A Ciszjordániát és Izraelt elválasztó védelmi rendszerről, a falról szól a Nyílt Társadalom Archívum (OSA) kiállítása...

A Ciszjordániát és Izraelt elválasztó védelmi rendszerről, a falról szól a Nyílt Társadalom Archívum (OSA) kiállítása a Centrális Galériában. A kiállítás a komplex védelmi rendszert – védőkerítésnek, falnak is nevezik – vagyis annak folyamatban lévő építését vizsgálja társadalmi, környezeti, építészeti, jogi / emberi jogi vonatkozásaiban. A kiállítás megpróbálja az építményt különféle kontextusaiban bemutatni, érzékeltetni, hogy milyen a válaszvonal különböző oldalain élni.

Mindezt olyan eredeti dokumentumok, kiadványok, térképek, fotók, műholdas felvételek és videók felhasználásával, amelyeket az OSA hivatalos kormányzati szervektől, emberi jogi szervezetektől, fotósoktól, filmkészítőktől, az áldozatok családtagjainak egyesületeitől, békeaktivistáktól és művészektől kapott.

A falról: a második intifáda 2000 szeptemberi kirobbanása óta jelentősen megnőtt az izraeliek elleni palesztin támadások száma. A palesztinok Ciszjordániából Izraelbe való ellenőrizetlen átjárását és ezáltal további támadásokat elkerülendő, az izraeli kormány 2002 júniusában úgy határozott, hogy egy fizikai védőkerítést/falat épít a „zöld vonal” (az 1949-es tűzszünet vonala) mentén. A fal tervezett útvonala azonban sok helyen behatol Ciszjordánia területére és gyakorta kisjátított magántbirtokokon halad át, jelentősen korlátozva a palesztin lakosság mozgásterét. Helyenként palesztin városokat és falvakat elszigetelt enklávékká alakít át, és elválasztja a gazdákat saját földjeiktől és ivóvízforrásaiktól.

A fal egy 50-100 m széles, fizikai akadályokból álló komplex rendszer. Egy kilométernyi fal megépítésének becsült költsége 1,8 millió euró. A tervezett 660 km-ből mostanáig mintegy 200 km készült el.

június 16- augusztus 8.; Centrális Galéria, Bp. Nádor u. 11.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
400 embert küld el és fizetést emel a Magyar Telekom

400 embert küld el és fizetést emel a Magyar Telekom

A Fidesz szerint bűnözői körök vesznek részt a tüntetéseken

A Fidesz szerint bűnözői körök vesznek részt a tüntetéseken

Hosszú: Az edzőm elsírta magát az első közös aranyunk után

Hosszú: Az edzőm elsírta magát az első közös aranyunk után

Toroczkaiék pártja is tiltakozik a "rabszolgatörvény" ellen, csak külön

Toroczkaiék pártja is tiltakozik a "rabszolgatörvény" ellen, csak külön

Mesterséges meteorzáport csinál egy japán cég

Mesterséges meteorzáport csinál egy japán cég

Bombafenyegetés miatt kiürítették a Call of Duty játékokat fejlesztő stúdiót

Bombafenyegetés miatt kiürítették a Call of Duty játékokat fejlesztő stúdiót