Tetszett a cikk?

Az ondósejttől az öregemberig versenyzésből és sérülékenységből áll a férfiak élete – állítja egy brit genetikus nemrég megjelent könyvében. Újabb adalékok arról, miért sérülékenyebbek a férfiak a nőknél.

„Megtermékenyítés vagy halál!” – mondja fel az eskü szövegét társával, bevetés előtt, az ondósejtet alakító Woody Allen az Amit tudni akarsz a szexről (Everything You Always Wanted to Know About Sex /But Were Afraid to Ask/) című filmjének Mi történik ejakuláció közben? című epizódjában. A túlélés esélyei nem túl rózsásak, hiszen a világ férfijai másodpercenként 200 billió hímivarsejtet termelnek (körülbelül egymillió liter ondót), de e roppant munícióval csak öt nőt termékenyítenek meg – vagyis a férfiak a reprodukcióhoz mintegy ötszázmilliárdszoros túltermeléssel járulnak hozzá. Egy-egy versenyben 250-350 millió ondósejt indul, s az egyetlen esetleges befutó örökíti tovább a születendő gyermek nemét – azt az információt, amely apáról fiúra, Y kromoszómáról Y kromoszómára száll, a mindenkori anya bármiféle beleszólása nélkül.
A hímivart meghatározó Y kromoszómát a kutatók sokáig a gének temetőjének tekintették, azt gondolván, hogy a – feltételezések szerint – mintegy 40 gén előbb-utóbb le fog morzsolódni, mivel a többi kromoszómával ellentétben az Y-nak nincs anyaágon örökölt párja, amely besegíthetne, ha az eredeti gén meghibásodik. Az emberi génállomány részeként azonban az idén júniusban befejeződött az Y feltérképezése, s kiderült, hogy a férfi-kromoszóma 78 gént tartalmaz, s képes a hibajavításra is, mivel ismétlődő szekvenciák vannak benne. Vagyis korántsem biztos, hogy ötmillió év alatt a férfinemet a kipusztulás fenyegeti.
Mindez nem jelenti azt, hogy a férfiak ne lennének még így is jóval hátrányosabb helyzetben, mint a nők – olvashatjuk Steve Jones brit genetikus nemrég megjelent Y – The Descent of Men (Y – a férfi származása) című, Angliában megjelent könyvében. A száraz tények továbbra is azt mutatják, hogy míg a világon több fiúgyermek születik, mint leány, később a nők kerülnek számszerű többségbe: már a csecsemőhalandóságnak is több fiúgyermek esik áldozatául, mint leány, s az életkor előrehaladtával egyre növekszik a nők számaránya – akik átlagosan egyébként nyolc évvel élnek tovább, mint a férfiak. A pubertás és a klimax közötti nők a női hormon, az ösztrogén hatásának tulajdoníthatóan csaknem biztos védelmet élveznek például az infarktus ellen, míg a férfi nemi hormon, a tesztoszteron még gyengíti is a férfi immunrendszerét – ám hatékonyan fokozza a versenyképességet és harckészséget.
Jones könyvének egyik fő tanulsága, hogy – bár a szigorúan biológiai sex (nem) és a társadalmilag is meghatározott gender (nem) között különbségek vannak – a férfiak még a nőket egyébként elnyomó, uralkodó szerepben is korábban halnak, mint a nők. A másik tanulság az, hogy a férfiak (különösen a férfias férfiak) felnőttkorukban is igen-igen hasonlítanak egykori férfi magjukra: életük éppúgy folytonos versengésből áll. Férfiaknak szóló internetoldalakat (például a ferfi.lap.hu linkgyűjteményt) böngészve jól látható, hogy a férfiakat elsősorban azok a témák érdeklik (autó, motor, sport, szex, harcművészetek, önvédelem, vadászat stb.), ahol a versenyben való helytállás, illetve győzelem a fő erény. A férfiak éppen fene nagy harciasságuk és hímségük miatt sérülékenyebbek a nőknél – vonja le a következtetést Jones, hozzátéve, hogy örökölt sérülékenységük ellen az orvosság az lehet, ha a férfias küzdelem kevésbé véres harcokban, emelkedettebb versengésben nyilvánul meg - ami nem jelentené a férfiasság elvesztését.
A modern férfi születése című tavasszal megjelent könyvében Hadas Miklós szociológus, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem professzora azt a folyamatot írja le, amelyben a vadászó és háborúzó harcias férfiből sportoló – békésen versengő – férfi válik. A világtrend a versengő férfi győzelme felé mutat, s a 2001. szeptember 11-ei terrortámadást csak feminista folyóiratok tekintették e trend megfordulásának, s a háborúzó, macsó férfi újbóli uralomra törésének. Egy esetleges új nemi forradalomban azonban – írta Karinthy Frigyes a Capilláriában –„a nőnek kell támogatni a férfit: a nőknek kell feldobni a masculinizmus, a férfiemancipáció, a férfi felszabadulásának jelszavát”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!