A popslágerek dzsesszköntösbe bújtató szépsége ismét nálunk koncertezik

A popslágerek dzsesszköntösbe bújtató szépsége ismét nálunk koncertezik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Diana Krall június 30-án a Müpában lép fel. Három éve volt nálunk legutóbb.

Ötödször lép fel Magyarországon Diana Krall. A világhírű kanadai zongorista-énekesnő csütörtökön a Müpában ad koncertet.

Az ötszörös Grammy-díjas, nyolcszoros Juno-díjas Diana Krall legszorosabban a dzsessz műfajához kötődik, ám egyedülálló előadói stílusa kategóriákon túlmutatóan emeli őt az egyik legünnepeltebb és sokak számára ihlető forrásként ható művészek közé - olvasható a szervezők ajánlójában.

Diana Krall több mint két évtizede állandó szereplője a nemzetközi zenei életnek, nincs rajta kívül még egy előadó, akinek nyolc lemeze rögtön a Billboard dzsesszalbumlistájának élén nyitott volna. Több mint 15 millió korongot adott el eddig, kilenc arany-, három platina- és hét többszörös platinalemezzel büszkélkedhet.

Legutóbbi, sorban tizenkettedik albuma, a Wallflower, amely a hangmérnöki munkáért Grammy-jelölést kapott, tavaly februárban látott napvilágot. Az anyagon a kanadai énekesnő többek között a Mamas & the Papas, az Eagles, Bob Dylan, Gilbert O'Sullivan, Elton John, Paul McCartney, Linda Ronstadt és a Crowded House popslágereit bújtatta dzsesszköntösbe. A Müpa 2015/2016-os évadát záró koncerten Diana Krall régebbi slágerei mellett az új album dalaira is számíthatnak a rajongók.

A kanadai előadó 1964-ben született, négyévesen kezdett zongorázni, 15 évesen adta első koncertjét szülővárosában, Nanaimóban. Zenei képzettségét az Egyesült Államok neves konzervatóriumaiban tökéletesítette: Boston, Los Angeles, New York legjobb oktatóinál és dzsesszelőadóinál tanult. Első albuma 1993-ban jelent meg egy független kanadai kiadónál Stepping Out címmel. Világhírnévre az 1999-es The Look of Love című lemeze révén tett szert, ezért Grammy-díjat nyert dzsessz kategóriában. Ez volt az első dzsesszalbum, amelyet az év albuma díjra is jelöltek.

Az énekesnő 2003-ban ment férjhez Elvis Costello rockelőadó-zeneszerzőhöz, három évvel később ikreknek adott életet. Eddig négyszer koncertezett Magyarországon: háromszor a Papp László Budapest Sportarénában (2004, 2009, 2012), legutóbb, 2013-ban pedig a VeszprémFesten.

Hozzászólások