szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Nagy sikerrel szerepelt Kölnben az Ifjú Zenészek Eurovíziós Versenyének (EYM - Eurovision Young Musicians) első fordulójában a Magyarországot képviselő 15 éves csellista, Devich Gergely.

Devich Gergely gordonkaművész az Ifjú Zenészek Eurovíziós Versenyének a Westdeutscher Rundfunk (WDR) kölni székházában hétfőn lezajlott első fordulójában Liszt Szerelmi álmok című darabjá, Haydn C-dúr menüettjét, valamint Bartók Román népi táncait adta elő édesanyja, Kovalszki Mária zongorakíséretével.

Devich Gergely elmondta, úgy érzi, hogy jól játszott. "Negyediknek kerültem sorra, és jól éreztem magam a színpadon. Élveztem a csellózást, a többi már a zsűri megítélésén múlik. Örülök, hogy sikerrel túlvagyok az első fordulón, mert mostantól minden erőmmel a szombat esti döntőre tudok összpontosítani, talán furcsa, de az első fordulótól jobban tartottam" - fogalmazott a csellista. 

A szombat este a kölni dóm előtt felállított szabadtéri színpadon zajló nyilvános döntőben, amelyet az M2 élőben közvetít, minden versenyző öt percet játszhat a WDR zenekarának élén, Kristiina Poska észt karmesternő vezényletével. Devich Gergely Saint-Saens Allegro appassionato című darabját adja elő.

A zsűri az első forduló és a zenekari döntő teljesítményét együtt fogja értékelni. A testület elnöke Clemens Hellsberg hegedűművész, a Bécsi Filharmonikusok igazgatója, tagjai Carol McGonnell ír klarinétművész, Markus Pawlik német zongoraművész, Maurice Steger svájci furulyaművész, valamint Uros Lajovic szlovén karmester.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Két és fél éves korában ajánlották ki nekem, addigra én voltam a negyedik anyuka az életében”

"Két és fél éves korában ajánlották ki nekem, addigra én voltam a negyedik anyuka az életében”

Elektromos autókat gyárthat a Huawei, még az idén jöhet az első modell

Elektromos autókat gyárthat a Huawei, még az idén jöhet az első modell

Változik az oltási terv, később adják a második Pfizert és AstraZenecát

Változik az oltási terv, később adják a második Pfizert és AstraZenecát