szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A londoni Sotheby aukciósház árverésén a minap 42 ezer fontos (körülbelül 12 millió 877 ezer forintos) áron - ütötték le az 1999-ben elhunyt legendás amerikai hegedűművész, Yehudi Menuhin vonóját.

A vonókészítők Stradivarijának tekintett Francois Xavier Tourte műhelyében a 19. század elején készített vonót a pályáját csodagyerekként kezdő hegedűs az 1733-ból származó Prince Khevenhüller nevű Stradivari hegedűvel együtt 13 esztendősen kapta ajándékba az USA-ban élő német származású hegedűkereskedőtől, Emil Herrmanntól. Az 1976-ben kiadott Befejezetlen utazás című önéletrajzi könyvében Menuhin említést is tett az ominózus vonóról, mondván, „még ma is használom”.

A licitet 25 ezer fonttal indították, két zenész, és két gyűjtő tett ajánlatokat, a sikeres vásárló nevét azonban titok fedi. A most elkelt hegedűvonót egyébként a Sotheby nagy Menuhin relikviákból rendezett 1999-es árverésén egyszer már eladták, a vonó tavaly azonban visszakerült az aukciós házhoz, mert az akkori vásárló azt remélte, hogy tizenegy év után is működik még a „Menuhin láz”. Menuhin rendelte meg, és mutatta be 1944 végén Bartók hegedűre írt szólószonátáját, amelyet később több alkalommal is előadott koncertjein

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha így haladunk, a digitális világ reformálja meg az egészségügyet

Ha így haladunk, a digitális világ reformálja meg az egészségügyet

Megtiltotta a minisztérium Demeter Szilárdnak, hogy beszéljen az ATV-ben

Megtiltotta a minisztérium Demeter Szilárdnak, hogy beszéljen az ATV-ben

Különös hangokat rögzített a Mars felé tartó NASA-szonda

Különös hangokat rögzített a Mars felé tartó NASA-szonda