szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Először jelenik meg angol nyelven a Grimm mesék forrásainak gyűjteménye, melyből kiderül, hogy a ma gyerekmeseként ismert történetek ősformájukban bizony sokszor hajlottak horrorba. A fontos kultúrtörténeti kiadvány érdekessége, hogy azt a magyar vizuális művész, a New Yorkban élő, Dezső Andrea illusztrálta. Ő az, akinek a műveivel minden New York-i találkozott már az ottani metróállomásokon.

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy a Grimm mesék sok változaton estek át, és, hogy a ma ismert és mesélt verziók néha már köszönőviszonyban sincsenek a forrásukkal. Magyarországon bár sokan a Rónay György-féle magyar népmesei elmekkel átszőtt fordítást ismerik, 1987-ben megjelent egy szöveghűbb és teljesebb  fordítás, Adamik Lajos jóvoltából.

Az amerikai Princeton egyetem kiadónál azonban most még inkább visszamentek az időben: egyetlen vaskos kötetbe gyűjtötték a legkorábbi kiadások anyagait, illetve az azok alapjául szolgáló nép- és tündérmeséket. Jacob és Wilhelm Grimm ugyanis komoly alapanyagot gyűjtöttek össze a világ minden tájáról, mielőtt ezeket a történeteket a saját képükre formálták volna. A The Original Folk and Fairy Tales of the Brothers Grimm: The Complete First Edition címre hallgató kiadvány óriási munka volt, hiszen először olvashatóak ezek a az őstörténetek angol nyelven. Nekünk magyaroknak azonban még ennél is izgalmasabb, hogy a könyvet egy magyar művész, Dezső Andrea illusztrálta.

©

Andrea 1996-ban végzett a MOME-n, 1997 óta él az egyesült Államokban. A lehetőségek azonban az egyetem után a tengerentúlon tartották. Jelenleg tanításból él, a Hampshire College oktatója, de emellett rendszeresen nyílnak kiállításai is, a legközelebbin, New Yorkban már a Grimm kötethez készült munkái közül is közszemlére kerül néhány darab. Andrea munkája nélkül jóval szegényebb lenne a Grimm mesék cenzúrázatlan verziója, a  külföldi kritikák egyöntetűen méltatják az illusztrációkat, mondván azok még misztikusabbá és fantáziadúsabbá teszik az amúgy is elég hátborzongató történeteket.

Dezső Andrea neve nem ismeretlen a tengerentúlon, sőt nem túlzás azt mondani, hogy a legtöbb New York-i már találkozott egy-egy köztéri munkájával. A magyar művész mozaikja díszítette ugyanis az egyik bronxi metrómegálló, a Bedford Park Boulevard falát. A Mashable portál New York tizenkét legjobb metróinstallációja közé sorolta a mozaikot, mivel az a cikk írója szerint némi színt visz az átszálló állomás szürke és nem túl barátságos világába. 2007-ben pedig a legjobb köztéri műalkotás díját is kiérdemelte a falra megálmodott édenkert.

©

"Nem kellett visszafognom magam" -mondta a hvg.hu-nak a művész a Grimm könyv illusztrációinak megalkotásáról. "Ezek nem mesék, hanem inkább rémálmok. Ezekben a  szövegekben nem működik a hagyományos logika, így nekem is egy álomszerű világot kellett alkotnom vizuálisan" - mesélt  a könyv hangulatáról, és saját feladatáról Andrea, akit a könyvet kiadó Princeton egyetem keresett meg a munkával, amit ő természetesen örömmel vállalt.

"A könyv Amerikában körülbelül három hete jelent meg, és mivel a kiadó elég szépen promózza, ezért egyre több helyről kapunk visszajelzést. Most pár napja kezdett róla cikkezni az angol média, először a Guardianben jelent meg egy nagyobb cikk, nemsokára pedig az Independent is írni fog a könyvről, úgyhogy szépen terjed  a híre a munkánknak" - beszélt az eddigi visszhangról Andrea. A könyv az eladási listák élén áll, jelenleg az Amazon áruházban ki is fogyott belőle a készlet.

Részlet a könyvből
©

Az új kiadás fogadtatása nyilván sok olvasónál kicsapja majd a biztosítékot. Ahogy arról a Guardian is beszámol, a történeteket összegyűjtő és angolra fordító Jack Zipes valóban teljes mértékig ragaszkodott a legelső kiadásban olvasható részletekhez. Ezek azok a pikáns részletek, amik kimaradtak a későbbi kiadásokból, mivel a két Grimm nem akarta kihúzni a gyufát a korabeli vallásos középosztálynál. A mostani új kiadásból nem maradt ki semmi: így az sem, amikor az egyik történetben a mészárlósat játszó gyerekek egymást ölik meg, vagy amikor egy másik "mesében" az anyuka annyira elszegényedik, hogy saját gyermekével csillapítja étvégyát.

Zipes úgy gondolja, a gyomorforgatóbb részek ellenére, ebből a könyvből is választhat bátran esti mesét a szülő, csak meg kell találni melyik történet alkalmas erre. A fordító szerint a Grimm testvérek ezeket a szövegeket felnőtteknek és gyerekeknek is szánták, így ideje leszámolni azzal a tévhittel, hogy ezek csupán gyerekmesék lennének. Az egymást közt, élő szóban elmesélt történetekből táplálkoztak, ezek pedig néha súlyosabb elemeket tartalmaztak, pont azért, hogy a hallgatóság figyelme ne lankadjon. "Nincs szükség cenzorokra, akik megmondják nekünk, mi a jó és mi a rossz" - vallja Zipes, akit valósíznűleg még ér majd támadás a maradibb szülők részéről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!