Tetszett a cikk?

A Bengáli-öböl partján, a kelet-indiai Orissa államban mostanában súlyos atrocitások érik a helyi keresztényeket. Nem egyszer előfordul, hogy feltüzelt fundamentalista hinduk erőszakot alkalmaznak olyanokkal szemben, akik korábban felvették a keresztény vallást, s felszólításukra nem térnek át a hindu vallásra.

A folytonos üldözések elől sok keresztény elmenekült lakóhelyéről az indiai Orissa államból. Mások azonban „hazatérnek”. Az Operation Ghar Vapsinak (Hazatérés Hadműveletnek) nevezett program keretében a napokban, Jharsaguda területen, egy hindu templomban kétórás látványos szertartáson, amelyen – röviddel az áprilisi helyhatósági választások előtt - a hindu szélsőségek felé nyitott vezető kormánypárt, a Bharatiya Janata Párt politikusai is képviseltették magukat -- több mint kétszáz „törzsi keresztény” tért ünnepélyesen „haza” a hinduizmus kebelére.

A Hindu Világtanács (Vishwa Hindu Parishad, World Hindu Council) által szervezett ceremónián Dilip Singh Judeo, a Ghar Vapsi mozgalom vezetője – korábban az újdelhi kormány korrupció miatt lemondatott környezetvédelmi minisztere - előbb Gangesz-vízzel megmosta, majd megtörölte a visszatérők lábát. Miután ily módon lemosta róluk a kereszténységet, egy mézet, rozmaringlevelet, tejet, aludttejet, ghít (olvasztott vajat), valamint tehénvizeletet tartalmazó elixírből kettőt-hármat rájuk csepegtetett, amitől szimbolikusan „ismét” hinduk lettek.

„A keresztények megbabonázzák a törzslakókat. Ezt mi nem hagyhatjuk. Miért nem mennek téríteni inkább Ugandába, Pakisztánba, vagy akárhová máshová? Nekünk nincs bajunk a keresztényekkel. Ez az ő hazatérésük” – idézte a ceremónia kapcsán a kalkuttai Telegraph Dilipet, aki politikai karrierjét tömeges visszatérítési kampányokkal kezdte, s mára Orissában – India egyik legelmaradottabb államában - több mint 10 ezer keresztényt térített „haza” a hinduizmusba.

Reményei szerint ez csak a kezdet; tervei között összesen 400 ezer orissai keresztény „hazatérítése” szerepel. Indiában, ahol közel 900 millió hindu és mintegy 23 millió keresztény él, a helyi, törzsi vallások hívei, és főként a kaszton kívüli hindu dalitok (érinthetetlenek) körében évtizedek óta rendeznek kollektív áttérési ceremóniákat. E ceremóniák alkalmával az alacsonyabb kasztok tagjai, főként pedig a hinduizmusban teljesen számkivetett, a négy fő osztályból (varnából) álló hindu „kasztrendszeren” kívül (hindu értékrendben alatt) rekedt érinthetetlenek időről-időre csoportosan térnek meg főként különféle keresztény egyházakba, illetve az iszlámba, kisebb mértékben pedig a buddhizmusba – csupa olyan vallásba tehát, amelyekben a rabszolgasorsban élő dalitokat egyenrangúnak tekintik.

Az úgynevezett törzsi népek aránya India összes állama közül Orissában a legnagyobb: 62 törzshöz összesen 7 millió ember, a népesség 22 százaléka tartozik. Ők korábban saját vallásaikat követték, azaz valójában soha nem is voltak hinduk – a többség mégis hindunak tekinti, s nyomban a legalsó kasztokba, illetve a kaszton kívüliek közé sorolja be őket.

A Hazatérés Hadművelet „vissza szeretne állítani" egy sosem volt állapotot; „vissza” térítene, mert „oda” nem is téríthetne: a hinduizmus ugyanis talán az egyetlen olyan vallás, amelybe nem lehet betérni. Hindunak csak születni lehet és a hindu vallási-nacionalista jobboldal a legszívesebben nemcsak a hinduk kitéréseit, hanem azt az egész, átkosnak tekintett négy évtizedet is visszacsinálná, amikor Indiát a Kongresszus Párt, vagyis a „nehruisták” kormányozták.

A hindu jobboldal szerint a fő bűnük az volt, hogy - az iszlám, a kereszténység, a liberalizmus és kommunizmus terjedését egyengetve – „minden pozitív diszkriminációtól megfosztották India lakosságának több mint nyolcvan százalékát”.

„A keresztények aláássák a hagyományos indiai társadalom alapjait, és a hindu értékrendet fenyegetik” – mondta Dilip Singh Judeo a március 4-i ceremónián. Ezt sokan választási propagandafogásnak tekintik, és rámutatnak arra, hogy a keresztények Indiában mindössze a népesség 2,3 százalékát képviselik.

Amit valójában fenyegetnek, az a hagyományos hindu kasztrendszer. Ennek fennmaradásában, illetve fenntartásában elsősorban a felsőbb kasztokat tömörítő jobboldali mozgalmak – köztük a Hazatérés Hadművelet – érdekeltek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ausztrália csatát nyert a Facebook ellen, a világ országai követnék a receptet

Ausztrália csatát nyert a Facebook ellen, a világ országai követnék a receptet

Tíz katalizátort loptak el, majd hozzácsaptak egy biciklit is

Tíz katalizátort loptak el, majd hozzácsaptak egy biciklit is

A kormány rossz döntéseinek sorozata kellett ahhoz, hogy Csehország az EU legjobban fertőzött országa legyen

A kormány rossz döntéseinek sorozata kellett ahhoz, hogy Csehország az EU legjobban fertőzött országa legyen