szerző:
hvg.hu

Némely regény évek alatt ölt testet és komoly „érési folyamaton” megy át, míg nyomtatásban is megjelenik, de akadnak olyan sikeres és felkapott regények, melyeket alig néhány hét alatt vet papírra alkotójuk. Ezekből szemezgettünk most egy blog segítségével.

mental floss blogon jelent meg egy hatos válogatás a világirodalom leggyorsabban „összedobott” regényeiből. Íme.

John Boyne: A csíkos pizsamás fiú

Az ír regényírót, John Boyne-t elmondása szerint annyira megihlette a téma, hogy egy 9 éves fiú hogy boldogul a holokauszt idején, hogy két és fél nap alatt megírta regényét, A csíkos pizsamás fiút. Csak akkor tartott rövid szünetet, amikor evett vagy pár órára ledőlt. Mint mondta, a többi regényét hónapokig készítette elő, de ez a történet szinte kitört belőle. A 2006-ban megjelent könyvből film is készült.

Muriel Spark: Jean Brodie kisasszony tündöklő évei

A skót írónő, Muriel Spark önéletrajzi ihletésű regénye, a Jean Brodie kisasszony tündöklő évei 1962-ben jelent meg, de egy hónapon belül elkészült. Ahogy később Spark fogalmazott: az ihletet egy osztálytalálkozó adta. Diákként arról kellett írniuk, hogyan töltötték a nyári szüneteket, ő pedig megírta, hogy tanárnője hogyan tölthette a vakációkat. A regényből készült 1969-es filmet Oscar-díjjal jutalmazták.

Elizabeth Jenkins: A teknős és a nyúl

Elizabeth Jenkins brit regény- és életrajzíró három hét alatt írta meg híres regényét, ami 1954-ben jelent meg. Az ihletet az adta az írónőnek, hogy éppen akkor gabalyodott össze egy nős férfival, aki nem akarta elhagyni miatta feleségét. Mint azt az 1905-ben született írónő egy interjúban elmondta: a regényben olyan korszakáról ír, amely után többé nem vágyódott. Jenkins egyébként szép kort ért meg: tavaly hunyt el.

Jack Kerouac: Úton

Mindössze három hét alatt vetette papírra Úton című regényét Jack Kerouac amerikai író, költő 1951-ben. Ez viszont nem a „nettó idő”, mert Kerouac előtte évekig utazgatott Amerikában, élményeit, gondolatait pedig gondosan - és folyamatosan - lejegyzetelte. A tényleges munkafázis, a szövegfolyam megalkotása viszont alig egy hónapot vett igénybe.

Sir Arthur Conan Doyle: A bíborvörös dolgozószoba

A halhatatlan Sherlock Holmes figurája abban az 1886-ban született regényben öltött testet, melyet a skót író, Arthur Conan Doyle 27 éves korában, három hét alatt írt. A bíborvörös dolgozószoba alapsztorija egyszerű: egy londoni titkos társaság tagjait egymás után teszik el láb alól. Sherlock Holmes, az impulzív, éleseszű nyomozó a gyilkos nyomába ered. A regényből először 1914-ben készült filmes adaptáció, majd 1933-ban elkészült a következő amerikai feldolgozás. Conan Doyle egyébként négy regényben és ötvenhat novellában szerepeltette Sherlockot.

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: A játékos

Dosztojevszkijnek mindössze 26 nap kellett, hogy - a Bűn és bűnhődéssel párhuzamosan - megírja népszerű regényét, A játékost. A szerencsejátékok világáról, a költekező, eladósodott emigráns oroszokról szóló történetben saját magának tart tükröt: szenvedélybetegsége, játékfüggősége miatt ugyanis komoly adósságokat halmozott fel. Érdekesség, hogy az orosz író később feleségül vette a gépírólányt, aki A játékos szövegét 1866-ban lejegyezte.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Találtak 83 új fekete lyukat, ráadásul mind szupermasszív

Találtak 83 új fekete lyukat, ráadásul mind szupermasszív

Van egy kis problémánk Jázmin hercegnővel az Aladdin új szinkronos előzetesében

Van egy kis problémánk Jázmin hercegnővel az Aladdin új szinkronos előzetesében

Olasz feszültségkeltő: 1900 lóerős villanyautó a Pininfarinától, mutatjuk

Olasz feszültségkeltő: 1900 lóerős villanyautó a Pininfarinától, mutatjuk

Beolvad az Echo Tv a Hír  Tv-be, az Echo megszűnik

Beolvad az Echo Tv a Hír Tv-be, az Echo megszűnik

Egy niggerező világ bédekkere volt a friss Oscar-díjas film Zöld könyve

Egy niggerező világ bédekkere volt a friss Oscar-díjas film Zöld könyve

Kijevben nem hiszik el, hogy Orbán mindjárt tankra ül, és elfoglalja a Kárpátalját

Kijevben nem hiszik el, hogy Orbán mindjárt tankra ül, és elfoglalja a Kárpátalját