Mégsem nyit ki ma a ZP

Mégsem nyit ki ma a ZP

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

Elmarad az új helyre költözött Zöld Pardon mai nyitókoncertje, valamint az összes első hétre tervezett buli, miután a szórakozóhelynek nem sikerült megegyeznie az önkormányzattal.

Mint korábban megírtuk, az új helyre költözött Zöld Pardon (ZP) a nyitókoncert napjáig nem kapta meg a nyitáshoz szükséges engedélyeket, a XII. kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala ugyanis elutasította a szórakozóhely építési engedély iránti kérelmét. A szerdai vészforgatókönyv szerint legfeljebb csupán ezer embert engedtek volna be, de ennek ellenére megnyílt volna új helyén a Zöld Pardon, csütörtökön azonban a hely közleményt adott ki, miszerint mégis elhalasztják a nyitást.

A csütörtöki "nulladik" napi Tankcsapda-koncert mellett az első heti programokat sem tartják meg a ZP-ben, mert az illetékes önkormányzattal továbbra is jogi értelmezési vita van - közölte a szórakozóhely vezetősége csütörtök reggel. A ZP vezetése azok után döntött így, hogy szerda délután hosszasan egyeztettek az eljáró önkormányzat jegyzőjével, de egy jogszabály értelmezésében álláspontjaik nem közeledtek. Hozzátették, továbbra is fenntartják azon álláspontjukat, amely szerint az általuk jogszerűen bérelt magánterületen elhelyezett eszközeik és konténereik nem építési engedélykötelesek.

©

Kifejtették, hogy az eljáró önkormányzat a ZP rendezvénytartáshoz szükséges szakhatósági engedélyeket egy kivétellel megadta, de az utolsó engedély kiadását megakadályozta azzal, hogy konténereik használatbavételét egy szerdán kelt határozatban megtiltotta.

A ZP - mint írták - értetlenül áll a kialakult helyzet előtt, és "nehezen tudják elképzelni", hogy a hasonló körülmények között működő hazai fesztivál- és vásárhelyszínek közül csak a Zöld Pardon nem kaphat engedélyt. A ZP arra kérte lekötött zenekaraikat, törzsközönségüket, rajongóikat és pártolóikat, hogy vegyék tudomásul a döntést, és az elkövetkező egy hétben minden megtesznek azért, hogy a helyzetet tisztázzák.

A csütörtöki Tankcsapda-koncertre sms-ben elővételben eladott jegyeket visszaváltják, és a költségeket is megtérítik, erről egyeztetést kezdeményeznek a mobilszolgáltatókkal is.

Az eljáró XII. kerületi önkormányzat szerdán közölte az MTI-vel, hogy a ZP ügyében jelenleg három engedélyezési eljárás van folyamatban: az építésigazgatási, a rendezvénytartási és a működési engedély iránti eljárás. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a Hegyvidéki Önkormányzat szerdán, az építéshatósági eljárásban - a jogszabályi feltételek hiánya és engedély nélküli építési tevékenység miatt - elutasította a kft. építési engedély iránti kérelmét. Ezzel egyidejűleg a hatósági engedély és bejelentés nélkül, szabálytalanul végzett építési munkák azonnali leállításáról rendelkeztek, így az épületek használata nem engedélyezett.

Váczi János (Fidesz-KDNP) XII. kerületi alpolgármester a blogján tette közzé az önkormányzat hivatalos állásfoglalását, amely szerint az önkormányzatnak nem volt más választása, mint a Zöld Pardon (ZP) engedélykérelmének elutasítása és a szabálytalan építkezés leállítása. Az alpolgármester meglepődésének adott hangot amiatt, hogy a szórakozóhely csütörtöki közleményében a hegyvidéki önkormányzatot, illetve a jegyzőt próbálja felelőssé tenni a nyitó koncert elmaradása miatt. Mint ismertette, kilenc nappal a már korábban meghirdetett Tankcsapda-koncert előtt a ZP két cégen keresztül adott be engedélykérelmet, az önkormányzat pedig azonnal, több mint tíz pontban hiánypótlást kért.

Váczi János tájékoztatása szerint erre az egyik cég visszavonta a kérelmet, a szórakozóhely vezetése pedig azt közölte, hogy meggondolták magukat, ez szerintük mégsem engedélyköteles. A városrész vezetője közölte: mivel a másik, nem visszavont kérelem megadására nem voltak meg a jogszabályi feltételek, nem maradt más választás, mint a kérelem elutasítása, és a szabálytalan építkezés leállítása. Hozzáfűzte, hogy a döntésükkel kapcsolatos, jogszabályokkal alátámasztott írásos ellenvéleményt a mai napig nem kaptak a Zöld Pardontól.

Az alpolgármester párhuzamot vont egy hatósági ügy és egy matematikafeladat között, amelyet szavai szerint "nem lehet megdumálni", hiszen objektív, mérhető. "A gyerek rugdoshatja a padot, hibáztathatja a tanárt, de az eredmény ettől nem változik" - írta Váczi János, hozzátéve, hogy a szórakozóhely a fellebbezési eljárásban bizonyíthatja majd az igazát, de az ügy innentől a kormányhivatalhoz kerül át. Megjegyezte azt is, hogy az önkormányzat sajnálja azokat, akik csalódottak a koncert elmaradása miatt, ugyanakkor jelezte, hogy nem rajtuk múlott.