Tetszett a cikk?

Puskin leírta, mit szeret a szerelemben. A Tilos Rádió pedig közölte. Az ORTT szerint tilosban járt.

Az Országos Rádió ésTelevízió Testület (ORTT) megbüntette a Tilos Rádiót, mert egyik reggeli műsorában részletek hangzottak el Alekszandr Szergejevics Puskin nemrégiben megjelent titkos naplójából. A rádió nem vitatja, hogy a szexualitást brutális nyíltsággal tárgyaló szöveg elhangzása sértette a médiatörvény előírásait. Ám azt már igen, hogy az ORTT indoklása olyannak minősítette, amely egyáltalán nem hangozhatott volna el.
Az ORTT egészen pontosan 105 300 forintra büntette a Tilost, bár - mintha csak freudi elírás volna - az ítéletalkotók ceruzája kissé megszaladt, hiszen a hivatalos határozatban százötezer-háromszázezer szerepel. Talán a valóban keményen pornográf idézetek zavarhatták meg a szöveg alkotóját. Mindenesetre az ORTT "hard" ítéletet hozott, elemezve a kérdéses idézetet, és az indoklásban kifejtve, hogy "a műsorszám alkalmas a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének súlyosan kedvezőtlen befolyásolására", s mint ilyen, a törvény értelmében abba a ketegóriába tartozik, amely nemcsak kora reggel, de semmikor nem tehető közzé.
A Tilos Rádió kötbéralapjának 20 százalékát elvinné a büntetés, s a rádió az ORTT-hez címzett levelében ezt aránytalannak nevezi, figyelembe véve a testület hasonló esetekben követett gyakorlatát. A Rádió - miközben elismeri a törvénysértés tényét - vitatja, hogy a törvény szerinti 5. kategóriába, vagyis a soha, semmilyen körülmények között be nem mutathatók közé tartozna a szöveg. "Ha elfogadjuk, hogy egyáltalán létezhet ilyen kategória s az nem ellentétes az alkotmánnyal, egy középiskolai tananyagban szereplő klasszikus szerző műve bizonyára nem sorolható ide akkor sem, ha az obszcenitásokat tartalmaz" - írja levelében Weyer Balázs, a Tilos Kulturális Alapítvány kuratórium elnöke. Szerinte a 4. kategória lett volna helyénvaló, vagyis a "szexualitás közvetlen, naturális ábrázolása" s ez megengedné a 22.00 óra utáni adásba kerülést.
A Tilos ma reggeli adása is foglalkozott az esettel, s itt elhangzott az a szempont is, hogy a rádiókra és a tévékre, a frekvencia korlátos volta miatt szigorúbb előírások vonatkoznak, mint a nyomtatott sajtótermékekre. Ön szerint Puskin valóban nagyon erőteljes tartalmú szövege "még belefér", vagy már nem? Rádióban, újságban volna-e helye, vagy éppen sehol?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!