szerző:
hvg.hu/MTI

Álomlányok: Golden Globe-díjas film a hazai mozikban. Brad Pitt és a Bábel: pillangó-effektus a sivatagban. Kelj fel, Laci! - Segélyfarsang! Hagyományos és egyben rendhagyó Hamlet Szegeden. Lee Scratch Perry Budapesten: hetvenen túli reggae sztár a színpadon. Farsangi koncertek a MÜPA-ban. Dive: belga ipari zene a zord hangok kedvelőinek. Kulturális ajánlatok a hvg.hu-tól!

Homok a szélben
Bábel

Brad Pitt
Veszélyes terület
Beindul a pillangó-effektus: a távoli Marokkó sivatagának homokján fegyverlövés dördül. Ez a dörrenés indítja el egy amerikai turistapár küzdelmét a túlélésért és köti őket két marokkói fiúhoz, akik akaratlanul bűnözőkké válnak; egy dadushoz, aki két amerikai gyermeket igyekszik illegálisan átcsempészni a mexikói határon és egy siket, problémás japán tinédzser apjához, akit Tokióban a rendőrség köröz.

Földrajzi távolságok, helyek, idők, emberi sorsok rövidülnek és keverednek össze a homokfedte élet-szupersztrádán. Ebben a felkavaró, egyszerre mélyen személyes és politikus filmben, amelyet három kontinensen és négy nyelven forgattak, Alejandro González Inárritu rendező könyörtelen realizmussal boncolja a határok természetét, amelyek embert az embertől elválasztanak. Bábeli csűrcsavar.

Babel - amerikai filmdráma, 2006; r.: Alejandro González Inárritu

Élvezd a tercet
Álomlányok

Dreamgirls
Három szólam
A Golden Globe-díjas film hozzánk is elért. A Dreamgirls egy női énektrió, a The Dreamettes sorsát követi nyomon a hatvanas évek elejétől a hetvenes évek közepéig. Egy tehetségkutató versenyen fedezi fel őket Curtis Taylor, az ambiciózus menedzser, és felajánlja nekik életük nagy dobását: vokalisták lehetnek a híres énekes, James "Villám" Early mögött. Curtis elkezdi kialakítani a lányok imidzsét és hangzását, majd végül lehetőséget ad nekik, hogy külön is megméressék magukat, mint a The Dreams trió.

A rivaldafény azonban lassacskán a gyönyörű Deenára összpontosul, mígnem a kevésbé vonzó Effie végleg kiszorul a csapatból. Noha a Dreams végül befut, a lányoknak hamarosan rá kell ébredniük, hogy a hírnév és a gazdagság ára talán jóval magasabb, mint hitték.

Dreamgirls - amerikai zenés film,  2006; r.: Bill Condon

A horror vakui
Mezsgye

Kristen Bell
Izzasztó történet
Házi feladat! Képzeld el, hogy a modern, drót nélküli technika lehetőséget teremt egy másik világgal való összekapcsolódásra. Megy? OK. Akkor képzeld el azt is, hogy az a másik világ átjáróként használja ezt a technikát a mi világunkba. És ez a kapcsolat nem zárható le. Amikor bekapcsolod a mobilodat, vagy

elolvasod az e-mailjeidet, akkor elindulnak feléd a másik világból, megfertőznek és elveszik azt, ami nekik már régen nincs - az életet. Egy baráti társaság minden tagja a világvége eljövetelét ígérő e-maileket kap, miután egyik barátjuk öngyilkosságot követ el. A leveleket elolvasó fiatalok sorra mély depresszióba esnek. Egyedül Emily nem látta az üzenetet, és most versenyt fut az idővel, hogy a gonosz erőkkel szembeszállva megakadályozza barátai további öngyilkosságait. Az utóbbi évek legnagyobb kasszasikerei közé rendre felkerülnek az eredetileg japán horrorfilmek hollywoodi változatai.

Pulse - amerikai horror, 2006; r.: Jim Sonzero

Kelj fel, Laci!; Lee Scratch Perry (Oldaltörés)


Segélyfarsang
Kelj, fel Laci!

Horváth László
A gyógyulás felé
© http://keljfellaci.popivan.com/
Amikor már azt hinnénk, a művészet senkin sem segít, mindig történik valami. A Kelj fel, Laci! akció első része sikertörténet. A gyógyulásához pénzt gyűjtő képzőművész-muzsikus Horváth László, barátai és a közönség segítségével eljutott drága gyógykezelésének első állomására!

A Képzőművészetek Háza jótékonysági eseményeket szervez, amelyek Horváth László zenész, képzőművész gyógyulását segítik elő: a farsangi mulatság február 10-én lesz az A38 hajón, a képzőművészeti kiállításra és aukcióra pedig március 16-31. között kerül sor a Műcsarnokban. Horváth László képzőművész, zenész, a Magyar Képzőművészeti egyetem intermédia tanszékének hallgatója 2005 áprilisában gyomorszájától lefelé minden fizikai előzmény nélkül megbénult. Azóta kerekesszékhez kötötten él.

A Kelj, fel Laci! program azon művészeti és társadalmi akciók összefoglaló elnevezése, amelyek a gyógykezeléshez szükséges költségeket próbálják előteremteni. Először tavaly rendeztek segélykoncertet, amely lehetővé tette, hogy Laci Kínában egy hónapon át tartó őssejt beültetéses kezelésen vehessen részt. Az orvosok véleménye szerint előreláthatólag még két alkalommal kell Kínába mennie, egy-egy kezeléssorozatra. Ez összesen 8-10 millió forintba kerül majd.

Eme összeg egy részének előteremtését szolgálja a február 10-i, "segélyfarsang", amelyen fellép többek között Lajkó Félix, az Egy Kiss Erzsi Zene, a Pannonia Allstars Ska Orchestra.

A jelmezviselet ajánlott, témája: Made In China. A belépő 2000 forintos ára az adomány, a teljes bevétellel Laci gyógykezelését támogatják a szervezők. Hajrá Laci! Hajrá mindenki!

Febr.10; A38; ill. márc. 16-31, Műcsarnok

Reggae-dub-jazz overdrive
Lee "Stratch" Perry; Europeans; Full Playback
 

Lee Scratch Perry
A legradikálisabb öreg
© Drew Goren, subwaysleeper.com
Érdemes beköltözni a hétvégére az állóhajó hajófenekére. Ugyanis Lee "Stratch" Perry és együttese pénteken este, az Europeans dzsessztrió vasárnap lép fel az A38 hajón. A 71 éves Lee "Stratch" Perry (Rainford Hugh Perry) a roots reggae és a dub szülőatyja, hatása és jelentősége sokak szerint Bob Marleyhez mérhető. Kiadóját, az Upsetterst 1968-ban hozta létre. Azonos nevű együttesével három év alatt hatalmas sikert ért el Jamaikában és Nagy-Britanniában, Perry volt az első a tengerentúli reggae-sztár, aki a szigetországban turnézott.

Bob Marleyt, a műfaj legnagyobb alakjára igen nagy hatással volt Lee Perry, majd később is kitűnő előadókat fedezett fel, köztük Max Romeót és Junior Murvint. Producer, zenekrátor, élő reggae-ikon.

Mások pályájának beindítása mellett ontotta a lemezeket, csodálói között volt Robert Palmer és Paul McCartney. Perry 1983-ban tisztázatlan okokból felgyújtotta stúdióját, majd Angliába költözött. A nyolcvanas évek pszichedelikus, befelé forduló zenék készítésével teltek. Feleségül vett egy gazdag svájci üzletasszonyt, és jelenleg Zürich melletti stúdiójában dolgozik. Visszatért a koncertezéshez, nagy sikereket arat Európában, legutóbbi turnéjáról DVD is jelent meg.

Vasárnap a német-olasz-svájci Europeans mutatkozik be a hajón a Jan Garbarek együtteséből ismert bőgős, Eberhard Weber vezetésével. Együttesének tagja a trombitán és szárnykürtön játszó Enrico Rava, valamint a dzsesszt a világzenével és hiphoppal ötvöző Reto Weber. Eberhard Weber a hetvenes években feltámadó európai dzsessz-újhullám kimagasló alakja. Általában speciális, elektromos bőgővel lép fel, amelyen a klasszikus húrozás mellett egy speciális, C-re hangolt húr is van. Weber az utóbbi időben gyakran lép fel szólóban is.

A trieszti születésű Enrico Rava Gato Barbierivel együtt kezdte pályafutását, majd a hatvanas években New Yorkba költözve hamar beilleszkedett a korszak free-avantgárd közösségébe. Gyakran lépett fel Charlie Haden, Carla Bley, Paul Motian, Lee Konitz, Pat Metheny, Michel Petrucciani, John Abercrombie és mások társaságában. Itáliába visszatérve Paolo Fresuval és Nicola Contéval dolgozott együtt.

A svájci-német Reto Weber híres Percussion Orchestrájával számtalan felvételt készített és közös koncertet adott ázsiai muzsikusokkal, de Squeeze-projektjével a hiphop felé tett kitérőt. Az előzenekarként fellépő Szappanos György basszusgitáros 2003-ban alakította meg Full Playback kvartettjét, amely dzsesszrockot játszik. Különleges hangzást ad a zenekarnak Frankie Látó hegedűjátéka.

Febr.9; 11, A38

Komolyan a MÜPA-ban (Oldaltörés)


Bál a MÜPA-ban
Farsangi koncertek

Két koncerten mutatja be a nemzetek táncait a Danubia Szimfonikus Zenekar a Honvéd Művészegyüttes táncosainak közreműködésével vasárnap Budapesten, a Fesztivál Színházban. Ezen a napon minden a farsangról szól a Művészetek Palotájában. Az ifjúsági hangversenysorozat előadásán a zenekart Kesselyák Gergely vezényli, a táncosok pedig bemutatják, hogyan járják a palotást, a keringőt és a polkát.

A koncerteken sorra megszólalnak a báltermekből, szalonokból ismert táncmuzsikák, elhangzik például Lehár Ferenc Arany-ezüst keringője, a fiatalabb Johann Strauss Tere-fere polkája és a megunhatatlan Kék Duna-keringő. A műsoron szerepel a reformkori magyar táncrend élén szereplő palotás is, Erkel Ferenc: Hunyadi László című művének báli jelenetéből.

Febr.11; MÜPA

Körmagyar
Ritkaságok a Magyar Szimfonikus Körképben

Alig játszott, de figyelemre méltó művekkel folytatódik a Magyar Szimfonikus Körkép a Művészetek Palotájában. Három együttes lép föl egymást követő estéken: a MÁV Szimfonikusok hétkezdő koncertje után szerdán a Duna Szimfonikusokat, csütörtökön pedig a Danubia Szimfonikus Zenekart láthatja a közönség.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a MÁV Szimfonikus Zenekar a Variációk egy Kodály-témára című darabot szólaltatja meg, amelyet öt tanítványa komponált a mester 80. születésnapjára.

Az öt szakaszból álló kompozíció, amelynek témáját Kodály első vonósnégyese szolgáltatta, 1962-ben hangzott el először. A bevezető és a finálé Doráti Antal, az első variáció Serly Tibor, a második Pártos Ödön, a harmadik Frid Géza, a negyedik pedig Veress Sándor nevéhez fűződik.

Mind az öt, már elhunyt magyar szerző külföldön futott be karriert. Doráti Antal elsősorban karmesterként vált világhírűvé, vezényelte a Minneapolisi Szimfonikusokat, a londoni BBC Zenekarát. A washingtoni National Symphony Orchestra zeneigazgatója, majd a londoni Royal Philharmonic Orchestra vezetője volt.

Serly Tibor ugyancsak jeles amerikai zenekarokkal dolgozott, de ismert arról is, hogy Bartók Béla 3. zongoraversenyének utolsó ütemeit és a Brácsaversenyt is ő hangszerelte meg. Pártos Ödön brácsaművész zeneszerzést tanult Kodálynál, éppúgy, mint Frid Géza, aki zongoratanulmányai mellett érdeklődött a komponálás iránt.

A Duna Szimfonikus Zenekar szerdán este Joseph Jongen belga orgonista, zeneszerző és pedagógus legismertebb művét, az 1926-ban készült orgonás szimfóniát mutatja be a hangversenyteremben. A darabot Pálúr János szólaltatja meg. Elhangzik még Leonard Bernstein Candide című musical-operájának nyitánya is. A Danubia Szimfonikus Zenekar Héja Domonkos vezényletével Petrovics Emil második szimfóniáját adja elő. A műsor első száma az idén 70 éves Petrovics Emil tiszteletére hangzik el.

Febr.7-től; MÜPA

Hamlet Szegeden, Pál utcai fiúk, Karinthy-film (Oldaltörés)"Több dolgok vannak földön és égen, Horatio..."
William Shakespeare: Hamlet

...mintsem bölcselmetek álmodni képes." Hamlet-premier Szegeden. A rendező, Horváth Péter így ír előadásáról: „Közel fél évezrede született írójának zseniális fejében Hamlet, a mesebeli dán királyfi, minden idők legsikeresebb drámai hőse. Generációk sokasága hallott felőle, minden földrészen ismerik halhatatlan szavait: ’Lenni, vagy nem lenni?’. Belegondolni persze nem szoktunk abba, mit is jelentenek valójában e szavak, mint ahogyan a talányokkal teli remekmű kezdő kérdésére sem tudunk őszintén és egyszerűen felelni: ’Állj, ki vagy?’.

Hamlet királyfi a kor egyik legizgalmasabb városában, a legjobb nemzetközi egyetemen tanul, amikor utána nyúl a sors, és kiragadja őt az édes, változatos, ragyogó szellemi lébecolásból, hogy egy távoli, halszagú ország, a haza, gondjaival terhelje. A királyfinak nincs sok kedve belviszályokkal bíbelődni, szaladna vissza szabadsága terébe, de képtelen a sorsától menekülni. Hiába tudja, hogy Wittenbergben a világ legnagyobb tudósai, legszebb örömlányai, leghabzóbb söre és legjobb barátai várják. Dániának szüksége van rá. Nem intellektuális késztetés ez, hanem a közösség, a származás, a vér parancsa. Hamlet, ha nehezen is, de engedelmeskedik a hívásnak, és a legdrágábbal fizet ezért: életét adja egy álomért. Más kérdés, hogy a bel- és külpolitikai csatározás többi résztvevője is belehal a viszálykodásba, ki így, ki úgy, fegyver vagy éppen méreg által. Az ország is elvész. Fiatal hódító ül a dán trónra. Gondolhatnánk: nem érdemes a rövidebbet húzni. Mi, az előadás készítői mégis, mindennek ellenére hisszük: amit muszáj, azt muszáj megcselekedni.”

Rendező: Horváth Péter

Febr. 8., Szegedi Nemzeti Színház

Élethaláltánc
Utazás a koponyám körül

A valaha készült egyik legizgalmasabb, leglátomásosabb magyar film most újra a tévében! 1936-ban, egy márciusi napon, pontosan hét óra tíz perckor Karinthy Frigyes író agyában megindultak a vonatok. Így kezdődik a magyar irodalom egyik legpontosabban és legszebben leírt betegsége, Karinthy agydaganata. Az Utazás a koponyám körül című regényből Révész György az író szelleméhez méltó filmet készített. Víziók, humor, élet és halál kérdései egy dance macabre-szerű, de mégis életszeretettel teli műben.

Magyar filmdráma, 77 perc, 1970

Febr. 7. 17:45; Filmmúzeum

A drága grund
A Pál utcai fiúk

A talán legismertebb magyar regény, a Pál utcai fiúk klasszikus, 1969-ben készült filmváltozata. A történetet nem kell bemutatni; nem túlzás: nagy mítoszaink közül való. Ács, Boka, Nemecsek, Csónakos, Geréb – archetípusok, mi magunk vagyunk. De legtöbbször és persze mindenek előtt, Nemecsek Ernők. Végül csupa nagy betűvel.

Magyar-amerikai ifjúsági film, 110 perc, 1969rendező: Fábri Zoltán

Febr. 10; 18:05, Filmmúzeum

Dive - súlyosságok a Kultiplexben (Oldaltörés)


Alámerülés!
Dive

Dirk Ivens, a Dive-ból
Gyere le a föld alá!
Február 10-én, 14 év után ismét Budapesten ad koncertet az ebm/industrial belga származású mestere, Dirk Ivens, Dive nevű egyszemélyes zenekarával. Az "ipari" műfaj egyik meghatározó alakja 1993-ban látogatott először Magyarországra, az akkor még csak kezdeti stádiumban lévő projekttel. Az akkoriban a The Klinik formációból ismert előadó elkápráztatta kis közönségünket új, feszültségben gazdag zenéjével és szövegeivel.

A Dive fellépései 100%-ig tükrözik a zene minimalitását. A színpadon Dirk Ivens-en kívül csak egy stroboszkóp és egy mikrofonállvány vesz részt a show-ban. Hangja és mozgása betölti a teret, s fájdalmat éget retinánkba, majd lenyomja a basszust a gyomrunkba az üvöltő torkunkon keresztül. Nem is kell más. A zene és a fény kombinációja megfoghatatlan élménnyel gazdagítja a közönséget. Dirk a külföldi fesztiválok állandó és meghatározó vendége, a Wave Gotik Treffenen 1997 óta gyakorlatilag minden évben fellép valamelyik projektjével, és minden évben megtölti a neki kiadott koncerttermet, legyen az akármekkora.

A Dive budapesti fellépése alkalmából a szervezők létrehoztak egy microsite-ot, (www.interzone.hu/dive), ahol minden információ megtalálható az eseménnyel kapcsolatban, valamint két koncertfelvétel, koncertfotók, linkek és egy, a művésszel készült interjú is megtekinthető.

Kultiplex, február 10. (szombat) 21:00

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Doku360: "Nem hittem, hogy annyira megváltozik az életem, hogy már nem leszek képes hazatérni"

Doku360: "Nem hittem, hogy annyira megváltozik az életem, hogy már nem leszek képes hazatérni"

Tönkreverte az ellenzék a Fideszt Pécsen

Tönkreverte az ellenzék a Fideszt Pécsen

Puzsér: a NER ma nyert 10 évet

Puzsér: a NER ma nyert 10 évet

Gyönyörű izomkombi a 90-es évek elejéről: eladó egy alig használt Mercedes E36T AMG

Gyönyörű izomkombi a 90-es évek elejéről: eladó egy alig használt Mercedes E36T AMG

Több száz klímavédelmi aktivistát állítottak elő Brüsszelben

Több száz klímavédelmi aktivistát állítottak elő Brüsszelben

372 autót motoztak végig a rendőrök egy péntek éjjeli nagy razzián

372 autót motoztak végig a rendőrök egy péntek éjjeli nagy razzián