szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kétezres teltház és bravózás fogadta Mundruczó Kornél Johanna című filmjét a Cannes-i Filmfesztivál szerdai világpremierjén.

A Cannes-ba harmadszorra meghívott Mundruczó Kornél új játékfilmjét az Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) kategória hivatalos programjában mutatták be, ahova összesen 22 filmet hívott meg a válogató bizottság.
    
A fiatal rendező harmadik játékfilmje a 2003-ban készült Szent Johanna című rövidfilm folytatásaként a klinikai halálból visszatért és emlékezetkihagyástól szenvedő, drogfüggő Johanna szerelmi történetét meséli el. A lányba beleszeret orvosa és a kórházban tartja nővérnek, de Johanna gyógyítója helyett a betegeknek kínálja szerelmét gyógyírként, és válik saját jósága áldozatává.
   
A Jeanne d'Arc áldozati alakját a Lipótmezőre áthelyező operafilmet a Cannes-i Filmfesztivál televíziója az idei év "leghihetetlenebb" filmjeként mutatta be. A vetítés utáni első visszhangok szerint a 83 perces alkotás elsősorban eredeti formai és vizuális felfogásával hódította meg a fesztivál közönségét, amelyben
a főszereplő Tóth Orsin és Trill Zsolton kívül valamennyi szerepet operaénekesek alakítanak. A film zenéjét Tallér Zsófia szerezte a rendező által írt forgatókönyvhöz, az opera librettóját Térey János és Harcos Bálint kortárs költők írták.
   
Mundruczó Kornél a bemutató után az MTI-nek elmondta, hogy a filmet már négy országba meghívták. A rendező hozzátette, hogy az elsősorban műfaja miatt nagy érdeklődést kiváltó, zenei és képi világában archaizáló filmnél
számára a történet adta, hogy a méltatlanul elfeledett opera műfaját használja, amely a szentségről és a szentséggel járó átokról szól. De Mundruczó bevallása szerint a film elsősorban nem a vallásról, hanem a mindenkori hatalomról kíván beszélni, amely mindig kiveti a társadalomból azokat, akik kicsit mások, mint a többség, mert veszélyt jelentenek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A fiatalság nevében dicsérte a kormányt egy inkognitós Fidelitas-elnök a HírTV-ben

A fiatalság nevében dicsérte a kormányt egy inkognitós Fidelitas-elnök a HírTV-ben

A GM egymillió kanadai dollárból fogna a furgon gyártásába, amivel forradalmasítanák a fuvarozást

A GM egymillió kanadai dollárból fogna a furgon gyártásába, amivel forradalmasítanák a fuvarozást

A hajléktalan embereket védő "vörös kódot" hirdetett az Emmi

A hajléktalan embereket védő "vörös kódot" hirdetett az Emmi