szerző:
Tetszett a cikk?

Erről a dalról semmi nem jut eszembe. Illetve dehogyisnem. Maga a komcsi rendszer. És a nagy semmi.

Van itt ez a dal. Ez a dal, melyet az egyébként szemmel igen jól látható mennyiségű nettó világslágert jegyző sztárszerző, a magyar származású és februártól magyar állampolgárságot kapott Desmond Child szerezte. A történet teljességéhez hozzátartozik, hogy Child fő műveit (I Was Made for Lovin' You, Livin' on a Prayer, Angel, Crazy, Livin' La Vida Loca és így tovább) a hetvenes évek vége és a kilencvenes évek vége között alkotta meg, az elmúlt tizenöt évben már nem írt emblematikus pop-rockslágert. A „pophimnusz” magyar szövegét pedig a kilencvenes évek hazai zépluszos és danubius rádiós kommersz popslágereinek egy jelentős részét, de például a Hupikék törpikék popprodukciót is jegyző, korábban a Megasztár kreatív producereként is dolgozó, jelenleg MTVA-munkatárs Orbán Tamás alkotta.

Ezt a számot azért írták, hogy ez legyen 1956 hatvanadik évfordulójának hivatalos dala. Na, itt akkor álljunk meg egy szóra.

Azt, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere mit gondol a popkultúráról, már eddig is jól tudtuk. Elég, ha többek közt bekapcsoljuk a Petőfi Rádiót meg a Petőfi TV-t, ott van benne. A popzene a NER-ben nem, véletlenül sem a kortárs kultúra része; a popzene jókedvpatron, a szórakozás és a szórakoztatás szigorúan csak vidám és pozitív üzeneteket hordozó, fiatalosch felülete, kacsintós Petőfi Sándor iPoddal. Csak semmi artisztikum, csak semmi előremutatás, csak semmi művészet, csak semmi absztrakció, csak semmi dekadencia – az mind imperialista és/vagy urbánus métely.

A NER popkultúrája egy nagy Mága Zoltán-hegedűszóló, a NER popkultúrája a Coelho-hiphop lehetőség szerint népiesch betétekkel, a NER popkultúrája grandiózus giccs, vagy még az sem, vagy csak a kétségbeejtően nagy és tátongó üresség. Ja, jó: meg egy kis ilyen-olyan állami támogatás a kicsiknek, a kicsinyeknek, hogy ellegyen a fészekalja.

Az se ma derült ki, hogy néhány kivételtől eltekintve mi a viszonya a NER-nek 1956-hoz. A NER jórészt nem tud mit kezdeni 1956-tal.

A rendszer nyilván nem tud és nem is akar mit kezdeni a forradalom nem-jobboldali, vagy éppen kifejezetten ilyen-olyan baloldali, munkás-önigazgató, a Horthy-restaurációt elutasító hagyományával (ez persze nem azt jelenti, hogy ötvenhatnak ne lennének más, párhuzamos hagyományai is – zárójel bezárva). És ami marad, többnyire arról sem akar komolyabban, elmélyültebben, okosabban kommunikálni az istenadta néppel. Így hát többnyire marad a bullshit, a frázispuffogtatás, a közhelyparádé, meg a jófejkedés. Kicsit a Kádár-rendszer Forradalmi Ifjúsági Napjainak modorában.

Van egy perce? Tudja?

Na, ha ezeket mind összeadjuk, az egyenlet végén ott a dal, az Egy szabad országért, ami egy tulajdonképpen szakszerűen megalkotott, generikus kereskedelmi rádiós popdal. Szólhatna egy randiról, a szerelemről, egy szakításról, vagy a végtelen nyárról – de az van, hogy történetesen 1956-ról szól. Vagyis dehogy szól. Vagyis dehogy szól bármiről. És akkor ugye arról még nem is beszéltünk, hogy a cím maga a nettó inzultus.

Amikor valamilyen művészeti teljesítmény összefüggésében gondolok 1956-ra, bővebb értelmezésben a komcsik elleni lázadásra, akkor eszembe jut a Megáll az idő, az Eldorádó, Cseh Tamás és Bereményi Géza, a CPg, a "kurva életbe egy igazi hős", a "besúgók és provokátorok". Erről a dalról semmi nem jut eszembe. Illetve dehogyisnem. Maga a komcsi rendszer. És a nagy semmi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Stratégiai megállapodást köt a Fudan Egyetemmel a kormány

Stratégiai megállapodást köt a Fudan Egyetemmel a kormány

Plágium miatt perli Balázs Klárit egy francia zeneszerző, az énekesnő elismerte tettét

Plágium miatt perli Balázs Klárit egy francia zeneszerző, az énekesnő elismerte tettét

Szegeden kitaláltak valamit a szén-dioxid hasznosítására

Szegeden kitaláltak valamit a szén-dioxid hasznosítására