknek a látványa, amelyeken harckocsi és kézigránát motívumok vannak, olyan természetességgel megformálva, amilyenek az évszázados szőnyegminták vagy az a kollekció, amely a képes magazinok háborús riportjait mutatja meg a francia Illustration első világháborús képeitől a Life magazin vietnami vérengzésekről tudósító képriportjáig. Nehéz szabadulni a boszniai fogolytáborokra emlékező rabok arcképeitől, mondataitól, a jugoszláviai bombázásokat megörökítő "népművészeti" darabok látványától: a kollázsoktól, amelyeken Miki egér és Donald kacsa úszkálnak a lebombázott újvidéki híd körül.
A dokumentumok mellett csak ártatlan reflexiónak tűnnek az "igazi" művek: a médiaművészek videoösszeállításai a bagdadi tudósítások adásba nem került anyagaiból, az atlanti partvidéken végighúzódó monumentális és értelmetlen német bunkerrendszerről készült lenyűgözően szép fotósorozat, a Kalasnyikovokat és Uzikat divatos ruházati kiegészítőkké változtató objektek.
Miközben a kortárs művészet radikálisan eltávolodik az esztétizálástól, és arra tesz kísérletet, hogy direkt módon avatkozzék be az életünket közvetlenül érintő folyamatokba, sőt, újjélessze a hatvanas évek óta tetszhalott politikai művészet fogalmát, a Museumsquartier udvarán a művészet éteri közege fogad. Úgy, ahogy ezt Bécsben elképzelik: haboskávé, apfelstrudel, a pihenést célzó égszínkék ülőalkalmatosságok, nyugágyak, hűs szökőkút és szabad dj-pult, ahol hétvégeken bárki a maga zenéjét keverheti.
Van ebben valami szép. Nálunk vita folyik arról, hogy az állam az adóforintokból támogassa-e az ellenkultúrát. Itt, egy jóléti állam fővárosában egy kiállítás kesztyűt dob a fennálló világrendnek. Mindezt egy olyan kultúrintézményben, amelyet épp a jóléti állam hozott létre és amely párját ritkítja Európában. A Museumsquartier udvarán azon tűnődtem, az államnak valóban dolga-e, hogy az őt bíráló művészetet segítse? Kiállítsa, vendégül lássa egy jelentős főváros reprezentatív központjában, a demokrácia szellemében, fejedelmi módon. S jó-e mindez a kritikus művészetnek?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kamaraerdei otthon éléről is távozott a kamu doktorival lebukott Daróczi Csilla

A kamaraerdei otthon éléről is távozott a kamu doktorival lebukott Daróczi Csilla

Ferenc pápa törvénnyel is védené a melegek bejegyzett élettársi kapcsolatát

Ferenc pápa törvénnyel is védené a melegek bejegyzett élettársi kapcsolatát

Hogyan befolyásolja a várandósság alatt megélt stressz az utódok életminőségét? – folytatódik a Határtalan tudás-sorozat

Hogyan befolyásolja a várandósság alatt megélt stressz az utódok életminőségét? – folytatódik a Határtalan tudás-sorozat