Tetszett a cikk?

Ötven jogtudós levélben szólította fel a német, osztrák és svájci törvényhozókat, hogy azonnal térjenek vissza a régi helyesíráshoz.

A német helyesírás reformja több évtizedes előkészítést és egyeztetést követően az 1996. július elsején elfogadott bécsi szándéknyilatkozatban öltött testet, majd 1998. augusztus elsején lépett hatályba. A tiltakozó levelet aláírók úgy vélik: a reform súlyos hiányosságokat mutat, melyek a német nyelv használatának egyoldalú, egyszerűsített vagy téves szemléletéből fakadnak. A nyilvánvaló baklövések nagy száma következtében a megreformált helyesírás használhatatlan – tartják a bírálók, sőt, azt is hozzáteszik, hogy az újfajta írásmód - önkényessége folytán - a nyelvtől idegen szerkezeteket követ, így az újabb reformlépések sem vezethetnek ésszerű eredményhez.Petíciójukban felszólítják a politikusokat: azonnali hatállyal mondják fel a bécsi nyilatkozatot, helyezzék hatályon kívül az összes, 1999 óta kiadott rendeletet, s hassanak oda, hogy a helyesírási reformmal foglalkozó bizottságokat haladéktalanul feloszlassák. A német nyelvet használó közösség túlnyomó része amúgy sem veszi tekintetbe a reformot - olvasható a petíciót ismertető Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lapban, amely már három évvel ezelőtt visszatért a régi helyesíráshoz. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Véget ért a sztrájk a Continental makói üzemében

Véget ért a sztrájk a Continental makói üzemében

Videó: Megcsinálták a világ első iMac-jét, amiben az M1 processzor dolgozik

Videó: Megcsinálták a világ első iMac-jét, amiben az M1 processzor dolgozik

Külföldön terjeszkedne a Szerencsejáték Zrt.

Külföldön terjeszkedne a Szerencsejáték Zrt.