szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Életének 74. évében elhunyt a Gir és a Moebius művészneveken ismert francia képregényszerző. Jean Henri Gaston Giraud-t hosszú betegség után szombaton érte a halál Párizsban. Májusban lett volna 74 éves - tudatta a családja.

 

Jean Giraud
©
Jean-Christophe Ogier francia képregényszakértő a France Info hírrádióban "a kortárs képregény legnagyobb szerzőjének, a képregény Michelangelójának" nevezte Moebiust, akit "csodáltak az amerikaiak, tiszteltek a japánok, és aki saját hazájában is profétának bizonyult". "Elképesztő képzelőerővel rendelkező grafikai zseni volt" - hangsúlyozta a szakértő.

Az 1938. május 8-án a Párizs-közeli Nogent-sur-Marne-ban született grafikus 18 éves korában a divat és a reklámok világában kezdte publikálni első rajzait. A párizsi Iparművészeti Főiskola elvégzése után harcolt az algériai háborúban, ahonnan hazatérve a Spirou magazinban közölte első vadnyugati sorozatát, majd a Pilote magazinban 1963-ban elindította Jean-Michel Charlier íróval közösen a Blueberry hadnagy vadnyugati történeteit bemutató képregénysorozatát. Ez a sorozat hozta meg számára az ismertséget.

Moebius nevét a legtöbben az Arzach és a L'Incal sorozathoz, az Alejandro Jodorowskyval közösen létrehozott tudományos fantasztikus könyvekhez és képregényekhez kötik, amelyeket a hatvanas évek végétől illusztrált. Ezekhez kölcsönözte magának a Moebius művésznevet egy német matematikustól.

Karrierje során Moebius valamennyi jelentős francia képregénysorozatban dolgozott, s szinte egyedüli európaiként a franciától teljesen eltérő képregénykultúrájú Japánt is meghódította, miután a mangák jelentős hatással voltak rá, valamint Stan Lee amerikai képregényrajzolóval is jelentek meg közös munkái.

Moebius nevéhez fűződik A nyolcadik utas: a Halál, Tron, A mélység titka, Az ötödik elem című hollywoodi szuperprodukciók látványvilága is. Magyarországon elsősorban az 1982-ben készült Az idő urai című francia-magyar sci-fi rajzfilm-koprodukció nyomán lett ismert, amelynek ő rajzolta a látványterveit, s amelyeknek lényeit a Pannónia Filmstúdióban keltették életre. A párizsi Cartier kortárs művészeti alapítvány 2010-ben hatalmas életmű-kiállítással tisztelgett munkássága előtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A luxustáska az új arany – legalábbis így látja egy tanácsadócég

A luxustáska az új arany – legalábbis így látja egy tanácsadócég

Tömeges vizsgacsalás miatt repülhet 49 elsőéves joghallgató a Bukaresti Egyetemről

Tömeges vizsgacsalás miatt repülhet 49 elsőéves joghallgató a Bukaresti Egyetemről

Máris kitolnak a meleg örökbefogadókkal a Háttér Társaság szerint

Máris kitolnak a meleg örökbefogadókkal a Háttér Társaság szerint