szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyolc évvel a megjelenése után, 1978-ban filmvásznon is megelevenedett - és azóta is nézők millióinak kedvence - Szabó Magda Abigél című ifjúsági regénye. Sorozatunk harmadik részében utánanéztünk, hogyan alakult a Matula Leánynevelő Intézet egykori növendékeinek filmes karrierje.

Szabó Magda 1970-ben megjelent népszerű ifjúsági regényéből, az Abigélből nyolc évvel később Zsurzs Éva rendezett négyrészes tévésorozatot. Érdekesség, hogy a forgatókönyvön az írónő dolgozott, így a sorozat, melyet a Magyar Televízió mutatott be, és azóta is évről évre levetít, kettejük gyermeke. A forgatás óta több mint harminc év telt el, és a Matula Leánynevelő Intézet növendékeit alakító, akkoriban 22-26 éves színésznők zömének felfelé ívelt a filmes pályája.

Jelenet a filmből. Balra Garas Dezső, középen Básti Lajos

Az 1978-as filmsorozatban a 26 éves Szerencsi Éva játszotta el Vitay Georgina, a pesti gimnazista lány bentlakásos, vidéki református gimnáziumban - a Matula Leánynevelő Intézetben - kibontakozó új életének, beilleszkedésének keserves és mulatságos mozzanatait. A második világháború idején játszódó történet cselekménye egyszerű: Ginát édesapja, Vitay tábornok, a katonai ellenállás egyik vezetője szakítja ki megszokott környezetéből, hogy Árkodon dugja el, ahol ellenségei nem találnak rá. A fiatal lány helyzete mégis bonyolult, mert meg kell békélnie a helyzettel, önmagával és társaival. Szerencsi Éva bravúrosan oldotta meg a feladatot: olyan jól eltalálta a karaktert, hogy Vitay Georgina alakja egybeforrt a 2004-ben elhunyt színésznő nevével.

Az Abigél előtt Szerencsi Éva számos filmben és sorozatban feltűnt, többek között Az egy óra múlva itt vagyokban (1971), a Bob hercegben (1972) és az És mégis mozog a Földben (1973). Révész György filmjében, a Kakuk Marciban Eszti szerepét alakította. Az Abigél után, a nyolcvanas években már ritkábban tűnt fel a vásznon, de láthattuk a Faustus doktor boldogságos pokoljárása című 1982-es minisorozatban, orgánumát pedig szinte mindenki ismerte: az ő hangján szólalt meg a nálunk kilencvenes években futó amerikai szappanopera, a Dallas Samanthája. Később, a Modellügynökség című szériában ugyancsak ő kölcsönözte a hangját Linda Gray-nek. Számos nagysikerű, amerikai filmben is hallhattuk: a Megint 48 órában Amy Kirklandet játszó Trisha Campbell, a Végzetes vonzerőben pedig a Beth Gallaghert alakító Anne Archer magyar hangja volt. Hét éve, 52 éves korában hunyt el, rákban.

Kis Mari szerepében a sorozat rendezőjének lánya, a Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1977-ben végzett Zsurzs Kati tűnt fel, aki a forgatás idején 23 éves volt. Ahogy egy, az Abigélből készült musical kapcsán - ld. keretes írásunkat - készült interjúban elmondta: a forgatás nagyon jó hangulatban telt és sokáig tartott. Mivel a növendékeket alakító lányok huszonévesek voltak, furcsa kettősséget éreztek: magánéletük pezsgett, a munkájuk során pedig el kellett játszaniuk, hogy milyen az élet egy bentlakásos iskolában. A tévésorozatban egyébként Básti Lajos alakította Torma Gedeont, Garas Dezső a jószívű Kőnig tanár urat, Piros Ildikó pedig Zsuzsannát.

Az Abigél nem az első szárnypróbálgatás volt: Zsurzs Kati azt megelőzően két tévéfilmben is szerepelt, az 1976-os Csongor és Tündében például a címszerepet bízták rá. Az Abigél után filmes, színpadi és szinkronszerepek sora következett: alakját és hangját az egész ország be tudta azonosítani. 1993-ig a Thália és az Arizona Színházban játszott, majd évekig szabadúszóként dolgozott, az utóbbi években pedig a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulatához csatlakozott. Ismertebb színpadi szerepei közé tartozik Melinda Katona József Bánk bánjából vagy Cookie karaktere Neil Simon Pletyka című vígjátékában.

Lányok a Matulából. Balra Zsurzs Kati

Játszott - ahogy az IMDb internetes filmes adatbázisából is kiderül -  a Jókai Mór regényéből készült 1980-as Gazdag szegényekben, és Mikszáth Kálmán regényének filmes változatában, a Sipsiricában is. Feltűnt a legnépszerűbb hazai tévésorozatokban: a nyolcvanas évek végén induló kultikus telenovellában, a Szomszédokban 11 epizódban alakította Katit, az erdélyi nőt, a Tévé a város szélénben 8 epizód erejéig Terike bőrébe bújt. Szerepet kapott az idén indult, majd három rész után a süllyesztőben eltűnt Casinóban is. Szinkronszerepei közül emlékezetes a Csengetett, Mylord? Poppy Meldrumja és az itthon 7. évadja futó Született feleségek Felicia Tilmanja. A dél-amerikai szappanoperák rajongói hallhatták a Megperzselt szívekben, az Esmeraldában, a Vad angyalban és a Tiltott szerelemben.

A Torma Piroskát megformáló Bánfalvy Ági - aki alakításáért nívódíjat kapott - a forgatás idején 24 éves volt. Két évvel korábban, 1976-ban végzett a Színház és Filmművészeti Főiskolán. 1975-ben debütált a filmvásznon, Böszörményi Géza Az utolsó tánctanár című filmjében, a forgatás után pályája gyorsan ívelt felfelé. Színpadi szerepei - Ilona Molnár Ferenc Játék a kastélyban című darabjában, Dejarina Goldoni Mirandolinájában, vagy éppen Vízyné Kosztolányi Dezső Édes Annájában - mellett olyan filmekben is szerepet kapott, mint Szabó István 1981-es Mephistója.

Ahogy honlapján közzétett rövid életrajzából kiderül, mérföldkő volt az életében, amikor 1981-ben Párizsba utazott, hogy Jean-Luc Godard Passion című filmjében Michel Piccoli és Isabelle Huppert oldalán szerepeljen. Az alkotás a szakma tetszését is elnyerte: a New York-i filmkritikusok díjával jutalmazták. Bánfalvy azon kevés magyar színésznők egyike, aki nemcsak a színpadon és a vásznon tudott érvényesülni, hanem lehetőséget kapott, hogy „átálljon” a másik oldalra. 1982-ben ösztöndíjjal bekerült a New York-i Columbia Egyetemre, két évvel később Kaliforniába költözött, hogy a California State University of Los Angelesen filmszínész-mesterségre tanítsa a hallgatókat. (A Los Angeles-t Aréna Theaterben később színpadra állította Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című vígjátékát.)

Bánfalvy Ági a Muzsika címlapján a nyolcvanas évek elején
©

Külföldi sikerek ide vagy oda, Bánfalvy 1992-ben hazatért férje, a nála 17 évvel fiatalabb Horváth Csaba filmrendező kedvéért. Karrierje ezután sem indult hanyatlásnak, olyan sikerfilmekben szerepelt, mint Tímár Péter 6:3, avagy játszd újra Tuttija 1999-ben, vagy Gárdos Éva 2001-es Amerikai rapszódiája, melyben Helen szerepét játszotta Nastassja Kinski és az akkor még szárnyait bontogató tini, Scarlett Johansson oldalán. Bergendy Péter 2004-es Állítsátok meg Terézanyut! mozijában is szerepet kapott, és játszott Goda Kriszta 2008-as Kamélonjában, ami számos külföldi filmfesztiválon sikert aratott. Bánfalvy életében olyannyira meghatározó élmény volt az Abigél, hogy elhatározta: megfilmesíti. 2010 decemberében arról számoltak be a lapok, hogy a színésznő megállapodott Szabó Magda keresztfiával, Tasi Gézával a regény megfilmesítési jogairól.

Egri Katira 25 évesen osztották Bánki Anna szerepét. Három évvel korábban végzett a Színház és Filmművészeti Főiskolán, ahonnan a Veszprémi Petőfi Színházhoz szerződött. Az évek során számos teátrumnál megfordult: tagja volt a Nemzeti Színháznak, a Szolnoki Szigligeti Színháznak. A Radnóti Színházban, a Budapesti Kamaraszínházban, a Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban is játszott, egy ideig szabadúszóként boldogult. Pályája során a legkülönfélébb karaktereket formálta: volt Kosmonopolis hercegnő Az ifjúság édes madarában és Katalin A makrancos hölgyben, számos Shakespere-darabban játszott (Hamlet, Troilus és Cressida, Vízkereszt, vagy amit akartok, Rómeó és Júlia, Szentivánéji álom).

Első filmje a Bástyasétány hetvennégy volt 1974-ben - Gazdag Gyula rendezte -, melyben Iglódi István, Pogány Judit és Koltai Róbert volt a partnere. Szerepelt a Beszterce ostroma című tévésorozatban (1976), az Abigél után ő volt Olgi, a tudós A zebegényiek című filmben, Szurdi Miklós 1983-as Hatásvadászok című mozijában pedig Kriszta szerepét kapta. Játszott a 2004-es Török Feri-filmben, a Szezonban, a 2006-os Régimódi történetben pedig (Szabó Magda regényéből) ő volt Rickl Mária. Ebben az évben egyébként a TV2-n futó Jóban rosszban című sorozatban is epizódszerepet kapott.

Abigél, Abigél

Az Abigélből hangoskönyv és musical is készült. Utóbbi - a Budapesti Operettszínház produkciója - színpadra állításának előkészítését és a próbák kezdetét még a 2007 novemberében, 90 éves korában elhunyt írónő is nyomon követhette. Az Abigél című musical zenéjét Kocsák Tibor, dalszövegeit Miklós Tibor, szövegkönyvet pedig a rendező, Somogyi Szilárd írta. A zenés darabot 2008 márciusában mutatták be, jelenleg a Thália Színházban játsszák.

Rátonyi Hajnalka, Rátonyi Róbert lánya alakította a sorozatban Murait. A forgatás idején 23 éves lány - az IMDb adatbázisa szerint Rátonyi Hajnal -, több mint tízéves kihagyás után, 1990-ben és 1991-ben az Új Gálvölgyi-show két részével került ismét képernyőre, majd az RTL Klubon 2004-ben futó Szeress most! című sorozatban ő kapta a titkárnő, Katalin szerepét.

Gelecsényi Sárára Szabó Anikó szerepét osztották. A sorozat készítésekor 24 éves Gelecsényinek ez volt az első filmes munkája, később számos alkotásban felbukkant, többek között Mihályfi Sándor 1979-es Használt koporsójában - Gobbi Hilda, Schütz Ila és Patkós Irma oldalán -, Várkonyi Gábor 1982-es A tönk meg a széle című filmjében, melyben Sinkovits Imre, Tolnay Klári és Szilágyi Tibor játszotta a főbb szerepeket. A Kisváros és az Öregberény című sorozat 14 epizódjában (1993-1995) is láthattuk.

Németh Nóra 23 évesen játszotta el Salm Gizella szerepét. 1977-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, a sorozat forgatása idején a Pécsi Nemzeti Színházban játszott, majd néhány évet a Győri Kisfaludy Színházban és Debreceni Csokonai Színházban töltött. Játszott többek között Franz Kafka A per, Csehov Ványa bácsi és Molnár Ferenc Egy, kettő, három című darabjában, de feltűnt Szinetár Miklós 1979-es sci-fijében, Az erődben is. Néhány évvel később elhagyta a pályát.

László Éva Lilla

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
László Éva Lilla Kult

Mi lett a Pál utcai fiúk gyerekszereplőivel negyven év után?

A Pál utcai fiúk című Molnár Ferenc-regény leghíresebb filmes feldolgozását a mai napig majdnem minden héten vetíti valamelyik televíziós csatorna. Megnéztük, hogyan alakult a műből készült 1969-es adaptáció gyerekszereplőinek karrierje az elmúlt negyven évben.

hvg.hu Kult

Mi lett a Légy jó mindhalálig és a Tüskevár főszereplőivel?

Sorozatunk első részében utánajártunk, hogy a pályán maradtak-e a Pál utcai fiúk 1969-es filmváltozatának gyerekszereplői. Ezúttal megnéztük, hogyan alakult a Légy jó mindhalálig című Móricz-regény 1960-as filmváltozata és a Fekete István Tüskevár című ifjúsági regényéből készült 1967-es tévésorozat főszereplőinek filmes karrierje.

13 évre ítéltek egy visszaeső pedofil apát, aki 3 és 8 éves korában is szexuálisan bántalmazta a kislányát

13 évre ítéltek egy visszaeső pedofil apát, aki 3 és 8 éves korában is szexuálisan bántalmazta a kislányát

Németh Zsolt lett az Európa Tanács demokráciával foglalkozó parlamenti szakbizottságának elnöke

Németh Zsolt lett az Európa Tanács demokráciával foglalkozó parlamenti szakbizottságának elnöke

Foci-Eb: az ír kormány szerint túl korai dönteni arról, lehet-e negyed ház a dublini stadionban

Foci-Eb: az ír kormány szerint túl korai dönteni arról, lehet-e negyed ház a dublini stadionban