szerző:
Soós Tamás
Tetszett a cikk?

Ha a zombik már a spájzban vannak, Norman a segítség. Avassa be a gyerekeit, amíg nem késő. Morbidan vicces bábhorror-ínyencség, sírhantmély üzenettel.

Norman nagyobb szellemlátó, mint a kiskölyök a Hatodik érzékben, és egy városka minden halottjával barátságban, de minimum köszönőviszonyban van. Halott pedig bőven akad a kriptaszagú helyen, ahol a salemihez hasonló nagyiparban űzik a régi boszorkányégetésekre épített vendéglátósdit.

Hullák mellé átok is jár: 300 évvel korábban megégetett boszorkány sújtotta a manapság élőhalottként dolgozó bírákat olyan rontással, hogy azt még Lugosi Béla is elirigyelte volna. A zombik éves gasztronómiai túráját Normannak és a nulláról négytagúra bővülő haveri körének kell megakadályozni. A szellemirtó brigádba többnyire gimis sztereotípiák kerülnek, ám a ParaNorman hollywoodi filmtől szokatlanul liberális fordulatokra ragadtatja magát, s így a szöszi pompomlány morális érzéket növeszthet, az idióta rögbisztár pedig slusszpoénként „coming out”-olhat a mozi végén.

A ParaNorman a briliáns Coraline-t jegyző Laika stúdió harmadik, erős Tim Burtoni beütéseket hordozó bábhorrorja. Főszereplője, Norman nagyobb filmgeek és horror-fan, mint Tarantino, ám életét úgy tengeti, mint egy Todd Solondz film főhőse: kiközösítetten és magányosan. Csak a Universal klasszikus horrorszörnyei lesznek megértő társai, na meg a halott nagymama a kanapén.

©

A ParaNorman elsősorban gyerekfilm, és úgy zsonglőrködik a horror-toposzokkal, hogy mindvégig könnyed és groteszken mókás marad. Humorát ennek megfelelően a lurkók ízléséhez fazonírozza, poénkészletét első körben pofonegyszerű börleszk-gegekkel és kreatív toalett-humorral tölti fel – utóbbinak filmtörténetileg fontos pillanata, ahogy a film alkotói még WC-papírból is képesek voltak félelmetes élőhalottakat csavarni. Hogy a ParaNorman néha mégis halálian leleményes horror-vígjáték, azt a felnőtt rémfilm-rajongóknak csontként odadobott, klasszikusokra utaló poénok, valamint az egész művet átható szatirikus felhang garantálja.

A ParaNorman ravaszsága abban áll, hogy a szörnyeket és ezáltal a horrort nem butítja a Hotel Transylvania agyatlan karikatúrái szintjére. Helyette összevarrja a 40-50 évvel korábbi, trash-filmekből kölcsönzött zombitradíciókat a kiközösített, terrorizált gyerekekről szóló mesék fordulataival. Ahogy Norman az outsider (h)őstípusát, úgy a zombik a meg nem értett szörny frankensteini mítoszát elevenítik fel. Mindkettőjüket átok sújtja, egyrészt a normalitást és az átlagosságot piedesztálra emelő társadalomé, másrészt a halott boszorkányé, aki megátkozta az élőhalottakat.

A Chris Butler-Sam Fell alkotópáros a hollywoodi animációs filmekben szokatlanul komor és komoly epizódokat is csempész a hasraesős poénokkal könnyített humorizálás közé. A Rém roméhoz mérhető atmoszférájú mese az amerikai történelem temetőjéből a boszorkányégetések borzalmait hantolja elő, és önti gyerekek által is felfogható formába. Sírhantmély üzenete szerint a történelem mozgatórugója nem más, mint a félelem.

Az előemésztett tanulságot kissé bonyolítja, hogy az animációs film egymásra tükrözteti a geekek gimis terrorizálását, a hajdani boszorkánypereket, valamint a fenyegetőnek hitt zombikat reflexből felkoncoló kisvárosi tömeg viselkedését. Mindegyik esetben az ismeretlentől vagy az idegentől való félelem miatt ragadtatja magát a zombi-agyú csőcselék bűntettekre, embertársai kiirtására vagy enyhébb esetben kiközösítésére.

Az élőhalottakat persze csak azért lehet elgyepálni, mert a ParaNorman elegánsan, magabiztosan retrózik, így zombijai nem bespeedezett, húszabáló vadállatok, hanem komótosan cammogó, szétcsúszott élőhalottak, akiknek szó szerint leesik az álluk a TV-ben látott erőszaktól, amikor bevonszolják magukat Blithe Hollow főterére. A fröcsögő agressziónál azonban sokkal jobban kiakasztja őket a hamburgert zabáló, dagadt anyuka, de még inkább a Teletubbies-szintű agymosó-mesék látványa.

A ParaNorman visszacsempészi a frissességet az önmagát ismétlő, egyre píszíbb humorú animációs filmekbe, s van elég vér a pucájában ahhoz, hogy az amerikai polgárok agyzsibbasztó együgyűségén poénkodjon.

Mikor egyszer-egyszer megdöccen a lendület, vagy túl egyértelmű magaslabdát csap le a film, cserébe mindig egy kreatív poénnal hozza vissza a hullajó hangulatot. A ParaNormannak nem csak a zombikoncepciója vagy érettebb témafelvetése, de vizuális világa is egyedülálló. A stop motion technikát egészen CGI-simaságúra finomították, a filmben darabos mozgásnak nyoma sincs.

Az újítás abból állt, hogy a karakterek mimikáját már számítógépes eljárásokkal dolgozták ki, így megfelelő információ hiányában meg se lehetne mondani a filmről, hogy nem CGI-val készült. A technika úttörő, s habár néha hiányzik a régimódi stop motion animáció bizarrsága, a Laika újfent az élen jár a kortárs animáció megújításában. Innováció ide vagy oda, az összkép azért kellően retro, és a ParaNorman ódon brit vudufilmeket idéző gótikus vizuális stílje így is hátborzongatóan igéző.

A film sokat markol és eleget fog: kisvárosi szatírának enyhén csípős, oldszkúl horror-vígjátéknak ijesztően szellemes, gyerekfilmnek pedig meglepően borongós és liberális. Ha már Spielbergék nem a Szörnyecskékhez vagy a Kincsvadászokhoz, hanem a ’30-as évek Hollywoodjának giccsmozijához nyúlnak vissza a mai fene nagy nosztalgiamámorban, a fiataloknak legalább a ParaNorman szolgálhat kellően régimódi belépőjegyként a tökösebb filmzsánerek világába.

ParaNorman

magyarul beszélő amerikai film

Rendező: Sam Fell, Chris Butler

hvg.hu-értékelés: 4/5

(A ParaNorman január 10-étől látható a mozikban.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Honvédkórház orvosa szerint egyre fiatalabbak kerülnek súlyos állapotba a koronavírus miatt

A Honvédkórház orvosa szerint egyre fiatalabbak kerülnek súlyos állapotba a koronavírus miatt

A Twitter fellép az oltásokkal kapcsolatos hamis hírek ellen

A Twitter fellép az oltásokkal kapcsolatos hamis hírek ellen

Japán azt kéri Kínától, hogy hagyjon fel az anális koronavírustesztekkel

Japán azt kéri Kínától, hogy hagyjon fel az anális koronavírustesztekkel