szerző:
hvg.hu

Koncert 4 színészre, 20 év után: Udvaros, Básti, Cserhalmi, Kulka. Konkrétum: 2 köbméter beton és 18 köbméter könyv; szoborprojekt az OSA-ban. Frenák: Fiúk - utoljára. Az integráció művészete, avagy iszlám a zöldellő brit tájakon; fotókiállítás. A Siralom völgyének bája: egy holland művész a Knoll Galériában. POSZT-olj! Országos színházi találkozó Pécsett. És a hajó áll: 5 éves az A38. Programok egy hétre a hvg.hu-tól!

Nők városa
Szex és New York

Aki szerette a tévében, nem fog csalódni. Rajongók számára amúgy is kötelező. Aki nem szerette, talán most megszereti. Lehet a Sex and the City-t nem szeretni? Jó, jó, mindent lehet nem szeretni, de ezt nehéz. Bájos, humoros, vonzó és szórakoztató. 

A mi city-nk ugyan nem olyan,  mint az a city, a szexünk azonban nem sokban különbözhet. Ezért aztán élvezni fogjuk...

A nők nem változnak. Szerencsére. Ugyanazt akarják, csak mindig másképpen, és mindig mást mondanak helyette? (Miért, a férfiak nem?) Négy önálló, belemenős, nagyszájú nő keresi a boldogulást és a boldogságot egy nagy Ő, vagy több, némileg kisebb Ő személyében abban a városban, ahol a világon a legtöbb a magányos ember, és talán a legkönnyebb magányosan is boldognak lenni.

Sex and the City: The Movie; amerikai film, 2008, r.: Michael Patrick KingHallgatunk kicsit
Koncert 4 színészre

Átutazó, Hallgass kicsit... emlékszünk még? A nyolcvanas évek emblematikus színészlemezei. Nem csak attól, hogy kiemelkedtek a kor popzenei terméséből, hanem attól is, hogy atmoszférikus, izgalmas és - bármit jelentsen is ez - szép dalok voltak rajtuk. Most a főszereplők együtt koncerteznek, húsz év után. Udvaros Dorottya, Básti Juli, Cserhalmi György, a fent említett lemezek előadói Kulka Jánossal egészülnek ki, aki szintén adott ki színészlemezeket. A turné már zajlik, legközelebb június 4-én Miskolcon látható és hallható a produkció.

Udvaros Dorottya énekel Hóesésről, a Hiába szép lányról, Vetkőzésről, szenvedélyes duetteket ad elő Básti Juli és Cserhalmi György, mint a Játszótársak, vagy a Tíz kicsi bűnjel. Koncerteken ritkán, vagy sosem hangzottak el ezek a dalok. Kulka János is énekelt már lemezre Dés-dalokat. Több mint húsz év után országos koncertturnén mutatják be - Dés László zenei vezényletével, Bereményi Géza rendezésében - ezt a különleges előadást.

Június 4. Miskolc, Művészetek Háza; 12. Pécs, Sportcsarnok; 15. Lendva (SLO), Színház és Hangversenyterem; 28. Kisvárda, Várszínház; augusztus 31. Kaposvár; szeptember 2.,4 . Budapest, MüPa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem.

 

Az integráció művészete:
Iszlám a gyönyörű, zöldellő brit tájakon


A muszlim hitre áttért brit fotográfus, Peter Sanders mutatja be munkáit Budapesten The Art Of Integration címmel.

Most, amikor vallási türelmetlenség, rasszizmus, iszlámellenes propagandavideók és fordítva, kereszténygyűlölő propaganda mindennaposak lettek; amikor annyi az előítélet és a téveszme, talán fontos lehet egy ilyen kiállítás. Kísérőtárlat: Sivatagtemplom. Bérczi Zsófia kiállításának képei Egyiptomban készültek.


Június 20-ig; Bp., Makett Labor Galéria, (IX. ker. Pipa u. 4.)Olvassunk betont!
Konkrétum

Két köbméter beton és tizennyolc köbméternyi könyv. Az installáció a Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolája növendékeinek installációja az OSA Archívumban (mester: Jovánovics György), Hübler Jánosnak és Kerezsi Nemerének az alkotása, melynek alapanyaga két köbméter beton és a Szabad Európa Rádió kutató-intézetéből aktualitását vesztett, a nagyközönség által kiválogatott és hátrahagyott tizennyolc köbméter könyv.

A könyvek, tartalmuktól függetlenül, a betonaljzat részévé válnak, melyben az élükkel felfelé rakott kötetek eltérő méretükből fakadóan változatos szintkülönbségű formákat hoznak létre. Az így létrejött, betonba kötött struktúra mint járófelület nem képez végleges formát, hiszen a látogatók tovább formálják a rajta való lépegetéssel. Az installáció egyszerre szól az örök, bebetonozott tudásról és a porladó információról, a múlt halhatatlanságáról és széteséséről, egyúttal alkalmat kínál a könyv mibenlétéhez kapcsolódó reflexiókra.

június 4-7. ; Bp., OSA Archívum

 

A Siralom Völgye, Állóhajó, László Attila (Oldaltörés)

Paradicsomi állapotok
A Siralom Völgyének bája

© Knoll Galéria
"De aantrekelijkheid van ons tranendal, ezt a címet adta Jan van der Pol a kiállításnak. A világ szörnyűsége a festészet paradicsoma - teszem hozzá a képeket nézve" - írja Birkás Ákos festő a művésztárs kiállítása elé.

Holland festőtől inkább azt várnánk, hogy a festészet Paradicsomának magát a festészetet tekintse, a holland festészeti kultúra irigylésre méltó gazdagságára és kifinomultságára való tekintettel. De nem.

 A „Paradicsom” azt a szabadságot, azt a dúskálási lehetőséget jelenti, amely a világ Jan van der Pol-féle szemléletéböl adódik. Mindent elér, mindenhez hozzáfér, ami érdekli: egy vásznon belül egyszerűen egymás mellé teszi a képeket.

„Szörnyűség” és „Paradicsom” ellentmond és állandóan össze is vész egymással Jan van der Pol képein, de épp ez adja munkája feszültségét, dinamikáját, a festő és a néző számára egyaránt. Az üzenet summája végül azonban inkább harmonikus, ha némi fogcsikorgatással is, valahogy így: „A festészet Paradicsoma ez a világ, úgy ahogy van”.

június 5- július 31; Bp. Knoll GalériaÉs a hajó áll
Az 5 éves A38 a Műcsarnokban

Az A38 Hajó április 30-án ünnepli fennállásának ötödik évfordulóját. Az ötödik születésnap alkalmából június 3. és 8. között öt napig a Műcsarnok látja vendégül az A38-at. A kiállítás fényképészek, többek közt Aknay Csaba, Bácsi Róbert László, Czabán György, Minyó Szert Károly, Szilágyi Lenke másfélszáz fotójával, több tucat koncertplakát, nyolcvan órányi koncertfilm és rengeteg egyéb relikvia segítségével idézi fel az elmúlt öt évet.

A kiállítás katalógusaként pedig igényes kivitelezésű fotó- és plakátalbum jelenik meg, amely összefoglalja és bemutatja az A38 Hajó építését, illetve az itt zajlott koncerteket, színházi előadásokat, programokat.

Június 6-án és 7-én, két estén pedig remek nemzetközi fellépőkkel színesített koncertre kerül sor a Műcsarnokban. Az éjszakába nyúló két mulatságon a spanyol és a német-osztrák elektronikus-nujazzes-downtempo színtér legjobbjai játszanak: a Richard Dorfmeisterrel is többször együtt dolgozó duó, a Madrid De
Los Austrias, a bécsi downtempo legnevesebb producere, Peter Kruder, a német nujazz-brigád, a Christian Prommer's Drumlesson, a fantasztikus spanyol énekesnő, Burbuja, illetve Cristian Vogel és Patrick Pulsinger.
Zene, színház, képzőművészet, naponta, öt éven át - és most egy hétre az A38 behajózik a Műcsarnokba.


Fúziós reaktor
László Attila Quintet


László Attila a magyarországi „fúziós jazz”-generáció egyik legjelesebb képviselője. 1975-ben alakította meg a legendás Kaszakő együttest, 1985-ben pedig Tony Lakatossal együtt a Things formációt, amely hét éven keresztül volt a hazai modern jazz egyik irányadó stílusteremtő műhelye.

László Attila 1992 óta működteti saját zenekarát, amely változó számú tagokkal, de stabilan képezi a hazai jazzrock és modern jazz egyik bástyáját mind a mai napig. Zenekarának keménymagját az Oláh Kálmán billentyűje és Lattmann Béla basszugitárja által alkotott ritmusszekció képezi, de a zenekar működésében már évek óta részt vesz Borlai Gergő és Borbély Mihály is. Ennek a fúziós vonalnak a legizgalmasabb gyümölcsei – László Attila saját szerzeményei – csendülnek fel mostani koncertjén: köztük számos a legutóbbi, Just Trust című korongon hallható először.

június 5; Bp., MillenárisPOSZT, Frenák (Oldaltörés)Jöjj délre, cimborám!
POSZT 2008

Asztalizene
© Radnóti Színház
Nagy az érdeklődés a csütörtökön kezdődő VIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) iránt: a versenyprogramokra a jegyek kilencven százaléka elkelt, de több nagytermi produkcióra és az off-programokra lehet még belépőt kapni.
 
Úgy tudjuk, már csak az Urbi et Orbi és az Yvonne, burgundi hercegnő című előadásokra van néhány kiadó hely. Aki most szeretne belépőt és választása a nagytermi produkciók közül az Ivanovra, a Fotelra, vagy A nagyratörőre esne, kifejezetten jó helyek közül is válogathat, a többi darab esetén szinte csak a karzaton ülhetne.
 
Annak sem kell csüggednie, aki esetleg "lemarad" a versenyprogramokról, hiszen a színvonalas off-programokra a múlt héten kezdték el árusítani a jegyeket, még minden előadásra várják az érdeklődőket. A találkozó 10 napja alatt 40 helyszínen 260 rendezvényt terveznek, a fellépő művészeknek és segítőiknek napi mintegy 340 szállodai szobát foglaltak le a monstre színházi feszt idejére.
 
A versenyprogramban, amely Kukorelly Endre író válogatása alapján állt össze,  16 produkció szerepel. A magyar színházi világ legnagyobb eseményén látható darabokat Kukorelly  választotta ki 141 hazai és határon túli előadás közül. A színházi előadások mellett 180-200 úgynevezett off-program, vagyis több koncert, kiállítás, táncprogram és egyebek mellett közönségtalálkozó is lesz.  A részletes program itt!


Utánam, srácok
Frenák Pál Társulat: Fiúk (Les hommes caches)

© Trafó
A Fiúk a nemek viszonyrendszerét vizsgáló trilógia (Csajok, 2004; Frisson, 2005) első része. Táncba ültetett pszichológiai tanulmány, amennyiben a férfi test esztétikájának és a férfiszexualitás mibenlétének kibontására vállalkozik. Közelről vizsgálja a férfilét alaptípusait, váltakozva jeleníti meg a sovén gyűlöletet, az ostoba követelőzést, a figurák közt fennálló, törékeny erőegyensúlyt. A darab egyben könyörtelen társadalmi látlelet is: fekete humorral, éles iróniával, az agresszió felmutatásával érzékelteti az érzelmek elsivárosodását és klisészerűségét.

„A Fiúk… tragikomikus, filmszerű vízió a hagymázas ezredfordulóról, a média túlhatalmáról, ahol az eleven valóság szürreális, ami „természetazonosnak” hat, az kizárólag látszat" - írta a darab egyik kritikusa.

Mélyrepülés a tudattalanban, kutatás az ösztönökben. A 2004 márciusában bemutatott darab hosszú idő után újra és egyben utoljára a Trafó színpadán.

június 4-5., Bp., Trafó

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
651 millió forint a legdrágább itthon kínált használt autó

651 millió forint a legdrágább itthon kínált használt autó

13 millió euróra büntették az erdőtűz okozóit

13 millió euróra büntették az erdőtűz okozóit

Feljelenti az MTVA Sargentiniéket

Feljelenti az MTVA Sargentiniéket

Jean-Claude Juncker üzent a Brüsszelt támadóknak: "Visszalövünk"

Jean-Claude Juncker üzent a Brüsszelt támadóknak: "Visszalövünk"

Ez a legsúlyosabb arany kád a világon, amiben megfürödhet

Ez a legsúlyosabb arany kád a világon, amiben megfürödhet

Miért mindig ugyanazt a márkát vásároljuk?

Miért mindig ugyanazt a márkát vásároljuk?