szerző:
hvg.hu

"Szerintem dicséretes dolog, hogy egy miniszter figyelemfelkeltő módon tiszteleg a magyar kreativitás előtt" - így kezdődik az író iróniával jócskán átitatott bejegyzése.

Rogán Antal helikopterezése már dalokat is ihletett, és a népszerű író, Nyáry Krisztián sem hagyta szó nélkül az esetet Facebook-oldalán. Gúnyos posztja arról szól, hogy a propagandaminiszter valójában csak a helikopterek magyarországi bevetésének 100. évfordulója előtt tisztelgett.

"100 éve, 1916-ban tette le az osztrák-magyar hadvezetés asztalára Petróczy István őrnagy azon javaslatát, hogy a világháborús hadszíntereken az ellenségek megfigyelésére léggömbök helyett helyből felszálló repülőket, azaz helikoptereket használjanak."

A helikopter végül három ember, Kármán Tódor tervező, a cseh Vilém Žurovec kivitelező és a légcsavart megtervező Asbóth Oszkár mérnök közös munkájának köszönhetően el is készült. Azonban a dicsőségben már nem együtt osztoztak.

"A Horthy-korszakban a cseh katonatisztté lett Žurovec neve tűnt el a méltatásokból, a kommunizmus alatt pedig az Egyesült Államokba emigrált Kármán Tódoré, aki az imperialistáknak segített sugárhajtású repülőgépek és a rakéták kifejlesztésében. Asbóth viszont végig Magyarországon maradt, és több cikkben, majd könyvben megírta találmánya történtet, amelyből nemes egyszerűséggel kihagyta társait, vagy mellékszerepet tulajdonított nekik. Nem csoda, hogy a kommunikációért felelős miniszter ilyen szépen megemlékezett róla" – zárul Nyáry írása.

Nyáry Krisztián: Magyarország már engedett be pénzért migránsokat

Nagyon jó üzletnek bizonyult a Magyarországon végrehajtott állami betelepítési program. Jöttek új lakók mindenfelől, de főleg német területről. Tekintélyes pénzt fizettek az államnak, cserébe állampolgárságot, befektetési lehetőségeket kaptak. A vendégek ugyanakkor a barbár módon viselkedő magyaroktól nem voltak elragadtatva. És mindez megtörtént, igaz, nagyjából 800 évvel ezelőtt - idézi a fellelhető történeti forrásokat Nyáry Krisztián a Facebookon.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itt tart az orosz technika: okostelefonról is beindíthatók az új Ladák

Itt tart az orosz technika: okostelefonról is beindíthatók az új Ladák

Valami egészen meglepő dolog történik az elefántoknál

Valami egészen meglepő dolog történik az elefántoknál

Demeter: Az MVM leányvállalatai is a kormány kedvenc civil szervezeteit támogatják

Demeter: Az MVM leányvállalatai is a kormány kedvenc civil szervezeteit támogatják

Új fizetésképtelenségi törvényt akar a kormány

Új fizetésképtelenségi törvényt akar a kormány

Malajziában kivágták az összes meleg jelenetet a Bohém Rapszódiából

Malajziában kivágták az összes meleg jelenetet a Bohém Rapszódiából

Alaposan össze fog zavarni: a Jóskönyv pszichológiája

Alaposan össze fog zavarni: a Jóskönyv pszichológiája