Tetszett a cikk?

Mintegy 34-36 ezer évvel ezelőtti emberi állkapocscsontra bukkantak kutatók Romániában; ez lehet az eddig felfedezett legrégebbi maradvány, amely már a modern embertípushoz tartozik - állították a lelet amerikai felfedezői hétfőn.

A Saint Louis-i egyetem antropológusai tavaly februárban találtak a csontra a Kárpátok délnyugati részének egy barlangjában, medvecsontok mellett - ismertette a csoport vezetője, Erik Trinkaus professzor az amerikai tudományos akadémiának készített jelentésben, amely a www.artsci.wustl.edu internetes honlapon is megtalálható. A lelet korát azóta sikerült karbonos kormegállapítással behatárolni.
Ez lehet az első tárgyi lelet, amely azt mutatja, milyenek voltak az első emberek, amikor megjelentek Európában. A csont egyebek között azt mutatja, hogy a kor emberei széles arccsontozattal és különösen nagy bölcsességfogakkal rendelkeztek. Trinkaus azt is elmondta, hogy leleteik alátámasztani látszanak azt az elméletet, amely szerint a cro-magnoni és a Neander-völgyi ősemberek szoros kapcsolatba kerültek egymással, és a két emberi alfaj az idők folyamán kereszteződött.
Ugyanabban a barlangban - a Pestera cu Oase nevűben - idén júniusban is találtak emberi csontokat, ezek vizsgálata és koruk megállapítása jelenleg folyik. Jövő nyáron további kutatómunkákat terveznek a barlangban. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyhogy hétfő délelőtt dolgozunk a leghatékonyabban?

Hogyhogy hétfő délelőtt dolgozunk a leghatékonyabban?

Jövő péntektől árulják a jegyeket a válogatott novemberi meccseire

Jövő péntektől árulják a jegyeket a válogatott novemberi meccseire

Rabló tartotta rettegésben a kál-kápolnai vasútállomás utasait

Rabló tartotta rettegésben a kál-kápolnai vasútállomás utasait