szerző:
Marx testvérek

A CBS önkényesen Lucy Liut választotta doktor Watsonnak. A hvg.hu viszont megkérdezi, hogy kik alakítsák a magyar krimipárost. Ügydöntő szavazás Conan Doyle pesti adaptációjáról.

Bármit is mond az előzetes, a szexi ázsiai színésznő minden figyelmet leköt. Jonny Lee Miller, Sherlock alakítójára senki nem vet egy pillantást sem, de mégsem a méltánytalanság osztja meg a sajtót és szakembereket, hanem a szereposztás mögött meghúzódó filozófia, már ha egyáltalán akad ilyen.

Kérdések hömpölyögnek a bűnüldöző páros történetei körül, vajon mennyire izzadságszagú a döntés. Kell ennyi adaptáció? Hiszen Robert Downey és Jude Law már túl vannak a 2. mozifilmen, Benedict Cumberbatch sorozatát pedig minden országban játsszák, ahol már bűnnek számít az emberevés. És ha már ennyi az adaptáció, elég, ha a forgatókönyvíró más városba, más évszázadba röpíti a történeteket, amelyeket 100 éve ismerünk? London vagy New York ma mint új díszlet változtat tényleg bármit? Vagy csak cserélgessük a két szereplő nemét? Ha John Watson átalakul Joan doktorrá, mi lesz Sherlock híres nőgyűlöletével?

©

Ezekre a kérdésekre választ kapunk, ha megérkezik hozzánk a sorozat. Mindenesetre szeretnénk megjegyezni, hogy nem Charlie angyala az első mama-Watson. Sarah Anne Hughes, a Washington Post blogírója arra emlékeztet, hogy Joanne Woodward 1971-ben Dr. Mildred Watsont alakította, aki a betegét próbálja kigyógyítani abból, hogy Holmesnak képzelje magát (az utóbbi szerepben George C. Scott). Margaret Colin pedig Jane Watsonként bukkant fel a szintén CBS feldolgozású 1987-es tévéfilmben.

Íme a javasolt párosok.

Klasszikus vonalon: Polgár Csaba-Vajdai Vilmos

©

A megfelelő fiziognómiai adottságokat keressük. Britesen csontos és arisztokrata arcot, amin az ápolt bajusz és a penge szakáll kiválóan fest. A két színészen remekül áll a boldog békeidők európai eleganciája, kivéve amikor Vadai pucér seggel lép fel a Ledaráltakeltűntem című darabban (rendezte: Bodó Viktor, írta: Vinnai András Kaffka: A per nyomán) avagy Polgár piromán kislányként felgyújtja magát a Jógyerekek képeskönyve című rémvarietében (rendezte: Ascher Tamás, írta: Julian Crouch-Phelim McDermott-Parti Nagy Lajos).

Alkati kérdés: Elek Ferenc-Hámori Gabriella

©

Nincs gondunk a női Watsonnal, csináljunk mi is forradalmat. Ellensúlyozandó az újítást, visszatérünk Sherlock konzervatív alakjához, a pusztán intellektuális énjéhez, ami feleslegessé teszi az adóniszi alkatot, a bordázott hasizmot, és az akcióhősök csontkovácsoló kelléktárát. Olyannyira felesleges, hogy a pengeéles egysorosok, a gyors észjárás, a vitriolos humor és a lehengerlő magabiztosság ösztrogén-cunamit gerjeszt a város női lakosságában. Arról nem is beszélve, hogy e párosításban próbára tesszük Holmes időtlen aszexualitását és nőgyűlöletét, mert hát sziesztára bírni a tesztoszteronokat Gabriella (A hülyéje - rendezte: Mácsai Pál, írta: Georges Feydeau) közelében igencsak kihívó a közismerten gyengébbnek bizonyuló erősebb nem tagjai számára. Egyúttal Ferenc vidám mosollyal és szempilla-rebegtetéssel felébreszti a legmélyebb álomban szunnyadó terézanyukat is (A színházcsináló - rendezte:Tamási Zoltán, írta:Thomas Bernhard).

Amazonok: Fullajtár Andrea-Hámori Gabriella (vagy fordítva)

©

A Hámori-vonalat követve kiteljesedik a forradalom. Amazonok segítik ki az elbutult Pintér-bakákat, akik képtelenek professzor Moriarty nyomára bukkanni. Moriarty is női szereplő ebben az adaptációban, mi Molnár Piroskára szavazunk, a magyar színháztörténet 3 legnagyobb formátumú színésznőinek egyikére, a végtelen elegáns performanszok Viktória királynőjére – még akkor is arisztokratikusan elegáns, ha csupán nővért játszik, lásd Orfeusz alászáll (rendezte: Sopsits Árpád, írta: Tennessee Williams).

Nem is véletlen, hogy Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas magyar, Érdemes és Kiváló Művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Ha ő éppen nem ér rá, mert mondjuk Erzsébet királynőt vagy Fantomast alakítja, akkor bedobnánk még Ónodi Eszter nevét, aki tud nemesasszonyként is viselkedni, és tud démonkodni is, mint ahogy azt a Kétfejű fenevadban teszi (rendezte: Máté Gábor, írta: Weöres Sándor).

Fullajtár amúgy is mélységesen sötét titkokat rejteget, férfi avagy bűnöző legyen a talpán, aki túléli. Maga a Duna-menti femme fatale, tessék megnézni a Kispolgárokat (rendezte: Zsámbéki Gábor, írta: Makszim Gorkij).

Retro: Pityke őrmester-Doktor Bubó

©

Lehet, hogy a megoldás már évtizedek óta a retro tévékultúra panoptikumában hever.

Izé: Dörner György-Usztics Mátyás

©

Adjunk lehetőséget a színvilág szub-szub-szubkultúrájának is. Az Új Színház direktora számos alkalommal – konkrétan négyszer is – bebizonyította, hogy férfiasan bariton hangján a New Yorkot és Los Angelest ostromló csúcsbűnözőkre lecsapó ragadozó (Die Hard, németül: Die GeHarden, ja?). Ebben eddig szinkronteste, Bruce Willis segített, de most klasszikusokat dolgozunk fel, ezért adjunk mellé egy klasszikus régióbeli multiátlentumot. Usztics Mátyás hangján szólalt meg a Mentők csehszlovák sorozat egyik szereplője, de az ő testébe zárta a Kisváros című teleregény (németül: Oh mein Gott) alkotócsapata a magyar álmot védő határőrt – hát ki más alakíthatná odaát, az árpádsávon túl az Afganisztánból visszatért katonaorvost?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!