szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ellentmondásos a vasárnap elhunyt világhírű orosz író, Alekszandr Szolzsenyicin életművének esztétikai és politikai megítélése - nyilatkozta M. Nagy Miklós, az Európa Kiadó Szolzsenyicin-köteteinek szerkesztője, fordító, az orosz irodalom szakértője hétfőn.


 
M. Nagy Miklós kiemelte, hogy az orosz író Ivan Gyenyiszovics egy napja című kisregénye és A Gulag szigetvilág című regénye óriási szerepet játszott abban, hogy a baloldali nyugati értelmiség rádöbbent, a kommunizmussal kapcsolatos illúziók tarthatatlanok. Ugyanakkor a nyugati értelmiség szerint Szolzsenyicin mélyen hívő orosz nacionalista gondolkodóként "igaztalanul, ideológiailag ellenszenves módon" bírálta a kapitalizmust, az amerikai társadalmat - hangsúlyozta a szerkesztő.
 
Mint arra rámutatott, Szolzsenyicint sokszor antiszemitizmussal is vádolták. Példaként említette, hogy sokak szerint a Lenin Zürichben című műve antiszemita nézeteket rejt magában. Az orosz író e vádakra a 200 év együtt című, oroszországi zsidókról szóló könyvével válaszolt - tette hozzá.
 
M. Nagy Miklós Szolzsenyicin kiemelkedő alkotásai között említette az Ivan Gyenyiszovics egy napja című kisregény mellett A pokol tornácán és a Rákosztály című regényeket. Felhívta a figyelmet arra, hogy sokan úgy látják, Szolzsenyicin ugyanazokat a módszereket használta, mint a szocialista realizmus írói, csak épp más célokra.
 
1964-től, miután már a szovjet sajtóban sem közölték munkáit, Magyarországon is tiltott szerző volt Szolzsenyicin- emlékeztetett M. Nagy Miklós. A rendszerváltozást követően azonban az Európa Kiadó és a Magvető Kiadó úgy döntött, megjelenteti magyarul is az orosz író alkotásait.
 
Felidézte, hogy A pokol tornácán a Magvető Kiadónál, míg az Ivan Gyenyiszovics egy napja, A Gulag szigetvilág, a Rákosztály, valamint Szolzsenyicin publicisztikái, esszékötete, a 60-as években írt kisprózái, elbeszélései az Európa Kiadónál jelentek meg. Amikor Szolzsenyicin Vörös kerék című történelmi regényciklusán dolgozott, csökkent iránta az érdeklődés, munkái "eléggé szórványosan" jelentek meg magyarul - mondta.
 
Beszámolt arról is, hogy az Európa Kiadó a közelmúltban egy Szolzsenyicin-életműsorozatot indított el, melyből már megjelent A pokol tornácán és a Rákosztály, de terveik között szerepel egy olyan kötet is, melyben Szolzsenyicin magyarul még meg nem jelent prózái olvashatók, s A Gulag szigetvilág rövidített változatban való kiadására is kértek már jogot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!