Tetszett a cikk?

A XI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál (április 22-25.) meghívottja Németország, s az egyik díszvendég Günter Grass. Egy sikerágazat önmagát ünnepli. Közben májustól egy teljesen új kontextusban kellene megmutatnia magát a magyar irodalomnak. Menni fog?

A Budapesti Könyvfesztivál valóban rangos eseménnyé nőtte ki magát az elmúlt évtizedben. A Budapest Kongresszusi központban az idei három nap alatt is lesz Elsőkönyvesek Fesztiválja, a nyitónapon pedig egyszerre két Nobel-díjas, Grass és Kertész Imre ül majd a pódiumon, Németországot többek között Joachim Sartorius és Ingo Schulze is képviseli, de itt lesz a hivatalban levő államelnök, Johannes Rau is.

Folyamatosan lesznek felolvasások, bemutatók, dedikálások, számos külföldi író-vendéggel. Országuk és magyarországi kiadójuk fontosnak tartotta, hogy itt legyenek, a fesztivál nemzetközi presztízsének kézzelfogható jeleként. Ez mind szép, elismerésre méltó.

A magyar irodalom és könyvkiadás hétköznapjai azonban nem túl fényesek. Nem véletlen, hogy épp ezekben a hónapokban próbált az irodalmi szakma tárgyalásokat kezdeni a kulturális minisztériummal és a hazai kultúrafinanszírozással. Radikális modernizációra szorul ugyanis az irodalom intézményrendszere és támogatási struktúrája. Még sürgetőbb a dolog az Európai Unióhoz való csatlakozás közeledtével. Kulturális (tehát nemcsak irodalmi) intézményrendszerünk ugyanis nem EU-kompatibilis, a külföldről jövő kezdeményezések és pénzek fogadására sem igen alkalmas.

Május 1-től, pusztán a csatlakozás ténye folytán még nem lesz nagyobb igény a magyar kultúrára külföldön. A figyelem az utóbbi években Ázsiára összpontosult, ma pedig a Balkán művészete számít "trendinek" az európai művészeti diskurzusban. Nekünk kell tehát úgy prezentálnunk a kultúránkat, hogy az izgalmas legyen, ha azt akarjuk, figyeljenek ránk. Ez az irodalomra is vonatkozik, már csak azért is, mert sokkal nehezebb a reprezentációja külföldön, mint a látványhoz kötődő művészeti ágaknak. S ha már Németország a fővendég: a német nyelvterület jó kiindulópont lehetne, hisz ott már van respektusa és kommerciális sikere is irodalmunknak.

Az írószervezetek és a kulturális kormányzat éppen megrekedt tárgyalásain ez is téma, hiszen most talán olyan egységes irodalmi adatbázisunk sincs, amelyből egy külföldi fordító, vagy érdeklődő kiadó tájékozódhatna. Éppenséggel egy, a hazai művészet külföldi megjelenéseit segítő-menedzselő, kis létszámú, de komoly összeg fölött rendelkező, szakmai alapú, operatív testület az egész magyar kultúrának jót tenne.

Számos egyéb probléma van azonban még, amely az irodalmárok és a minisztérium tárgyalásain középpontban áll. A magyar nyelvű könyvek a határokon túli magyarokhoz nagyon nehezen jutnak el; ennek támogatása igenis állami feladat volna. Ám még a hazai terjesztés is problematikus, a kortárs irodalom alig lép túl Budapest határain; kiadásra igen, promócióra gyakorlatilag nem pályázhatnak a kiadóink.

A magyar irodalmat a nemzetközi kontextustól egyelőre elszigetelik problémái. A Magyar Írószövetség eljelentéktelenítette önmagát. A minisztériummal való tárgyalásokat reménytelien kezdő Irodalmi Kerekasztal a Döbrentei-botrány óta gyakorlatilag működésképtelen. Benne korosodó Kossuth-díjasok követelik kiváltságaikat, s újító szellemű fiatalok próbálnak ehelyett inkább érdemi kérdésekről beszélni.

Átgondolandó az írószervezetek működése: kit, miből, miért képviselnek? Mi a szerepük, ha sem szakszervezetként, sem non profit menedzser szervezetként működni nem elégségesek az eszközeik? Átgondolandó a folyóiratstruktúra: tényleg ennyi lap kell, tényleg szinte automatikusan megkapott támogatásokkal? Átgondolandó az állami ösztöndíjrendszer: miért ad annyira keveset (havi bruttó 70 ezer), amennyi nem segíti teljesítmények létrejöttét, s ha csak ennyit ad, minek van? Hol volna a régiók, a városok szerepe ebben a rendszerben, mikor indulnak végre írói rezidens-programok? Miközben a könyves iparban komoly pénz mozog, a "miből éljen az író?" kérdése lassan már elkoptatott lesz. Pedig messze még a válasz. Ha azt akarjuk, hogy ne a támogatás, az ösztöndíj legyen elsődleges forrás, és normatív szempontokat akarunk érvényre juttani, akkor megoldásra vár számos probléma, a sokszorosítás jogi vonatkozásaitól, a (még nem létező) kötelező minimálhonoráriumon át a (szintén nem létező) könyvtári kölcsönzések után járó jogdíjig.

Ünneprontás helyett persze most menjünk és böngésszük a Könyvfesztivál standjait. De április 26-tól jó volna kitalálni, ugyan mi van akkor, amikor nem ünnepelünk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!